Kookboekrecensies zomer 2019

Het eigenlijke idee was om twee keer per jaar een monsterblog met kookboekrecensies te publiceren. Eén in het voorjaar en de andere in het najaar. Maar daar zou dan een behoorlijke tijd tussen zitten. Dat kan op zich prima, de meeste kookboeken zijn tenslotte niet aan een specifiek seizoen verbonden. Toch heb ik besloten om een iets kleinere zomereditie te maken. Met daarin 5 fijne kookboeken die recent uitkwamen en waar ik inmiddels uitgebreid uit heb gekookt om mijn bevindingen met jullie te delen. P.s. ik mag maar liefst 2 kookboeken verloten onder mijn bloglezers! Welke dat zijn lees je onderaan dit bericht.

1. We Love Groente van Janneke Vreugdenhil

Ik kan er een lang verhaal van maken of een kort verhaal maar het feit dat ik uit ‘ We Love Groente’ maar liefst 5 recepten kookte in de week na ontvangst die allemaal voor herhaling vatbaar waren zegt waarschijnlijk al genoeg 😉

Dat zou dan wel de kortste recensie ooit zijn en jullie willen vast graag weten welke recepten ik dan precies heb gemaakt en wat ze zo bijzonder maakt. Want van groentekookboeken heb ik er inmiddels al behoorlijk wat in mijn kast staan. En het is ook echt niet zo dat Janneke’s recepten nou per se heel vernieuwend zijn. Wat maakt dat ik zo graag uit We Love Groente kook is dat veel recepten prima op doordeweekse dagen te maken zijn en net die extra touch hebben waar ik wellicht zelf niet op was gekomen.

Zo maakte ik na thuiskomst uit het werk: Pasta met raapsteeltjes en mollica (= gebakken broodkruim), Quinoasalade met gegrilde broccoli, avocado en pistache en ook de Sinkonta (Turkse pompoen) kwam op tafel als bijgerecht bij rijst en Oma’s gehaktballetjes.

Op een zondagavond schoof ik Rabarbermuffins met havermout en walnoten in de oven en nam ze de volgende dag mee voor collega’s. Die muffins klinken overigens gezonder dan ze zijn hoor; er gaat behoorlijk wat bruine basterdsuiker in 😉 Maar ze blijven lekker zacht door, ik denk, het gebruik van karnemelk.

En toen ik alleen thuis was rond lunchtijd kon ik mijn nieuwsgierigheid naar het recept van ‘De beste avocadotoast ever’ niet bedwingen na het lezen van het verhaal daarachter:

In een interview met de Italiaans-Britse kok Giorgio Locatelli – precies, die leukerd!- las ik over zijn favoriete ontbijt, iets dat hij in Mexico had opgepikt: een stuk avocado belegd met gebakken tomatillo, een gebakken eitje en geraspte rauwe cacaobonen.

Hoe dit gegeven vervolgens heeft geleid tot onderstaand recept is een (te) lang verhaal, maar dat neemt niet weg dat ik Giorgio graag de schuld geef van deze nieuwe verslaving.

Het was voor mij trouwens niet meteen de beste avocadotoast ever maar dat komt omdat ik er toch graag bacon bij heb. Wellicht dat ik de smaak van koffie, chocolade en bacon op avocado nog eens ga proberen. Maar dat is dus wat We love groente doet; je krijgt er zin van om de keuken in te duiken en met de recepten aan de slag te gaan.

Ook het recept voor Bruchette met rokerige raberber (die je dus grilt op de BBQ) stond al meerdere keren bij ons op tafel. En inmiddels ook bij verschillende van mijn volgers zag ik via Instagram want het recept daarvan mocht ik delen.

