
Kerstkookboek. Zelfs voor als je dit jaar niet gaat koken met Kerst
Ik schreef er al eerder over; ik heb echt een hekel aan verplichte feestdagen en alles wat daarbij komt kijken. Mijn ‘goede voornemen’ of eigenlijk gewoon de belofte aan mezelf om dit jaar niet te koken met Kerst gaat de komende Kerstdagen dan ook eindelijk uitkomen. Nou ‘ja, grotendeels dan.
Toch kon ik niet wachten om een recensie exemplaar aan te vragen van het nieuwe kerstkookboek van Yvette van Boven; Home Sweet Home XMAS. Dit boek belooft namelijk niet alleen lekkere recepten, maar ook een hoop tips voor een Kerst zonder stress & paniek. Daar was ik wel erg nieuwsgierig naar.
Want dit jaar blijft het dan misschien slechts bij een brunch met de families en borrelhapjes op de bank, volgend jaar kan dat zomaar weer anders zijn. En er staat nergens dat je de rest van het jaar geen feestelijk menu op tafel kunt zetten met dit boek.

Kerst ontstrestips uit Home Sweet Home XMAS
In Home Sweet Home XMAS staan maar liefst 4 (!) pagina’s met Kerst ontstresstips. Deze variëren van het kiezen van wijn tot het dekken van de tafel een dag van tevoren. En ook meer praktische tips als ‘laat alle drank thuisbezorgen’ en ‘zorg dat je voldoende servies in huis hebt voor het menu dat je maakt’.
Maar de belangrijkste tip, dat wat ik zelf eigenlijk allang weet, maar waar ik mezelf toch nog regelmatig aan moet herinneren is; ‘WEES GEZELLIG. Maak de tafel gezellig en zorg dat u zelf ook gezellig bent. Dat is echt al meer dan de helft.’ Aldus Yvette.
Yep, zo simpel is het en ik kan het niet meer met haar eens zijn.
Ik geef het maar meteen toe; ik ben niet de gezelligste persoon (dit is nog zacht uitgedrukt) als een gerecht mislukt. Vooral niet als dit eigenlijk nooit gebeurt, ik het gerecht eerder met succes heb gemaakt tijdens het proefkoken en het dan met Kerst mislukt. Been there, done that.
Van ontbijt tot dessert
Zoals ook Susan Aretz op haar blog Smulpaapje al schreef over Home Sweet Home XMAS; eigenlijk is het helemaal geen kerstboek. Dit boek bevat feestelijke gerechten voor de hele winter en niet perse alleen voor Kerstmis. Zo is het ook tot stand gekomen bij het samenstellen van Yvette’s Ierse comfortkookboek dat eerder dit jaar uitkwam. Er staat, godzijdank, in ieder geval geen kalkoen in.
Dat is toch wat ik voor beeld heb bij kerstkookboeken.
In Home Sweet Home XMAS staan recepten voor feestelijke ontbijtjes zoals Hartige wentelteefjes, een Pompoen-,feta- & saliebrood, Saucijzenbroodjes met venkel (ook al noemt Yvette ze worstenbroodjes) en Schotse eieren.
Yvette besteedt ook aandacht aan zelfgemaakte drankjes zoals een Champagnebowl met cranberry, granaatappel & mandarijn, Cranberry margarita’s en Zelfgemaakte dennensiroop waar je vervolgens weer een Cranberry-Dennenmocktail en nog 2 andere cocktails mee kunt maken. Veel kerstiger gaat het niet smaken.
Van mij hadden er nog veel meer borrelhapjes in Home Sweet Home XMAS mogen staan. Maar met de Jalapenodressing voor bij vette oesters, Gepofte kastanjes en een verrassende combi van Gefrituurde augurkjes met karnemelkdip zit er voor iedereen wel iets bij. En lees vooral nog even verder om er achter te komen welke borrelhap door mijn schoonzusje werd omschreven met de woorden; ‘Das lekker spul joh!’
Lekker gepland
Ik dacht het schrijven van deze review goed gepland te hebben. Want zoals voor elke kookboekrecensie die ik schrijf wil ik er toch minimaal 2 of 3 recepten uit geprobeerd hebben. En het liefst een heel menu. Nou had ik er door mijn ervaring met eerdere kookboeken van Yvette alle vertrouwen in dat de recepten kloppen, maar er zelf mee aan de slag gaan geeft toch het meest betrouwbare resultaat.
Het idee was om een heel menu te koken en dat met vrienden als een pre-Kerst etentje te nuttigen. Maar toen viel manlief een week voor onze vakantie van de ladder en moest ik het al geplande etentje noodgedwongen veranderen in een ‘we eten de vriezer wel leeg’ thema 😉 Wat aan de gezelligheid niets afdeed en toevalligerwijs stond er toch nog een gerecht van Yvette op tafel. Ik had namelijk nog polenta puntjes met kippenstoof uit ‘Home Made Zomer’ ingevroren.
De Terrine van zachte prei met gerookte zalm & mascarpone samen met de Kerstporchetta (ziet die er niet goddelijk uit?!) en Gratin van koolrabi, karweizaad & feta zullen moeten wachten tot een volgende feestelijke gelegenheid. En ook het geplande dessert, Hazelnootmeringue-stammetje met frangelicoroom & karamel, staat op het to-cook lijstje voor etentjes in het nieuwe jaar.

