Jamie Oliver’s Gado Gado

Gado gado van Jamie Oliver

Als een goddelijke huisvrouw… Zo voelde ik me toen ik laatst als zondagslunch deze smakelijke Gado Gado bomvol verse groenten op tafel zette! Hoe Gado Gado ‘echt’ moet smaken? Ik heb geen flauw idee. Maar deze versie van Jamie Oliver is in ieder geval erg lekker.

Jamie Oliver’s Gado Gado

Voor 4 personen

Ingrediënten

– 400 gram nieuwe aardappeltjes, 15 minuten voorgekookt en in plakjes gesneden
– 4 grote eieren, 6 minuten of iets langer gekookt
– 400 gram stevige tofu
– Sesamolie
– ½ Chinese kool
– 2 rijpe tomaten
– 1 handvol radijsjes
– ½ komkommer
– 2 handenvol taugé
– ½ bosje verse koriander (15 gram)

Voor de saus:
– 1 teen knoflook
– 50 gram palmsuiker
– 120 gram pindakaas, met stukjes
– 1-2 verse rode Spaanse pepers
– sap van 2 limoenen
– 2 theelepels vissaus
– 1 eetlepel sojasaus of ketjap
– 1 eetlepel tamarinde pasta

Eventueel: kroepoek

Bereidingswijze

1. Maak om te beginnen alle ingrediënten voor de salade klaar.

2. Snijd de tofu in blokjes van 2½ cm, bak ze ongeveer 15 minuten in een scheutje sesamolie tot ze goudbruin zijn en strooi er een snufje zeezout op.

3. Als je de Chinese kool rauw wilt eten moet je hem heel fijn snipperen, maar als je hem liever kookt (wat traditioneel is) snijd je hem in 2 cm brede reepjes en giet je erin een vergiet heel langzaam een hele ketel kokend water over. Wat mij betreft is dit de perfecte dosis hitte om de kool zacht te maken zonder waardevolle voedingsstoffen verloren te laten gaan – deze methode kun je ook bij andere seizoensgroenten toepassen.

4. Snijd de tomaten in partjes, de radijsjes in kwarten en de komkommer in plakjes, en strooi er van enige hoogte een snufje zout over.

5. Voor de saus: Pel de knoflook, rasp de palmsuiker (zo nodig), doe ze met de rest van de ingrediënten voor de saus in een blender en hak ze fijn. Proef een likje en maak de saus zodanig op smaak af dat het zuurtje van de limoen er stevig doorheen komt. Verdun eventueel met wat water.

6. Traditioneel doe je nu van alle ingrediënten een klein beetje in een kommetje en schepje er de saus over. Dat is een prima manier, maar Jamie doet het andersom omdat je anders door de saus niet kunt zien hoeveel aandacht aan het klaarmaken van de ingrediënten besteed is.

7. Garneer met korianderblaadjes en  leg er een paar stukjes kroepoek op en maak de gado gado (desgewenst) af met een paar plakjes Spaanse peper. Op deze manier kan iedereen zien wat voor heerlijkheden er allemaal in zitten voordat ze de salade zelf door elkaar husselen.

Bron:  Jamie Oliver’s Comfort Food

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Gado gado van Jamie Oliver

Zondagslunch: Jamie Oliver’s Gado Gado

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Ingrediënten

Scale

400 gram nieuwe aardappeltjes, 15 minuten voorgekookt en in plakjes gesneden
– 4 grote eieren, 6 minuten of iets langer gekookt
– 400 gram stevige tofu
– Sesamolie
– ½ Chinese kool
– 2 rijpe tomaten
– 1 handvol radijsjes
– ½ komkommer
– 2 handenvol taugé
– ½ bosje verse koriander (15 gram)

Voor de saus:
– 1 teen knoflook
– 50 gram palmsuiker
– 120 gram pindakaas, met stukjes
– 1-2 verse rode Spaanse pepers
– sap van 2 limoenen
– 2 theelepels vissaus
– 1 eetlepel sojasaus of ketjap
– 1 eetlepel tamarinde pasta

Eventueel: kroepoek


Bereidingswijze

1. Maak om te beginnen alle ingrediënten voor de salade klaar.

2. Snijd de tofu in blokjes van 2½ cm, bak ze ongeveer 15 minuten in een scheutje sesamolie tot ze goudbruin zijn en strooi er een snufje zeezout op.

3. Als je de Chinese kool rauw wilt eten moet je hem heel fijn snipperen, maar als je hem liever kookt (wat traditioneel is) snijd je hem in 2 cm brede reepjes en giet je erin een vergiet heel langzaam een hele ketel kokend water over. Wat mij betreft is dit de perfecte dosis hitte om de kool zacht te maken zonder waardevolle voedingsstoffen verloren te laten gaan – deze methode kun je ook bij andere seizoensgroenten toepassen.

4. Snijd de tomaten in partjes, de radijsjes in kwarten en de komkommer in plakjes, en strooi er van enige hoogte een snufje zout over.

5. Voor de saus: Pel de knoflook, rasp de palmsuiker (zo nodig), doe ze met de rest van de ingrediënten voor de saus in een blender en hak ze fijn. Proef een likje en maak de saus zodanig op smaak af dat het zuurtje van de limoen er stevig doorheen komt. Verdun eventueel met wat water.

6. Traditioneel doe je nu van alle ingrediënten een klein beetje in een kommetje en schepje er de saus over. Dat is een prima manier, maar Jamie doet het andersom omdat je anders door de saus niet kunt zien hoeveel aandacht aan het klaarmaken van de ingrediënten besteed is.

7. Garneer met korianderblaadjes en  leg er een paar stukjes kroepoek op en maak de gado gado (desgewenst) af met een paar plakjes Spaanse peper. Op deze manier kan iedereen zien wat voor heerlijkheden er allemaal in zitten voordat ze de salade zelf door elkaar husselen.


Jamie Oliver Gado Gado.JPG

1 Trackback / Pingback

  1. Voor doordeweeks: Gado Gado met gerookte forel - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.