Zijn er nog minpuntjes aan We Love Groente? Nou ik vind het altijd wel makkelijk als ik bij de inhoudsopgave niet alleen de titels van de hoofdstukken maar ook de namen van de gerechten zie staan. Een snel overzicht zeg maar. Achterin zijn overigens wel alle recepten alfabetisch op ingredient te vinden. En nog een minpuntje is dat ik er pas bij Janneke’s tweede groentekookboek achter kom dat er ook een deel 1 verkrijgbaar is met de titel I Love Groente. Die staat inmiddels op mijn ellenlange kookboekenverlanglijstje….

We Love Groente van Janneke Vreugdenhil is een uitgave van Uitgeverij Podium en voor € 27,50 verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com. Ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar door de uitgever.

2. No Worries BBQ van Jord Althuizen

Ik liet het me al ontvallen via Instagram Stories; ‘hij flikt het gewoon weer die Jord Althuizen!’. Waar ik op voorhand nog dacht dat zijn trukendoos na een hele reeks Smokey Goodness BBQ boeken wel op zou zijn is dit gewoon wederom een aanrader voor de BBQ liefhebber. Waar Jord in eerdere Smokey Goodness boeken die ik mocht recenseren (lees hier de recensies van Smokey Goodness 2 en Smokey Goodness 3 ) nog vooral veel onmogelijke recepten deelde die alleen leuk waren voor Jord & Co zelf is dit boek veel toegankelijker.

Dit boek is geïnspireerd op de Australische BBQ en op de Kangeroe-peppersteaks en Krokodillenfilets na zijn alle ingrediënten voor de recepten in No Worries BBQ goed verkrijgbaar. Manlief en ik maakten als eerste recept uit het boek de Chicken Ranch Wraps en ik kan je vertellen; dat was meteen de knaller van het jaar! Dacht ik van tevoren nog ‘Zo bijzonder is dat recept toch niet en waarom zou je dit op de BBQ maken en niet in de pan’. Alles klopte 🙂 Het grillen van de kippendijen boven de kooltjes en vervolgens ook de wraps nog op de grill voegt echt een extra smaaksensatie toe. Wel verving ik de wraps voor Libanees platbrood. Dat is namelijk een stuk makkelijker te rollen met zo’n dikbelegde vulling.

Als tweede stond de Mortadella Madness (ik noem het imiddels broodje ongezond’) op het menu. Een recept dat direct is geïnspireerd door de mortadella-kaasbroodjes zoals die verkocht worden op de Mercado Municipal in Sao Paulo (Brazilië). Met echt belachelijk veel mortadella en kaas op één broodje. Ik spreek uit ervaring want in 2011 heb ik ze daar zelf mogen proeven. Superleuk dus om er thuis mee aan de slag te gaan en er de pittige mosterdsaus bij te maken. Al snap ik nog steeds niet hoe dit broodje in No Worries BBQ is beland aangezien Brazilië toch echt een eind van Australië vandaag ligt. Maar ‘no worries’ (ik kon het niet laten ;)) lekker is hij wel.

Ook de Gegrilde kippenvleugels met gemberbierglaze waren meteen een succes in huize Worstenbrood & Wijn. Naast de kippenvleugels staan er nog meer heerlijke hapjes in het hoofdstuk ‘Snack Attack’. Zoals de BBQ Beef Balls zoals ze door Jord geserveerd worden op festivals. Hierbij worden de rundergehaktballetjes eerst gerookt, daarna gesudderd in een BBQ saus met Coca Cola en vervolgens geserveerd met bacon crumble, fijngehakte bieslook en geroosterde-paprika-aioli. What’s not to like?! Ik heb ze meteen op mijn to-cook lijstje gezet om nog deze zomer te maken. En ook de Philly Cheese Steak Shrooms (gevulde champignons) misstaan niet op je BBQ feestje.

Wat je verder nog kunt vinden in No Worries BBQ zijn een Cowboy Queso Dip met nachos, Surf & Turf burgers met chorizomayonaise en tequillagamba’s, Sticky Cauliflower voor de vegetariërs onder ons, Geroosterde lamsschenkels met romige polenta, Gegratineerde coquilles en ook een paar zoete gerechten zoals het Nutty Monkey Bread ( de Australische variant op onze Zeeuwse bolus) met Guiness-karamelsaus en Banoffee Pavlova met Espresssoroom. Alhoewel ik de combinatie verrukkelijk vind klinken zou ik zelf overigens niet snel mijn BBQ gebruiken om pavlova te maken omdat hij daar 3 uur in moet afkoelen.

