
Het is geen geheim dat ik gek ben op asperges en ze tijdens het aspergeseizoen het liefst zo vaak en zo divers mogelijk eet. Een aspergelasagne ontbrak nog in mijn repertoire, maar dit is echt een toprecept geworden. Het succes van deze overheerlijke lasagne met asperges en rauwe ham zit hem in een paar kleine details:
- Een bechamelsaus met een mix van het kookvocht van de asperges en melk in plaats van alleen melk.
- De keuze voor rauwe ham, die meer uitgesproken van smaak is dan gekookte ham.
- Een hint van verse basilicum of dragon, maar niet te overheersend.
- Het maken van voldoende dunne laagjes – 4 lagen lasagnebladen – door het halveren van de asperges.
- En het allerbelangrijkst: het pureren van witte asperges uit een potje met het vocht om de lasagnebladen te garen en het geheel een diepe aspergesmaak te geven.
Soms zit er ineens een idee voor een recept in mijn hoofd dat ik gewoon MOET maken. Zonder dat ik daar een specifiek recept voor heb en ook niet krijg gevonden. Natuurlijk vind je genoeg recepten voor ‘lasagne met asperges’ of ‘aspergelasagne’ als je die zoektermen in Google intypt. Maar toch kwam daar niet uit wat ik in mijn hoofd had.
Lentelasagne met asperges en rauwe ham of gerookte zalm
Toen ik eenmaal aan de slag ging met mijn idee voor een lasagne met asperges en rauwe ham (gerookte zalm is een prima alternatief voor een visversie) was hij pas bij poging 2 perfect op smaak en mooi stevig. Deze aspergelasagne is wat mij betreft een echte lentelasagne.
Wij eten het hele recept met 2 personen als hoofdgerecht. Daar serveer ik dan verder niets bij. Niets vooraf en ook geen salade. Wat vooral komt door het feit dat verse sla slecht verkrijgbaar is op Curaçao, waar wij wonen als ik dit typ.
Schuiven er eters aan en serveer je wel een voorgerecht en nagerecht, en misschien nog een stokbroodje of salade erbij, dan is het ook voldoende voor 3 – 4 personen.

Recept voor lasagne met asperges
Ingrediënten voor lasagne met asperges
- 500 gram groene asperges
- 1 potje witte asperges in vocht (280 gram nettogewicht)
- 100 gram rauwe ham, bv. coburgerham of serranoham, in stukjes gesneden
- (volkoren) lasagnebladen
- paar blaadjes verse dragon of basilicum, fijngehakt
- 100 gram mozzarella kaas of jonge geitenkaas, geraspt
Voor de bechamelsaus
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- 150 ml volle melk
- 200 ml kookvocht van asperges
- peper, zout, nootmuskaat
- 30 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Extra nodig: ingevette ovenschaal van ongeveer 15 x 20 cm (= binnenmaat)
1. Verwijder het houtige uiteinde van de groene asperges en gooi weg. Halveer de asperges over de lengte en snijd vervolgens in stukjes van ongeveer 3 centimeter. Kook 3 minuten voor en bewaar 200 ml van het kookvocht van de asperges.
2. Maak een bechamelsaus met de bloem, boter en mix van aspergevocht en melk. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en Parmezaanse kaas.
3. Pureer de asperges uit het potje met het vocht tot een saus. Verdeel de helft van de dragon door de aspergesaus en de andere helft door de bechamelsaus.
4. Smeer een klein beetje bechamelsaus over de bodem van een ingevette ovenschaal en verdeel hierover de eerste laag lasagnebladen. De rest van de bechamelsaus bewaar je voor de bovenkant. Bouw de lasagne vervolgens verder op met achtereenvolgens laagjes van groene asperges, rauwe ham, aspergesaus en lasagnebladen. Eindig met een laag asperges, rauwe ham, bechamelsaus en de geraspte mozzarella.
5. Bak de lasagne 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Totdat de lasagnebladen gaar zijn en de kaas gesmolten en iets verkleurd. Laat na het bakken nog minstens 10 minuten staan, dan is hij mooi stevig bij het snijden.
Afdrukken
Lasagne met asperges en rauwe ham
Omschrijving
Hoofdgerecht voor 2 – 4 personen (afhankelijk van wat je er voor of bij serveert)
Ingrediënten
- 500 gram groene asperges
- 1 potje witte asperges in vocht (280 gram nettogewicht)
- 100 gram rauwe ham, bv. coburgerham of serranoham, in stukjes gesneden
- (volkoren) lasagnebladen
- paar blaadjes verse dragon of basilicum, fijngehakt
- 100 gram mozzarella kaas of jonge geitenkaas, geraspt
Voor de bechamelsaus
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- 150 ml volle melk
- 200 ml kookvocht van asperges
- peper, zout, nootmuskaat
- 30 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Extra nodig: ingevette ovenschaal van ongeveer 15 x 20 cm (= binnenmaat)
Bereidingswijze
1. Verwijder het houtige uiteinde van de groene asperges en gooi weg. Halveer de asperges over de lengte en snijd vervolgens in stukjes van ongeveer 3 centimeter. Kook 3 minuten voor en bewaar 200 ml van het kookvocht van de asperges.
2. Maak een bechamelsaus met de bloem, boter en mix van aspergevocht en melk. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en Parmezaanse kaas.
3. Pureer de asperges uit het potje met het vocht tot een saus. Verdeel de helft van de dragon door de aspergesaus en de andere helft door de bechamelsaus.
4. Smeer een klein beetje bechamelsaus over de bodem van een ingevette ovenschaal en verdeel hierover de eerste laag lasagnebladen. De rest van de bechamelsaus bewaar je voor de bovenkant. Bouw de lasagne vervolgens verder op met achtereenvolgens laagjes van groene asperges, rauwe ham, aspergesaus en lasagnebladen. Eindig met een laag asperges, rauwe ham, bechamelsaus en de geraspte mozzarella.
5. Bak de lasagne 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Totdat de lasagnebladen gaar zijn en de kaas gesmolten en iets verkleurd. Laat na het bakken nog minstens 10 minuten staan, dan is hij mooi stevig bij het snijden.
Notities
Dit recept voor lasagne is perfect om al eerder te bereiden. Dat kan zelfs al een dag eerder. Bewaar tot gebruik in de koelkast en verleng de oventijd met 10 minuten waarbij je de eerste 10 minuten de ovenschaal afdekt met aluminiumfolie om verbranden van de kaas te voorkomen.


Geef als eerste een reactie