
Het gebeurt me niet vaak dat ik me vergis in een kookboek. Toch is Oogstkoken het eerste kookboek dat ik recenseer waar ik niet overwegend enthousiast over ben. Je leest hieronder waarom en ook hoe het komt dat het boek toch een plaatstje verdient op Worstenbrood & Wijn.
Voor deze rubriek ga ik er vanuit dat een kookboek de moeite waard is als je er zin van krijgt om te koken. Of je dat vervolgens ook echt doet of dat de recepten wel of niet kloppen doet daar op zich weinig aan af. En wat dat betreft voldoet het Oogstkoken kookboek helemaal aan de omschrijving.
Oogstkoken: Het beste uit 25 jaar Seasons
“Om het 25-jarig jubileum te vieren dook de redactie van Seasons de archieven in en stelde een kookboek samen van de lekkerste moestuinrecepten die ooit in Seasons zijn gepubliceerd. Oogstkoken staat boordevol eenvoudig te maken, verrukkelijke recepten met de pure smaken van het seizoen.”
Van deze omschrijving krijg je toch al gewoon zin om de moestuin in te duiken en aan de slag te gaan met de recepten? Ik in ieder geval wel. Mocht je nog geen trek hebben gekregen van de omschrijving dan krijg je dat zeker van de foto’s in Oogstkoken. De fotografie van de gerechten is werkelijk prachtig. Ook daarvan krijg je zin om meteen aan de slag te gaan met de recepten. Alleen al bij het vluchtig doorbladeren van het boek krijg je zin om te koken en dat is precies wat een kookboek moet doen.
Wat mij eigenlijk meteen tegenviel was het ontbreken van een inleiding bij de recepten. Als dit werkelijk de lekkerste recepten zijn uit 25 jaar Seasons waar blijkt dat dan uit? Is er een poll gehouden onder lezers welke Seasons recepten zij al jaren maken? Heeft de redactie gekeken over welke recepten de meeste reacties zijn gekomen? En wat zijn dan leuke anekdotes erbij dat maakt dat juist deze recepten geselecteerd zijn als de lekkerste? Ik heb geen idee.

Gedroogde erwten & cranberry’s
Oogstkoken volgt ruwweg de oogstmomenten van de verschillende groenten en fruit. Zo starten we met tuinbonen, asperge en radijs. Precies zoals dit ook in mijn eigen moestuin loopt en waarom het even duurde voor ik aan de slag ging met de recepten.
De Gegrilde (witte) asperges met amandelsaus zijn werkelijk een plaatje om te zien en ook nog eens heel lekker. Die gaan nog vaker op het menu komen. Ook de Radijsjes-pickle is een mooi receptje om een overschot aan radijsjes in te maken zodat ze langer houdbaar blijven. En het ziet er ook nog eens super leuk uit. Je zou het zelfs als cadeautje kunnen geven.
Eenmaal aangekomen bij de recepten met erwten valt het me op dat voor de Erwtenfalafel gedroogde erwten worden gebruikt die eerst 24 uur geweekt moeten worden. Ook voor het recept van Erwtensoep met parmezaankoekjes worden droge erwten gebruikt. Ik heb geen idee of het makkelijk is of uberhaupt de moeite waard om verse doperwtjes uit de moestuin te drogen, maar er staat ook nergens hoe dat dan moet. Met andere woorden; deze recepten hebben niks met een moestuin te maken. Naast gedroogde erwtjes heb ik ook nog nooit gele linzen in een moestuin gezien.
Oogstkoken maakt op dat punt dus niet helemaal waar wat het qua omschrijving beloofd. Het valt me verder op dat veel recepten niet zijn gericht op de gemiddelde Nederlandse moestuin. Zo moet ik de eerste moestuinierder met kardoen en cranberry’s in zijn tuin nog tegen komen.

De recepten in Oogstkoken
Wat opvalt aan de recepten in Oogstkoken is het gebruik van niet alledaagse soorten kaas. Ferme Linol Pise du Lot bijvoorbeeld; ik moest er eerst op googlen om er achter te komen dat het een heerlijk Frans geitenkaasje is. Die wordt in het boek gebruikt op een Witlofsalade met toast. Ook de Tynjetaler kaas die je nodig hebt voor de Witlofsoep en Messeklever kaas voor in de Aardappeltartiflette zijn niet bij elke kaasboer verkrijgbaar. Laat staan bij de gemiddelde supermarkt. Dat maakt het boek niet minder waardevol maar wel lastiger om er ook echt mee aan de slag te gaan. Zekr als er geen alternatieven worden genoemd.
Wat mij wel zorgen baart is de juistheid van sommige recepten. Uiteraard heb ik ze niet allemaal getest maar zelfs zonder het te maken durf ik wel te stellen dat voor een Tarte Tatin 6 grote uien nooit (ongebakken) verdeeld kunnen worden over 2 kleine taartvormpjes van 12 centimeter doorsnee. Ga maar eens 6 grote uien snijden en zie wat voor berg je dan hebt, het klopt gewoon niet. De focaccia met biet en rozemarijn die ik maakte kwam ook niet lekker uit de verf. Het deeg was veel te nat en ik heb nog heel wat bloem bij moeten voegen. De smaakcombinatie was daarentegen weer wel erg lekker en de moeite waard om nog eens te maken.

Inspirerende ideeën uit Oogstkoken
Oogstkoken gaat in mijn kookboekenverzameling geen plaatsje in de Top 10 van favoriete kookboeken krijgen. Toch vind ik het boek zeker wel de moeite waard. Zoals al eerder vermeld zijn de food foto’s die er in staan echt prachtig. Je zou het bij wijze van alleen al moeten kopen ter inspiratie voor food fotografie, presentatie van gerechten of composities.
Verder vind ik de tips voorafgaande aan een groente erg handig. Zoals ‘Stop de courgette zaadjes niet horizontaal maar verticaal in de grond. Dat voorkomt rotten. En ‘snijd of knip spinazie niet te dicht langs de grond af. Als het hart van de plant intact blijft volgt er vaak een nieuwe, maar kleinere oogst’. Dat maakt het geen moestuinboek maar het zijn wel leuke wetenswaardigheden om te lezen.
Tenslotte vind ik de ideeen voor Bloemenazijn, het zelf maken van een Cranberrybittertje en de Perenlikeur met steranijs erg inspirerend. Ik denk zelf vaak meteen aan recepten voor eten maar je kunt natuurlijk ook prima ingredienten uit de moestuin gebruiken voor drankjes.
Oogstkoken is een uitgave van Fontaine uitgevers en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van € 24,95.
Disclaimer: Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgeverij maar volledig geschreven vanuit mijn eigen enthousiasme. Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier
Leuk om jouw review hierover te lezen! Ik vind het een mooi boek maar ben het eens met jouw commentaar. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo grondig naar alle ingrediënten van de recepten heb gekeken maar dan was ik waarschijnlijk tot dezelfde conclusie gekomen hihi. groetjes
Oh wat een mooi compliment! Dank voor het delen daarvan 😁