Tenslotte staan ook in dit boek weer fijne bier- en wijntips bij de verschillende gerechten. Wat ik misschien nog wel het leukste hoofdstuk vind in No Worries BBQ is die met de titel ‘Befriend thy butcher’. Geen recepten maar heerlijk om te lezen. Ik neem jullie een klein stukje mee in Jord’s 10 slagersgeboden:

Wij BBQ’ers vinden slagers leuk; zij zijn immers de hoeders van dat waarvan wij zo genieten. Om je te helpen deze liefde wederzijds te maken geef ik je 10 geboden- volg ze en je zult beslist in aanzien stijgen bij de gespecialiseerde slager:

1. Gij zult vooruitdenken: houd er rekening mee dat de slager niet alles standaard in zijn vitrine heeft liggen. Per week zijn er vaak maar 2 slachtdagen; dus wees op tijd en bestel een week vooruit.

….

5. Gij zult Nederlands spreken: leuk dat jij je de internationale BBQ-slang hebt eigen gemaakt, maar een slager is geschoold in Nederlandse vleesbenamingen. Spreek zijn taal en bestel een ‘longhaas’ in plaats van een ‘hanger steak’.

Geweldig toch? En heel herkenbaar. De overige 8 geboden en nog veel meer recepten en verhalen lees je in No Worries BBQ.

No Worries BBQ van Jord Althuizen is een uitgave van Kosmos en voor € 29,99 verkrijgbaar via boekwinkels en Bol.com. Ik kreeg dit boek toegestuurd als recensie-exemplaar van de uitgever.

3. Het Krokettenboek van Johannes van Dam

Ik heb het Krokettenboek van Johannes van Dam wederom met een glimlach op mijn gezicht gelezen. En dan met name het verhaal over de croquetten van huishoudster Juffrouw Dijkstra, waar Johannes’ liefde voor kroketten mee begon.

Eerst blies hij de grootste hitte even weg en stak het stukje croquet in zijn mond. Voorzichtig sloot hij zijn kaken en als hij geen verbrandingsgevaar meer bespeurde, kon je zien hoe hij met zijn tong het stukje croquet tegen zijn verhemelte vermorzelde. Bedachtzaam zoog en kauwde hij op de ragout met het knapperige stukje korst, slikte het door en smakte even lichtjes. Dan verscheen er een glimlach om zijn nu iets vettige lippen en sprak hij, zoals iedere zondag aan de brunch, de sacrale woorden: ‘De croquetten zijn weer goed uitgevallen vandaag, Juffrouw Dijkstra!’ Dichter dan dat zijn we in onze familie nooit bij de zondagsmis gekomen.

De fantastische kroketten van Juffrouw Dijkstra zijn de aanleiding van Johannes’ levenslange zoektocht naar de perfecte kroket. Het was niet de eerste keer dat ik dit verhaal las. Het Krokettenboek is namelijk een heruitgave in een nieuw jasje met 5 extra recepten. Omdat veel van mijn lezers weten dat ik een passie heb voor het zelf maken van bitterballen denken ze vaak dat Het Krokettenboek van Johannes van Dam mijn bijbel is. Dat is het echter niet qua recepten (dat is Het Groot Culinair Croquettenkookboek van Edwin Kats) maar wel qua geschiedenis van de kroket en daarmee ook van de bitterbal. In de loop der eeuwen zijn kroketten namelijk steeds anders gemaakt en niemand heeft dat beter gedocumenteerd dan Johannes van Dam. Vriendinnen Joosje Noordhoek en Jonah Freud hebben het boek gelukkig voor hem voltooid na zijn overlijden.

