
10 recepten voor mayonaise
Tja. Wat zal ik er van zeggen? Ik zag dat er in het kookboek dat Guus Meeuwis samen met Dick Middelweerd had uitgebracht maar liefst 10 recepten voor verschillende smaken mayonaise stonden. Meer had ik niet nodig om enthousiast te worden over dit boek. Zo makkelijk kan het soms zijn als je net als ik een mayonaise monster bent 😉
Toch gebied de eerlijkheid mij te zeggen dat ik de mayonaises nog niet heb getest. Voor morgen staat die met hummus in de planning bij een broodje hamburger met zoete aardappelfrietjes. Ook geïnspireerd op het boek trouwens waardoor ik zin kreeg om dat weer eens te maken; een niet- vega versie weliswaar. En bij die zoete aardappelfrietjes maak ik dan ook meteen een van mijn eigen favoriete mayonaises: met zoete chilisaus. Die combinatie is echt geweldig!

Guus & Dick
De combinatie van hobby kok Guus met topchef Dick is trouwens ook geweldig. Een mooie afwisseling tussen laagdrempelige gerechten van Guus en wat meer uitdagendere gerechten van Dick. Zo is er het recept van Guus hamburger met GuusSaus de ‘MacGuus’ tegenover Dick’s ‘ Vega falafelburger met portobello en zoete-aardappelfriet’. En de ‘ Klassieke kalfskroketten’ van Guus naast Dick’s ‘ Spaanse inktiviskroketten‘. Tenslotte spreken zowel de ‘Spruitjesstampot met buikspek’ als de ‘ Hete bliksem van zoete aardappel met geroosterde kippenbil‘ me aan; allebei variaties op de traditionele Hollandse stamppot.
Guus’ recepten zijn door een ieder te maken en geschikt voor doordeweekse maaltijden. Dick’s recepten zijn voor de wat meer fanatiekere thuiskoks of degene die eens extra wil uitpakken voor een etentje.

Ontbijtjes voor the day after
Meestal sla ik het hoofdstuk met ontbijtrecepten over maar nu bleef mijn oog toch net iets te lang hangen bij het zien van de Tosti met ossenworst, kaas en piccalillymayo. Het ontbijt sla ik vaak over in ruil voor een uitgebreide lunch. Alle ontbijtrecepten, die in tegenstelling tot wat gebruikelijk is nu eens helemaal achterin het boek staan, zijn prima geschikt als lunch. En de Wentelteefjes van Brabants suikerbrood met kersen, sabayon en sinaasappel durf ik ook gerust als nagerecht te serveren. Maar eerst dus die tosti met ossenworst. Die kan ik namelijk gewoon op mijn werk in een tosti-ijzer maken.

Brabantse gezelligheid
Ik kreeg niet alleen zin om te koken bij het lezen van dit kookboek, ik moest ook erg lachen om de herkenbare Brabantse gezelligheid die er doorheen sijpelt.
Zo kwam ik niet meer bij toen ik bij de introductie van het hoofdstuk ‘Vlees’ las over een glaasje snijwijn. Zo herkenbaar! Manlief vindt ook dat het voorbereiden van het eten niet zonder bijpassend drankje kan. En schijnbaar is hij daar niet de enige in. Een typisch mannending? Nee dat is het niet; ook ondergetekende proeft graag alvast een wijntje voor tijdens het kokkerellen.
En nog een typisch Brabants ‘ding’ blijkt uit Guus’ introductie bij de Asperges op z’n Brabants: ‘die eerste keer in het seizoen blijft toch het grootste feest’. Ik kan het niet meer met hem eens zijn. Het hele aspergeseizoen genieten wij wekelijks van verschillende bereidingen van witte en groene asperges. Maar er is geen mooier moment dan die eerste asperges uit de koude grond. Met ham, eieren en aardappels. Zelfs al liggen de witte asperges half april al in de supermarkt schappen, zolang de ons omliggende aspergeboeren nog geen bordje met ‘ Asperges te koop’ op de weg hebben geplaatst is het seizoen nog niet begonnen. En daar is Dick het blijkbaar ook mee eens want die maakt bij zijn asperge recept de opmerking ‘ Je kunt ze wel eerder uit de kas krijgen, maar wij wachten liever tot het seizoen van asperges uit de koude grond begint.’

Complimenten van de chef
Nu het aspergeseizoen in alle hevigheid is losgebarsten vond ik het tijd om weer eens wat nieuwe recepten te proberen. De ‘Parelgortrisotto met gefrituurde asperges, rauwe ham en sinaasappel’ van Dick leek me daar wel geschikt voor.
Toegegeven, het was best wat werk door alle verschillende handelingen maar het resultaat was fenomenaal. Echt een verrassend andere bereiding en smaakcombinatie met witte asperges. Vooral de toevoeging van verse dragon had ik niet eerder geproefd. Ik gebruikte wel wat meer asperges, 400 gram voor 2 personen, in plaats van de door Dick aangegeven 300 gram voor 4 personen. Het was hierdoor echt een volledige hoofdmaaltijd. Maar ik kan me voorstellen dat een dergelijk gerecht in Dick’s restaurant De Treeswijkhoeve in kleinere porties wordt geserveerd als onderdeel van een meergangen menu.
Ik was zo trots op het eindresultaat dat ik een foto deelde op Twitter. Ik was nog veel trotser toen ik via die weg complimenten kreeg van Dick zelf 😉 Complimenten van een chef met maar liefst 2 Michelinsterren; daar word ik blij van! Van een kookboek met recepten die kloppen ook trouwens; een aanvulling voor mijn kookboekenverzameling.

Het boek is te koop bij boekwinkels en via Bol.com voor € 24,99
Disclaimer: deze recensie is geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme over dit kookboek. Ik heb het boek zelf gekocht en vanuit de uitgever is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het kookboek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier.
1 Trackback / Pingback