Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
lasagne met asperges en rauwe ham ongebakken in ovenschaal

Lasagne met asperges en rauwe ham

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Auteur: Ilona

Omschrijving

Hoofdgerecht voor 2 – 4 personen (afhankelijk van wat je er voor of bij serveert)


Ingrediënten

Units Scale
  • 500 gram groene asperges
  • 1 potje witte asperges in vocht (280 gram nettogewicht)
  • 100 gram rauwe ham, bv. coburgerham of serranoham, in stukjes gesneden
  • (volkoren) lasagnebladen
  • paar blaadjes verse dragon of basilicum, fijngehakt
  • 100 gram mozzarella kaas of jonge geitenkaas, geraspt

Voor de bechamelsaus

  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 150 ml volle melk
  • 200 ml kookvocht van asperges
  • peper, zout, nootmuskaat
  • 30 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Extra nodig: ingevette ovenschaal van ongeveer 15 x 20 cm (= binnenmaat)


Bereidingswijze

1. Verwijder het houtige uiteinde van de groene asperges en gooi weg. Halveer de asperges over de lengte en snijd vervolgens in stukjes van ongeveer 3 centimeter. Kook 3 minuten voor en bewaar 200 ml van het kookvocht van de asperges.

2. Maak een bechamelsaus met de bloem, boter en mix van aspergevocht en melk. Breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en Parmezaanse kaas. 

3. Pureer de asperges uit het potje met het vocht tot een saus. Verdeel de helft van de dragon door de aspergesaus en de andere helft door de bechamelsaus.

4. Smeer een klein beetje bechamelsaus over de bodem van een ingevette ovenschaal en verdeel hierover de eerste laag lasagnebladen. De rest van de bechamelsaus bewaar je voor de bovenkant. Bouw de lasagne vervolgens verder op met achtereenvolgens laagjes van groene asperges, rauwe ham, aspergesaus en lasagnebladen. Eindig met een laag asperges, rauwe ham, bechamelsaus en de geraspte mozzarella.

5. Bak de lasagne 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Totdat de lasagnebladen gaar zijn en de kaas gesmolten en iets verkleurd. Laat na het bakken nog minstens 10 minuten staan, dan is hij mooi stevig bij het snijden.


Notities

Dit recept voor lasagne is perfect om al eerder te bereiden. Dat kan zelfs al een dag eerder. Bewaar tot gebruik in de koelkast en verleng de oventijd met 10 minuten waarbij je de eerste 10 minuten de ovenschaal afdekt met aluminiumfolie om verbranden van de kaas te voorkomen.