
Er is me een paar keer gevraagd of ik mezelf nog zou interviewen voor ‘De favoriete kookboeken van…’ rubriek op Worstenbrood & Wijn. Dat had ik eigenlijk niet in de planning omdat ik al regelmatig lijstjes met mijn favoriete kookboeken deel. Aan de andere kant… Waarom ook niet? Maar om nou mijn eigen introductie te schrijven bij mijn eigen rubriek is ook zo raar. Daarom heb ik medefoodblogger & vriendin Mandy van Mandyandmore.nl gevraagd om dat te doen. Want als iemand dat goed kan dan is zij het; check voor wat leuke voorbeelden meteen even haar ‘10 vragen aan…’ rubriek. Hier komt ‘ie:
O, wat vond ik het leuk (en stiekem ook best wel een eer) dat Ilona mij vroeg om haar te introduceren in haar eigen rubriek. Maar ja, wat vertel je dan? Ik zou natuurlijk iets kunnen zeggen over die ontzettend lekkere bitterballen van haar (en over de bijnaam ‘koningin van de bitterballen’ die zij daaraan te danken heeft) of over het feit dat Ilona best wel een beetje een kookboekenfreak is. Maar dan meld ik jullie waarschijnlijk helemaal niets nieuws. Dus ik vertel liever dat Ilona ook heel lief en leuk en grappig is. En veel te bescheiden (over die eerdergenoemde bitterballen bijvoorbeeld).
Ik heb Ilona leren kennen op een door haarzelf georganiseerde bitterballenborrel en dat klikte direct. Wij delen onze passie voor koken, wijn (!), lekker eten en het schrijven daarover, maar daar houdt de gelijkenis op dat vlak wel een beetje op. Want waar ik vooral een nonchalante (en licht chaotische) ‘een beetje van dit en een beetje van dat-kok’ ben, is Ilona veel preciezer. Als je een recept van haar blog maakt, dan kun je er dus ook vanuit gaan dat dat klopt. Want anders plaatst ze het niet. En met dat criterium leest ze volgens mij ook recepten van anderen. Als het recept niet klopt, is het kookboek al min of meer afgeschreven.
Haar kookboekencollectie is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend te noemen, maar toch ontbreekt er naar mijn idee nog één belangrijk exemplaar: een (of nee, HET) bitterballenboek. Met haar eigen naam op de kaft. En ik kan niet wachten om het eerste (of tweede, derde…) exemplaar in ontvangst te nemen.
1. Wat zijn je 3 favoriete kookboeken? En wat maakt deze kookboeken tot jouw favorieten?
Dit is dus meteen de lastigste vraag van deze hele vragenlijst. Want ik heb zo ontzettend veel favorieten. En ze wisselen ook heel erg. Het ligt ook maar net aan het seizoen of waar ik op dat moment zin in heb. Maar goed ik heb het anderen ook gevraagd en moet nu zelf een keuze maken. Ik heb even goed gespeurd in mijn kookboekenkast en heb een aantal van mijn all-time-favorites er tussenuit gepikt. Want dat TLV, Vet & Veg! favorieten zijn in huize Worstenbrood & Wijn mag geen verrassing meer zijn. Laat staan Het Groot Culinair Croquetten Kookboek.
- Jamie’s Kookrevolutie van Jamie Oliver. Ik denk zo’n beetje een van zijn minst bekende boeken maar echt een van mijn meestgewaarderde kookboeken met heerlijke stap-voor-stap basisrecepten. Er was destijds een TV-serie bij waarbij deelnemers die echt niet konden koken (ja dat soort mensen bestaan) met deze recepten aan slag gingen. Ik ben vooral fan van Jamie’s boeken uit zijn begintijd en dit is er een van. Jamie’s Kookrevolutie is momenteel alleen nog tweedehands of in het Engels verkrijgbaar.
- Hoe te eten van Nigella Lawson. Dit kookboek leest voor mij zo ongeveer als een roman. Het ligt met enige regelmaat dan ook op mijn nachtkastje. Op de manier waarop Nigella bepaalde gerechten beschrijft kun je ze al bijna proeven. Zo knap vind ik dat. Er staan ook veel fijne menusuggesties in en de recepten zijn top.
- Het eerste Leon kookboek van Allegra McEvedy. Het is een van de oprichters van de inmiddels steeds meer bekende restaurantketen uit Engeland. Ik vind al haar boeken geweldig om de verhalen die bij de recepten staan en de foto’s van familie en vrienden die het omlijsten. Het boek bestaat voor de helft uit informatie over ingrediënten en voor de andere helft uit familierecepten en recepten die in hun restaurants op de kaart staan. In het Nederlands alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Voor degene die het niet vervelend vind om het in Engels en online te lezen is hij ook als E-book verkrijgbaar voor slechts € 1,99!