Naast 9 (‘!) pagina’s over de geschiedenis van de kroket, basisrecepten voor het maken van bouillon, tips bij het maken van salpicon, informatie over het vormen en paneren, de verschillende vetsoorten en temperatuur en de presentatie van de kroket zijn er in het krokettenboek vooral veel recepten uit eerder gepubliceerde kookboeken opgenomen. Zoals de Croquettes van garnaalen gehakt of zwezerik uit het Kook en Stoovboek uit 1750, recepten van Escoffier uit het begin van de 20e eeuw, maar ook Gerookte paling croquetten van Oma Bobs en Truffelkroketten van Johannes zelf. Twee van de extra toegevoegde recepten aan deze 2019 editie zijn afkomstig van Chef Thor en veganistisch. Er staat dus zeker voor ieder wat wils in.

Het volgen van de recepten vergt echter wel de benodigde basiskennis. Sommige recepten zijn namelijk erg beknopt beschreven. Dat is ook logisch want de recepten zijn van verschillende chefs overgenomen. Ook staat niet bij elk recept vermeld voor welke hoeveelheid het is. Ik zie het Krokettenboek dan ook vooral als naslagwerk en bron van inspiratie en niet zozeer als kookboek om naar de letter te volgen. Al kon ik het niet laten om de Croquettes de camembert uit Le Guide Culinair van Auguste Escoffier te maken. Die dan weer niet de vorm van kroket hebben maar meer van een schijf. En dat lukte verrassend goed ook al werd in dit recept geen roux gemaakt maar werden alle ingrediënten samen aan de kook gebracht.

Voor een ieder die ook maar enige liefde of interesse heeft in de kroket is het Krokettenboek een must-have. En voor slechts € 15,- mag het dan ook niet in je kookboekenverzameling ontbreken.

Het Krokettenboek van Johannes van Dam is een heruitgave van Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar en voor € 15,- verkrijgbaar in boekwinkels en via Bol.com.

4. Bazaar van Sabrina Ghayour

Vanwege vakantie en een soort van tropische-temperaturen-malaise in huize Worstenbrood & Wijn duurde het eventjes voordat ik uit Bazaar ben gaan koken. Maar eenmaal los kon ik ook niet meer stoppen. Wat een fantastische recepten staan hier in! De ondertitel ‘ Vegetarische recepten uit het Midden-Oosten’ dekt de lading helemaal. Auteur Sabrina Ghayour ,die zichzelf ’s werelds grootste kanshebbber op de prijs voor ‘ Minst Voor De Hand Liggende Persoon Om Vegetarier Te Worden’ noemt, schreef dit boek volgens haar eigen woorden:

… met vleeseters in gedachten, omdat ik denk dat wij degenen zijn die de meeste hulp en inspiratie kunnen gebruiken als het gaat om het bereiden van eenvoudige maaltijden zonder vlees, die toch boordevol smaak zitten en iedereen aan tafel tevredenstellen.

Bij recepten uit dit boek mis je vlees overigens geen moment. Het is iets minder toegankelijk dan We Love Groente (zie recensie hierboven) door de soms lange lijst met benodigde ingrediënten en ingrediënten die wat minder makkelijk verkrijgbaar zijn. Zo kun je maar beter voordat je het boek openslaat alvast een emmertje met ingemaakte citroenen aanschaffen bij de toko. Dat wordt namelijk in best veel recepten gebruikt: onder ander in de Salade van Courgette, Erwten & Spinazie, in de Gevulde Courgettes met ingelegde citroen, pijnboompitten & feta (die ik maar liefst 2 keer in dezelfde week maakte), in de Kikkererwtenstoofschotel met paneer en in de Sabzisaus. Ook zaken als miso, rozenharissa en tamarinde zal je waarschijnlijk niet standaard in de koelkast hebben liggen. Al vond ik die laatste wel gewoon bij de plaatselijke Appie in de schappen.