Kerstdiner voor 2
Het werd dus uiteindelijk een kerstdiner voor 2. Of eigenlijk meerdere feestelijke momenten met zijn tweetjes thuis. Bovendien was het meteen een mooie generale repetitie voor het kerstetentje dat wij elk jaar met vrienden plannen. Ik ben dit jaar verantwoordelijk voor de amuses & het voorgerecht en kon met Home Sweet Home XMAS alvast wat recepten uitproberen.
Wat er op het menu stond?
De Mini brie & whiskeypotjes uit de oven met rozijnen & vanille aten wij op vrijdagavond als klein voorgerechtje. Omdat ik niet zeker wist of mijn glazen potjes, zoals afgebeeld in het boek, bestand zouden zijn tegen de oven gebruikte ik kleine soufflé vormpjes.
Op zondag nam ik de Pikante geitenkaasspread mee als borrelhapje naar de verjaardag van mijn schoonmoeder. Een super makkelijk klaar te maken en verrassend gerechtje. Binnen no-time waren de ovenschaaltjes leeg. En zoals mijn schoonzusje het zo mooi omschreef tijdens het besmeren van een toastje; ‘Das lekker spul joh!’ Geslaagd dus. De uitgever was zo vriendelijk om toestemming te geven om het recept van deze heerlijke geitenkaasspread te delen op Worstenbrood & Wijn. Je vindt het hier.
Op maandagavond kon manlief vanuit zijn werk aanschuiven voor Victors rivierkreeftcocktail & een kom met Crème van bloemkool met kokos, komijn & pijnboompit. Een hartverwarmend soepje. Waar ik ook nog de Saucijzenbroodjes met venkel bij serveerde. Niet verkeerd om de werkweek mee te beginnen toch?
Tenslotte maakte ik op dinsdag een kom Warme gember-choco. Door Yvette afgetopt met gebrande marshmallows en door mij met een toef versgeklopte slagroom.
Conclusie na al dit proefkoken; ik kan niet wachten om snel nog meer recepten uit Home Sweet Home XMAS te maken. Een zeer geschikt boek om inspiratie op te doen voor als je een feestelijk etentje wilt geven. Of dat nu met Kerstmis is of op een andere winterse dag.

Puntje van kritiek
Home Sweet Home XMAS is wederom een prachtig kookboek met heerlijke recepten van de hand van Yvette van Boven. Voorzien van winterse foto’s gemaakt door man Oof Verschuuren en ook nog zelfgemaakte illustraties is er slechts 1 klein puntje van kritiek dat ik kan verzinnen voor dit boek.
De recepten zijn weliswaar opgedeeld in ‘voorbereiden’ en ‘bereiden’ maar er staat nergens bij wat de bereidingstijd ongeveer is.
Of hoeveel tijd je bijvoorbeeld kwijt bent aan het voorbereiden van een van de menusuggesties.
Ik weet uit eigen ervaring dat dit vaak langer duurt dan vooraf gedacht. En juist met Kerst, als de druk toch al hoger ligt, is dat iets wat erg handig is om te weten qua planning. Misschien iets om in een volgende druk aan te passen?
Home Sweet Home XMAS is een uitgave van Fontaine uitgevers en verkrijgbaar bij boekhandels, via Bol.com en ECI voor de verkoopprijs van € 29,95. ISBN: 9789059567931.
Disclaimer: Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgeverij. Deze recensie is geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme. Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier.
Geef als eerste een reactie