
Laatste update: 25 juli 2018
Wat mij betreft smaakt flammkuchen (een soort Duitse pizza met krokante dunne bodem belegd met crème fraiche, uienringen en spekjes) het lekkerst tijdens een wijnfeest in de Moezel; aan een lange picknicktafel met vrienden en vergezeld van een glas iets zoetige Riesling wijn uit datzelfde gebied. Maar dit recept komt er aardig in de buurt!
Overigens is het net zo goed een specialiteit uit de Elzas alleen heet hij daar geen flammkuchen maar Tarte Flambee. Als ik in Straatsburg ben zorg ik dan ook dat ik het minstens 1 keer eet. Het liefst traditioneel belegd met spekjes, uienringen en creme fraiche. Maar ik moet toegeven dat ik een Tarte Flambee met munster kaas toch ook wel heel erg lekker vind.
Maak je dit recept voor flammkuchen in de oven zorg dan dat hij zo heet mogelijk is en gebruik een grote bakplaat. Bij het bakken in de oven maak ik een grote rechthoekige flammkuchen en verdeel het deeg door tweeën. Vandaag maakte ik ze echter voor het eerst in de Big Green Egg op een pizzasteen en die steen is een stuk kleiner. Verdeel het deeg dan in vieren zodat je dunne bodems krijgt. (op de foto is hij nog te dik!)
Ook niet onbelangrijk; leg alle ingrediënten er rauw op. Dus ook de spekjes en uienringen.
Zelfgemaakte Flammkuchen of Tarte Flambee
Voor 2 – 4 flammkuchen; afhankelijk van de grootte van je bakplaat of pizzasteen
Ingrediënten:
Voor de bodem
– 325 gram bloem
– 1 zakje droge gist
– 15 ml olijfolie
Voor de topping
– 8 eetlepels crème fraîche (ik gebruik in dit recept meestal crème fraîche uit Normandië met 38% vet van D’Isigny; verkrijgbaar bij AH)
– 150 gram gerookt boerenspek, in dunne plakjes (of gerookte spekreepjes)
– 1 ui, in dunne ringen
– 200 gram gruyère, geraspt
– 1 bosje peterselie, fijngehakt
Extra: deegroller, bakpapier
Bereidingswijze:
1. Meng voor het deeg de bloem met de gist, 190 gram water, 5 gram zout en de olie. Ik doe dit eerst door het met een lepel door elkaar te roeren en kneed het verder met de hand.
Kneed zeker 5-7 min. Laat het deeg een uur rusten onder een vochtige theedoek en bewaar eventueel in de koelkast als je het niet meteen gebruikt.
2. Verwarm de oven of BBQ tot 240ºC. of iets hoger. Rol het deeg met een deegroller heel dun uit op bakpapier. Snijdt het in vier gelijke stukken. Bij gebruik op de pizzasteen in de BGE laat ik het bakpapier er gewoon onder zitten.
3. Verdeel op elk stuk uitgerold deeg 2 eetlepels crème fraîche en bestrooi met versgemalen peper. Beleg het deeg met de plakjes spek, de uienringen en de geraspte gruyère.
4. Zet de flammkuchen circa 10 min in de oven. Strooi er vlak voor het serveren de fijngehakte peterselie over.
Bron: The Lobby Restaurant, gepubliceerd op Elle Eten
Afdrukken
Zelfgemaakte Flammkuchen of Tarte Flambee
Omschrijving
Voor 2 – 4 flammkuchen, afhankelijk van de grootte van je pizzasteen of bakplaat
Ingrediënten
Voor de bodem
- 325 gram bloem
- 1 zakje droge gist
- 15 ml olijfolie
Voor de topping
- 8 eetlepels crème fraîche (ik gebruik in dit recept meestal crème fraîche uit Normandië met 38% vet van D’Isigny; verkrijgbaar bij AH)
- 150 gram gerookt boerenspek, in dunne plakjes (of gerookte spekreepjes)
- 1 ui, in dunne ringen
- 200 gram gruyère, geraspt
- 1 bosje peterselie, fijngehakt
Extra: deegroller, bakpapier
Bereidingswijze
1. Meng voor het deeg de bloem met de gist, 190 gram water, 5 gram zout en de olie. Ik doe dit eerst door het met een lepel door elkaar te roeren en kneed het verder met de hand. Kneed zeker 5-7 min. Laat het deeg een uur rusten onder een vochtige theedoek en bewaar eventueel in de koelkast als je het niet meteen gebruikt.
2. Verwarm de oven of BBQ tot 240ºC. of iets hoger. Rol het deeg met een deegroller heel dun uit op bakpapier. Snijdt het in vier gelijke stukken. Bij gebruik op de pizzasteen in de BGE laat ik het bakpapier er gewoon onder zitten.
3. Verdeel op elk stuk uitgerold deeg 2 eetlepels crème fraîche en bestrooi met versgemalen peper. Beleg het deeg met de plakjes spek, de uienringen en de geraspte gruyère.
4. Zet de flammkuchen circa 10 min in de oven. Strooi er vlak voor het serveren de fijngehakte peterselie over.





Heerlijk! Ik heb het zonder vlees gemaakt, op de roomkaas alleen vers gemalen peper, daaroverheen bieslook, veel rode ui, en wat bosui en de kaas. Durf het bijna niet te zeggen, maar het was zó lekker dat ik nu opnieuw aan het maken ben 😆
Ha ha heerlijk toch 😁 Dankjewel voor je berichtje!