Bazaar is het derde boek van Sabrina Ghayour dat ik aan mijn kookboekencollectie heb toegevoegd. Ook in dit boek zijn haar Perzische roots zichtbaar in recepten als Aash met rijst, kruiden & Puy-linzen (een dikke Perzische soep en puur comfortfood), Kuku met aubergine & gekaramelliseerde ui (een soort van dikke Perzische frittata) en Perzische zoete saffraanbroodjes.

Het eerste recept uit Bazaar waar ik mee aan de slag ging was de Krokante Tofusalade met Tamarinde-Misodressing; een ontzettend kleurrijke salade bomvol groenten en een zeer smakelijke dressing. Daarna kwam de Spaghetti met kastanje-champignons, tahin & harissa op tafel. Waarbij de champignons fijngehakt worden tot de substantie van gehakt. Dit recept ga ik snel met jullie delen op Worstenbrood & Wijn! De Zoete-aardappelgratin met kokos & tijm serveerde ik met de al eerder genoemde Gevulde courgettes met ingelegde citroen en tenslotte bakte ik de Perzische zoete saffraanbroodjes die ik besmeerde met mijn zelfgemaakte Perzische worteljam en fetakaas. Alsof er een engeltje…

Aan de zoete recepten in het boek ben ik helaas nog niet toegekomen maar de Courgette-Sinaasappel-Amandelcake met zoet yoghurtglazuur ga ik deze zomer zeker nog eens maken en ook de Kaneelpavlova met zoete Labnehroom, basilicum en vijgen staat op mijn to-cooklijstje voor als vijgen weer in het seizoen zijn.

Alhoewel ik meestal weinig aandacht besteed in mijn recensies aan de vormgeving of foto’s in kookboeken (wat mij betreft is de receptuur namelijk het allerbelangrijkste) is dat bij Bazaar toch wel een apart compliment waard. De kleurrijke en feestelijke foto’s laten de gerechten goed tot hun recht komen en alleen daarvan krijg je al trek. Toch nog een klein puntje van kritiek; let goed op voor hoeveel personen een recept is. Dat wisselt namelijk per recept van 2 tot 8 personen.

Bazaar van Sabrina Ghayour is een uitgave van Uitgeverij Good Cook en voor € 25,95 verkrijgbaar bij boekwinkels en via Bol.com.

5. Mindmap Cooking van Robin Seuren

Al wandelend door uitgeverij Het Boekenschap (waar begin volgend jaar ook mijn Bitterballenboek zal liggen!) vroeg uitgever Maarten me wat ik van het boek Mindmap Cooking vond. Ik was meteen enthousiast over dit idee en moet bekennen dat ik er zelf ook wel eens over heb gedacht om daar iets mee te doen. Eén groente centraal stellen en daaromheen recepten bedenken. Maar auteur Robin Seuren was me voor 😉 Ik was eigenlijk in de veronderstelling dat het boek pas 1 september uit zou komen en had hem in de planning voor de najaarsrecensies. Maar toen het onverwachts vorige week al in mijn brievenbus lag heb ik de publicatie van deze blog een paar dagen uitgesteld en hem meteen meegenomen in deze zomereditie.

Op het feit dat groenten centraal staan (handig met een moestuin!) en vanuit mindmaps tot recepten worden verwerkt is dit eigenlijk helemaal geen boek dat normaal gesproken in huize Worstenbrood & Wijn aangeschaft zou worden. Het is namelijk vooral gericht op ouders die hun kinderen gezond en gevarieerd willen laten eten. En die heb ik niet. Maar als tante die regelmatig voor haar nichtjes kookt kan een beetje inspiratie voor gezonde, kindvriendelijke recepten nooit kwaad.

