
Iemand wiens hobbies steeds weer uit de hand lopen. Zo omschrijft Luc Martin zichzelf op zijn Instagramprofiel en het is precies de reden dat hij zo’n grote inspiratiebron is voor mij. Ik volg deze Engelsman uit Tilburg al heel lang op social media, nog ver voordat hij Tilburg Sourdough en zijn huidige lunchroom & bakkerij Pig & Rye in Tilburg opende.
Luc maakt werkelijk alles zelf. De ene keer is hij druk in de weer met bacon, dan gaat hij helemaal los op noodles en vervolgens zie ik allerlei soorten paté en croûte en yummie hamburgers voorbij komen. Vorig jaar liep ik een weekje achter de schermen mee bij Pig & Rye om eens van dichtbij te kijken waar Luc zijn inspiratie vandaan haalt. En wat bleek? Een groot gedeelte van zijn kookkennis komt uit kookboeken. Die overigens te bewonderen zijn in Pig & Rye. Je leest hieronder wat Luc’s favoriete kookboeken zijn. Ik durf te wedden dat ik niet de enige ben die na het lezen hiervan meteen wat kookboeken op het verlanglijst bijschrijft 😉
Ook nog leuk om te weten; Luc maakte van alle 143 pogingen in zijn zoektocht naar het perfecte Mac ’n Cheese recept aantekeningen. Nummer 131 is nog steeds te vinden op de blog Drippy Egg die hij helaas niet meer bij houdt. En tot slot; ik teken me bij deze alvast in voor het Pig & Rye kookboek dat op Luc’s wensenlijstje staat.
De favoriete kookboeken van Luc Martin (Pig & Rye Tilburg)
1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten?
Bar Tartine Techniques & Recipes – At Bar Tartine they make everything from scratch right down to the most basic ingredient, think yoghurt, sauerkraut, furikake, bottarga, vinegar, fruit sodas. Their attention to detail is amazing as is the amount of detail in the book. It was an inspiration when I first started cooking from it, and when we were planning Pig & Rye I knew I wanted to be as strict about making everything ourselves as they are at Bar Tartine.
Le Pigeon – I fell in love with Le Pigeon when I first opened it to find a whole chapter devoted to tongue. The book basically about modern American nose to tail eating with a satisfying amount of “funny” twists on classic dishes (chicken fried rabbit; beef tongue reuben etc). I also really like the last chapter, Le Pigeon Pantry which is all about how to make store cupboard items.
The Art of Living According to Joe Beef – Stories about Montreal and the restaurant interspersed with brilliant recipes; classic French food on crack. For example the Filet de Cheval a Cheval; horse fillet wrapped in bacon, served on a slice of brioche with more bacon, a fried egg and red wine sauce.
2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken?
Bar Tartine Techniques & Recipes – Warm farmers cheese; it’s an emotional rollercoaster of fermenting dairy
Le Pigeon – Grilled Pickled Onions; really simple recipe and great on for example a burger
The Art of Living According to Joe Beef – Gotta be the horse!
3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken?
I have about 130 cookbooks, most of them are at Pig & Rye where anyone is welcome to read them.
4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?
It has to be quite technical and showcase some techniques I’m able to use in a practical way.
5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?
I’ve got a first print of Anthony Bourdains Les Halles Cookbook which I love. I’ve also got Mara Grimms Ontbijt where I’m name checked as having the best croissants in Nederland 😀
6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?
Yes; especially if the recipe is wrong or the measurements are in cups/ounces
7. E-book of fysiek kookboek?
Physical of course
8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft?
For Christmas i got Pate En Croute by Marion Sonier and Yohan Lastre, and On Vegetables by Jeremy Fox
9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje?
I don’t really have a wishlist to be honest, I tend to just buy books I want. I am looking forward to the upcoming book from Restaurant Bak, and Vanja van der Leeden’s book about Indonesian food (both being written currently I believe). And of course the Pig & Rye cookbook if that ever gets off the ground.
10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?
Almost everything i know about cooking, baking, curing, fermenting and BBQ comes from my cookbook collection.

Oh my, wat doen julle mij aan… nu wil ik nóg meer kookboeken. Wat een leuke antwoorden trouwens! Op jouw aanraden bij Pig&Rye gaan eten afgelopen jaar en het was fan-tas-tisch. Damn, ik moet echt snel weer naar Tilburg komen 😉
Dat lijkt me een goed plan!
Love it! Heerlijk om te bladeren door kookboeken en leuk om te lezen hoe hij zijn kennis en inspiatie meestal uit de boeken haalt. Ik blijf ook maar verzamelen en nog lang niet verzadigd…., niet wat eten betreft, maar ook zeker niet qua boeken!
Leuk om te lezen!! Ik ken dus geen enkele van deze kookboeken maar ben het eens dat er zoveel technieken uit te leren zijn. Verder kan je er daarna je eigen creativiteit op los laten. Hoe tof is dat om gewoon je eigen collectie te delen met je klanten!!
Wat een leuke rubriek ben je begonnen. Heerlijk om te lezen!
Extra leuk dat deze Luc Martin een Engelsman is aangezien mijn man half Engels is. Ik denk dat we toch maar eens naar Tilburg moeten (ben ik nog nooit geweest 🙈)
Dank je! En zeker eens naar Tilburg komen; is echt de moeite waard 😁
Te erg…deze rubriek van je. Speur nu weer naar kookboeken op het wereldwijde web alsof ik nog niet genoeg heb 🤔.
Ha ha dat is heel herkenbaar! Deze rubriek is echt mega slecht voor mijn eigen bankrekening want ik klik meteen door naar Bol.com 🙈