Omschrijving
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- 1 flinke krop andijvie, gewassen en fijngesneden
- 3 eetlepels crème fraîche
- 3 eieren, losgeklopt
- 2 à 3 tenen knoflook, fijngehakt
- lasagnevellen (haal ze voor gebruik even door heet water!)
- 125 gram gerookte spekreepjes (of een restje gerookt buikspek in blokjes)
- 1 bakje kastanjechampignons, in plakjes
- ca. 120 gram Scamorza kaas (of gebruik een Franse Tomme de Savoie kaas, of andere mooi smeltende kaas, zoals Provolone, of een belegen Hollandse, of Cantal)
- stuk Parmezaan
Bereidingswijze
1. Bak eerst de champignonplakjes in een koekenpan zonder boter. Bewaar als ze gaar zijn even op een bord en bak vervolgens de spekreepjes uit in de pan.
2. Meng de crème fraîche en zoveel ei door de andijvie dat het een ‘kneedbare’ maar niet vloeibare massa wordt.
3. Voeg de knoflook, zout en flink peper toe.
4. Beleg de bodem van een (recht)hoekige ovenschaal met lasagnevellen die je eerst even kort door heet water haalt. Bedek met een laag andijviemengsel van 1 centimeter en de champignonplakjes.
5. Leg er weer vochtige lasagnevellen op. Maak weer een laagje met andijvie en de uitgebakken spekreepjes. Nu de de laatste laag lasagnevellen en zorg ervoor dat de bovenlaag goed bedekt is met het andijviemengsel.
6. Dek af met de plakjes scamorza (of andere kaas) en zet circa 30 minuten in een oven van 180 °C, tot de groentelaag gestold is, en de pasta gaar.
Haal uit de oven, rasp er Parmezaan over en zet nog een paar minuten terug om de kaas te gratineren (eventueel onder de grill).
Notities
Bron: gebaseerd op het recept ‘Lasagne van andijvie’ uit Mari plukt de dag van Mari Maris.