Toevallig kwamen ze afgelopen weekend logeren en kon ik meteen de proef op de som nemen door zondagochtend Rodebietenpannenkoeken voor ze te bakken met chocoladesaus. Door mij verkocht als ‘roze prinsessenpannenkoeken’ trouwens 😉 Het oor wil ook wat bij meisjes van 4 en 6 dus het woord ‘bieten’ heb ik maar weggelaten. De jongste vond het meehelpen bij het maken van het beslag wel leuk maar wilde er verder niets van weten. De oudste vond het fantastisch om roze pannenkoeken te eten mét chocoladesaus. Zelf heb ik ze de volgende dag koud gegeten als lunch met restjes geitenkaas en wat honing. De grote mensen versie zeg maar. We maakten ook nog de Groene kabouterpizza’s waarbij iets dikkere plakken courgette worden bestreken met tomatenpuree en belegd met verschillende soorten toppings. Geen culinaire hoogstandjes dus maar een prima manier van groenten binnenkrijgen met smaken die kinderen lekker vinden.

Op mijn eigen to-cooklijstje voor de komende weken staan nog de Kipsalon met zoete aardappelfrietjes, de Hartige tarte tatin met witlof en de Knolselderijschnitzel in een noten-saliejasje. Die recepten uit Mindmap Cooking lijken me namelijk niet alleen lekker voor kinderen maar ook voor volwassenen 😉

Een puntje van kritiek bij dit kookboek vind ik de foto’s. Ik ben zeker een voorstander van eten fotograferen dat er realistisch uitziet als je zelf met een recept aan de slag gaat. Maar het ontbreken van foodprops en verschillende achtergronden maakt dat ze niet echt een bepaalde sfeer uitstralen. Zo heeft de Halloweensoep (met als verrassende smaakmaker in de ingrediëntenlijst witlof) volgens de omschrijving ‘een diepe oranje kleur die erg uitnodigend is’. Deze is op de betreffende foto helaas niet terug te zien. En wat er voor gehaktballetjes als garnering bij liggen maak ik ook niet op uit het recept. Dat doet echter niets af aan de recepten en de boodschap van dit boek:

Dit kookboek is een praktische leidraad voor jou als ouder, zodat jij dat positieve voorbeeld kunt worden. Het staat vol eenvoudige, verantwoorde en smaaktvolle recepten voor het hele gezin- geen culinaire hoogstandjes die jij als ‘gewone ouder’ niet zou kunnen namaken.

Mindmap Cooking is een aanrader voor mensen met kinderen die graag willen variëren met groenten en daar wel wat hulp of nieuwe ideeën bij kunnen gebruiken.

Mindmap Cooking van Robin Seuren is een uitgave van Het Boekenschap en voor € 32,50 verkrijgbaar via het Boekenschap en via Bol.com.

Winactie Het Krokettenboek & Mindmap Cooking!

Wil jij het Krokettenboek van Johannes van Dam winnen of Mindmap Cooking van Robin Seuren? Dat kan! Laat vóór 10 augustus een leuke reactie achter onder deze blogpost (of onder een andere blog op de site) en gebruik daarin de hashtag #krokettenboek of #mindmapcooking zodat ik weet dat je meedoet en naar welk boek je voorkeur uitgaat. Interesse in beide boeken? Laat dan gewoon 2 reacties achter met ieder een andere hashtag. De boeken worden alleen naar een adres in Nederland verstuurd en winnaars krijgen persoonlijk bericht.

46 Comments

  1. Ik waag toch gewoon weer een poging hoor, dit keer voor het #krokettenboek
    Tijdens mijn koksopleiding heb ik één keer kroketten gemaakt, erg leuk om te doen. Daarna eigenlijk nooit meer, geen idee waarom! Lijkt me dus erg leuk om dat weer eens te gaan doen. En aangezien jouw bitterballenboek nog even op zich laat wachten…..

  2. Geweldige actie en wat een heerlijke boeken heb je gerecenseerd. Het is elk moment van het jaar wel tijd om een fijn kookboek erbij te hebben en inspiratie op te doen. Ik doe heel graag mee voor #mindmapcooking want we eten vanwege een koolhydraatarm dieet veel groenten en zoeken dus telkens naar variatie. Door het aanpassen van ons eetpatroon zijn we niet alleen veel afgevallen, maar ben ik ook gestopt met de diabetes medicatie.