2. Welke recepten of welk recept zou iedereen zeker eens moeten maken uit deze boeken?
Uit Jamie’s Kookrevolutie is de Soep van zoete aardappel en chorizo een aanrader. Je maakt er zonder al te veel moeite een flinke pan van voor 6 -8 personen. En hét recept uit dit boek wat al jaren bij ons op tafel verschijnt is de Marokkaanse lam met couscous. Al vervang ik daarbij de lamsnek meestal door lamsworstjes. Dit is echt ultiem comfort food.
Over comfort food gesproken; Spaghetti Carbonara maak ik altijd volgens het recept uit Hoe te eten. Zonder room dus. En met een scheutje Noilly Prat. Ook de Citroenlinguine uit dit boek schittert door eenvoud en smaak en maak ik vaak als ik alleen thuis ben.
Het recept uit het Leon kookboek dat je zeker eens moet maken is de Leon Supersalade. Mega gezond (want vol met groenten en verse kruiden) en makkelijk mee te nemen als lunch. Ook de kippenvleugeltjes met sesam zijn om je vingers bij af te likken. Die staat dan ook, met een hack om ze nog sneller te marineren, op de blog.
3. Uit hoeveel kookboeken bestaat jouw verzameling? En waar staan of liggen die boeken?
Ik ben ze speciaal voor deze rubriek nog maar eens gaan tellen en kwam op 290, de culinaire romans niet meegeteld. Ze liggen nogal verspreid door het huis maar toch met een bepaalde logica erin. In mijn keuken heb ik speciaal twee halfopen kasten boven de aanrecht laten maken. Hier staan de boeken die ik fijn vind om bij de hand te hebben en waar ik regelmatig doorheen blader. Er staan 2 Billy kasten in mijn studeerkamer waar het grootste gedeelte staat en op het tafeltje naast de bank liggen vaak mijn nieuwste aanwinsten. Verder liggen er altijd wel 1 of 2 kookboeken of culinaire romans op mijn nachtkastje.
4. Wat maakt dat jij een kookboek koopt?
Dat verschilt per keer maar als ik ergens een heel sterk gevoel bij heb, bijvoorbeeld omdat ik er net ben geweest, dan spreekt dat wel extra aan. Zo heb ik geen seconde getwijfeld of ik Basque zou kopen omdat ik de dag daarvoor uit San Sebastian terugkwam. Als het een kookboek is met recepten uit bijvoorbeeld een restaurant spreken ze me ook altijd wel aan. De auteur moet voor mij ook een bepaalde autoriteit hebben op het thema. En verhalen bij recepten vind ik helemaal top. Ik koop zelden kookboeken met alleen losse recepten erin zonder enige duiding waar ze vandaan komen of zonder omlijsting eromheen.
5. Heb je ook bijzondere exemplaren in je kookboekencollectie?
Ik vind zelf de twee megagrote exemplaren over de Peruaanse keuken (The Art of Peruvian Cuisine deel 1 & 2) die ik uit Peru naar huis stuurde nog steeds heel bijzonder omdat ze hier niet verkrijgbaar zijn. Overigens heb ik er nog nooit uit gekookt… En ik heb het kookboek van Mohamed El Harouchi dat nog door hem persoonlijk gesigneerd is voordat hij een zwaar auto-ongeluk kreeg en in coma raakte. Er staan geweldige recepten in uit Solo (destijds zijn restaurant met Michelinster) gebaseerd op de Franse keuken met Marokkaanse invloeden. Denk bijvoorbeeld aan een Crème en sorbet van vlierbloesem met gerookte paling.
6. Maak je aantekeningen in je kookboeken?
Jazeker maak ik aantekeningen in mijn boeken! Ik was vroeger altijd heel zuinig op al mijn spullen en dus ook op mijn kookboeken. Maar op een gegeven moment dacht ik ‘die boeken zijn er om gebruikt te worden’. En ergens vind ik ook dat het een boek een bepaalde charme geeft. Dat je ziet dat het echt gebruikt wordt. In verschillende van mijn kookboeken staan dus aantekeningen gekrabbeld zodat ik weet wat ik aan het recept veranderd heb.
7. E-book of fysiek kookboek?
Geen twijfel mogelijk; een fysiek kookboek. Ik hang er ook altijd even met mijn neus boven om de geur van een boek op te snuiven. Ik krijg soms digitale recensie-exemplaren toegestuurd van uitgevers maar merk dat ik dan na de recensie nooit meer in dat kookboek kijk. Dat is zonde. Een kookboek is voor mij juist iets waar ik even lekker mee op de bank ga zitten om inspiratie op te doen. Dat is toch net wat anders als door een PDF-bestand scrollen…
8. Wat is het laatste kookboek dat je hebt aangeschaft?
Dat is ‘Een culinaire wereldreis’ van Allegra Mc Evedy (dezelfde auteur als van het Leon kookboek) nadat ik in deze rubriek las dat Marjolein van Echtegerechten.nl daar zo enthousiast over was (en terecht trouwens. Heerlijk boek om te lezen en met super veel gevarieerde recepten).