  3. Ik ben wel heel erg nieuwsgierig geworden naar #mindmapcooking. Ik heb ook met een soortgelijk idee rondgelopen. Wat ik erg leuk vind is dat het ook ideeën geeft voor gezinnen met kinderen. En ik kan wel wat inspiratie gebruiken voor onze 4 jarige dochter 😜

  4. Al eerder heb ik een kookboek aangeschaft door jouw recensies en nog steeds geen spijt van. Heb me ook voorgenomen om bij het aanschaffen van een nieuw boek, eerst jouw recensies te raadplegen. Heb al een heel lijstje ☺️. Zo staan er ook regelmatig gerechten van Worstenbrood & Wijn op tafel. Een van mijn grootste inspiratiebronnen voor een heerlijk avondje dineren. Als voorloper op jouw bitterballen boek gaat mijn interesse het meeste uit naar het #Krokettenboek. Hopelijk staan er ook aardappelkroketjes in. Dat brengt weer mooie herinneringen naar boven van toen ik op de zondagen oma mocht helpen met de kroketjes. 😊

  5. Tja, Bazaar en We ♥️ groente stonden al op mijn wensenlijstje en nu is daar het krokettenboek bijgekomen. Die wil ik wel winnen dus. 😊

  6. Super leuke boeken, ga ze zeker onthouden. Ik koop mijn kookboeken altijd bij de kringloop, wie weet vind ik deze ook een keer!

    En natuurlijk even een poging wagen om te winnen #mindmapcooking

    Je hebt trouwens een topblog, en je bitterballen waren een hit bij mij in het restaurant!

    • Ik heb inmiddels het recept voor de Parmezaan bitterballen iets aangepast (staat nog niet op de blog hoor) en er een trucje op toegepast om ze minder snel te laten springen. Zal ik die naar je mailen?

  7. Dat kroketten kookboek lijkt me geweldig om te winnen. Eerlijk gezegd loopt me het water door de mond bij het lezen van je smakelijke en leuke recensie. Daarnaast hoop ik dat het me over de drempel helpt om zelf ook eindelijk eens aan de slag te gaan met ‘eerlijke’ en huisgemaakte croquettes 😉

  8. Wat een fantastisch overzicht weer! We love groente en No worries BBQ staan al op de lijst. Toevallig Bazaar én het krokettenboek vorige week in Maastricht gekocht, in de mooiste boekwinkel ever. Dan doe ik héél graag mee voor Mindmap Cooking #mindmapcooking 🤞😁

  9. Hoe leuk is het krokettenboek, daar word ik echt super enthousiast van, ik volg je namelijk al een tijdje op instagram en ik ben echt aangestoken met jouw virus om bitterballen/kroketten te maken. Kan ook niet wachten op jouw boek! Daarom heeeel graag het #krokettenboek

  10. Andere reden waarom ik je zo graag volg op Instagram is jouw fantastische moestuin, om alleen al jaloers op te worden. Wij zijn net verhuisd en hebben een flinke tuin erbij. Ik ben al plannen aan het maken voor een moestuinbak. Het boek Mindmap Cooking is dan ook geschikt voor kinderen maar ik word alleen al heel erg blij van veel groenterecepten, iets met balans he 😉 Ik doe daarom ook graag mee voor het goed #mindmapcooking

    • Het is echt heerlijk om groenten uit eigen tuin te eten. En mijn moestuin is eigenlijk veel te groot hoor 😉 En heel veel werk… Leuk dat je meedoet!

  11. Oei,wat een leuke recensies van toffe boeken alweer. Ik kon natuurlijk niet kiezen, want beide boeken spreken mij aan. Komt mooi uit dat ik 2 keer mee mag doen. Mag jij kiezen welke ik mag winnen 😉
    Deze voor #krokettenboek, ik heb de kroketten uit Rutgers (van den broek, Rutger bakt) hartige bakboek gemaakt. En dat smaakt zeker naar meer. Jouw experimenten/berichten laten mij ook steeds denken, dat ik echt weer zoiets moet maken. Wat een beter excuus dan met zo’n boek in de hand? Lijkt me heel leuk om te hebben. De geschiedenis die ken ik niet zo goed. heb ik in ieder geval niet in de kast staan..

    • Ik zal ook eens kijken naar het recept van Rutger. Ben altijd benieuwd welke verhoudingen andere kroketten/bitterballenmakers gebruiken 😉 En leuk dat je meedoet.

  12. Dan nu #mindmapcooking Kinderen heb ik niet wel neefjes die graag helpen, (Niet zo graag groente eten) en een moestuin. Van kipsalon heb Ik al een recept, maar de dingen die jij noemt spreken me zeker aan. Het concept ook. Dus ik waag graag voor deze ook een kansje.
    Top actie, leuk dat je dit doet!

  13. wouw wat heb je het weer leuk en goed beschreven!
    complimenten!
    terwijl ik echt super graag het kroketten boek zou willen hebben ga ik toch voor de #mindmapcooking doordat ik samen met mijn zoontje van 3 graag in de keuken sta zodat hij ziet wat en hoe we alles maken omdat hij anders zeer slecht eet… dan zou dit boek geweldig zijn!

    en schaffen we daarbij vast en zeker zelf het andere kookboek aan!

    blijven doen hoor de recensies schrijven!
    zo zien we weer nieuwe kookboeken waar ik zelf geen weet van heb.

  14. Het #krokettenboek van Johannes van Dam natuurlijk! De állerállerlekkerste snack ever waar ze me ’s nachts voor wakker mogen maken (voor bitterballen ook trouwens..). En dat zegt wat want ik word écht niet graag gestoord in mijn slaap. Ik heb me nog nooit gewaagd aan het zelf maken ervan maar ooit gaat het er van komen. Na een bitterballenworkshop durf ik het vast wel aan 😀

    • Ja daar is flinke vraag naar naar die bitterballenworkshop 😉 Op 27 september geef ik de eerste in Beesd. Als het goed bevalt gaat hij vast nog een keer in de herhaling 🙂

  15. Oehhhh #mindmapcooking is wel mijn favo! Heel benieuwd of ik daar nog nieuwe manieren van inspiratie opdoen en recepten bedenken van kan leren!

  16. Oh het krokettenboek van Johannes van Dam. Dat lijkt me de bijbel. Sinds enige tijd maak ik onze eigen stoofvleeskroketten en al jaren in het voorjaar aspergekroketten. Het recept voor de stoofvleeskroketten mag nog wat worden verfijnd, dat moet vast lukken met tips uit het #krokettenboek. Ik waag graag een gokje😀

  17. Ohh…dat krokettenboek lijkt mij super.
    Mijn vader maakte vroeger altijd heerlijke kroketten.
    Wil me laten inspireren door dit boek om eens een andere versie te maken. Dat wordt smullen!😋😋

  18. Kiezen tussen twee boeken… Dat is moeilijk.
    Wordt het #krokettenboek of #mindmapcooking

    Dan is het #krokettenboek wel favoriet. Kroketten kunnen altijd en lijken super veel op bitterballen, helemaal super!

  19. Oh kroketten, de lekkerste Hollandse snack. Op een broodje, uit het vuistje, met patat en appelmoes. Oneindig zijn de manieren om ze te eten.
    Lekkere garnalenkroketjes of gehaktkroketten met ui…
    Je begrijpt het al, ik ga voor het krokettenboek.

  20. Hahaha watvgrappig. Ik krijg dit boek zojuist voor r mijn verjaardag van manlief en mijn oog viel meteen op de chicken wraps 😀. Ben weer heel benieuwd welke inspiratie Jord me deze keer weer gaat brengen 🤩.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.