9. En welk kookboek of kookboeken staan nog op je verlanglijstje?
Veel te veel! Dat lijstje blijft maar langer worden. Vooral sinds ik deze rubriek ben begonnen. Een kookboek dat overigens al heel lang op mijn lijstje staat is Home Made van Yvette van Boven. Ik heb dit boek al verschillende keren bij de bibliotheek geleend en er ontzettend veel gerechten uit gekookt maar nog steeds niet in mijn eigen collectie. Omdat er gewoon steeds weer nieuwe kookboeken uitkomen die ik ook graag wil hebben.
Ook The Perfect Scoop, het ijsboek van David Lebovitz, staat al jaren op mijn verlanglijstje. Samen met De Thuiskok van Marjoleine de Vos. Allemaal klassiekers.
10. Heb je verder nog leuke weetjes of dingen die je wilt delen over jouw kookboekenverzameling?
Hoe graag ik mijn favoriete kookboekwinkel ook sponsor, ik koop lang niet alle kookboeken nieuw. Ik kijk graag naar tweedehands exemplaren op Bol.com en op boekenmarkten. En veel van de boeken in mijn verzameling zijn in het Engels. In Engeland hanteren ze geen vaste boekenprijs en via Bookdepository worden ze zonder extra verzendkosten naar Nederland gestuurd. Dat scheelt ongelooflijk veel geld.
Een aantal van de linkjes in dit artikel zijn affiliate links. Koop je een van bovengenoemde kookboekboeken via de linkjes op deze pagina? Dat zou ik heel tof vinden want jij betaalt hetzelfde en Bol.com betaalt mij 6% commissie.




Wat een super leuk stuk Ilona! Wat jammer dat je met de rubriek stopt, ik vond het heerlijk om te lezen. Hopelijk onstaat er nu meer ruimte voor je bitterballenboek!
Nee gekkie ik ga ik niet stoppen met de populairste rubriek op mijn site 😉 Hij gaat alleen wat minder frequent gepubliceerd worden. Ik gok 2 keer per maand.
Wat een heerlijke boeken weer!
Ik ga echt kijken of ik die van Jamie nog op de kop kan tikken. Ik durf ook niet te schrijven in mn kookboeken en doe er briefjes in, maar waarom ook eigenlijk niet??! 😉 ga zo door!
Leuk om ook eens over jou te lezen! Wel heel jaloers op jouw grote collectie kookboeken. Lijkt me heerlijk.
Zo leuk om te lezen, en wat tof dat je Mandy de intro hebt laten schrijven! Ik moet Mandy ook gelijk geven: HET bitterballenboek met je eigen naam op de kaft, dat ontbreekt nog. Overigens niet alleen in jouw kast, ook in de mijne 😉
Superleuke blog! Ik ben ook echt op kookboeken en sinds een jaar verzamel ik ze ook. Heb er nog geen 290, maar ik ben al richting de 100 aan het gaan. Koop ze wel meestal bij de kringloop, hihi #vegabijbel.
Ik krijg op de een of andere manier nooit mooie kookboeken gevonden bij de kringloop; volgens mij zijn andere foodies me voor 😉
Super leuk om nou eens jou favoriete te lezen 🙂 Al weer ruim 10 jaar koken we met elkaar, naast heerlijk en gezellig koken is het ook altijd weer leuk om te zien welke boeken er bij ieder van ons te vinden zijn. In mijn keuken staat al een plaatsje gereserveerd voor het bitterballenboek door I de Wit 😉 dat gaat er zeker nog eens komen
(#mezze als inspiratie voor ons volgende thema etentje ;-))
Ha ha wat lief! Dat boek gaat er vroeg of laat wel komen 😁. En Mezze als thema is altijd goed. Hebben we volgens mij ook weleens gehad. Of in ieder geval Midden-Oosters geïnspireerd. Ik neem je mee in tombola 😉
Telkens als ik deze rubriek lees, haal ik vaak niet het einde omdat ik dan weer op marktplaats of bol.com aan het rondsnuffelen ben in de kookboeken die genoemd worden. Helaas zijn VET en TLV nog niet in de aanbieding. Ik vrees dat dat ook niet gaat gebeuren. Dus nog even doorsparen dan maar. Fijn ook die close ups van je kookboekencollectie, zo leuk om dat goed te bekijken. Mooi om te zien dat jij, net als ik, ook de boeken van Linda Roodenburg hebt!
Dat vind ik echt mooie boeken 😊 Ennuh ik leen soms ook weleens kookboeken bij de bieb. Heerlijk ouderwets 😆