
Het is zover! De eerste zomerse BBQ-dag staat voor de deur in Nederland. Ik weet nog zo goed hoe dat voelt als die eerste warme dag op de weersvooruitzichten te zien is na een lange herfst en winter: een feestje! Een feestje met de belofte van nog heel veel meer heerlijke avondjes in het vooruitzicht. De hoogste tijd dus voor wat last minute BBQ-inspiratie want die BBQ gaat natuurlijk aan dit weekend. Helaas ligt mijn BBQ-boek Grillen & Chillen net niet op tijd op je deurmat, maar ik heb genoeg lekkere en makkelijke recepten voor je op Worstenbrood & Wijn staan.
Tips voor een relaxte BBQ
Niet voor niets is de titel van mijn boek Grillen & Chillen. Want zodra de zon schijnt wil je vooral gezellig buiten bij de BBQ zitten en genieten van de geur van brandende kooltjes (er even van uitgaande dat je een kolenbarbecue hebt ;)) Een aantal tips uit het boek deel ik graag alvast met je:
Bedenk wat je gaat bereiden en voor hoeveel personen. Past dat op het grillrooster van je BBQ of kun je beter kiezen voor maar één stuk vlees met een salade en eventueel andere bijgerechten die je niet op de barbecue bereid?
Zorg voor voldoende brandstof. Er is niets zo stressvol als er last minute achterkomen dat je zak met briketten of houtskool bijna leeg is. Een extra zakje op voorraad hebben is een fijne gedachte. Hetzelfde geldt voor lucifers en aanmaakblokjes. Zeker als die de hele winter in een vochtige schuur hebben gelegen koop je liever een nieuwe voorraad.
Wees zelf ontspannen. De gezelligste BBQ’s zijn spontane BBQ’s! Die draaien niet om culinaire hoogstandjes, maar om een ontspannen gastheer of gastvrouw die gezellig een drankje meedrinkt en geniet van het gezelschap.
Voor de BBQ aangaat: hapjes vooraf
Maak het jezelf niet te moeilijk en zet alvast één of meer dips op tafel als er gasten aanschuiven. Samen met wat toastjes, een stukje kaas, een schaaltje noten en lekkere olijven. Zo is er alvast wat te knabbelen terwijl de BBQ opwarmt. De dips of smeersels kun je uiteraard kant-en-klaar kopen, maar dit zijn mijn favorieten:
Last minute BBQ: borrelhapjes of tapas van de BBQ
Ik ben zo gek op allemaal kleine gerechtjes van de BBQ dat ik het daar vaak bij laat. Ik schreef al eerder een blog over borrelhapjes van de BBQ, maar deel hier graag nog wat fijne recepten:
- Jalepenopoppers (kunnen pittig zijn) of paprikapoppers (de niet pittige variant)
- Groene asperges met serranoham en aiolidip
- Gegrilde courgetterolletjes met feta, citroen en pijnboompitten
- Gegrilde aubergine met blauwe kaas
- Camembert met pecannoten in gezouten karamel (gebruik karamelpasta/bebogeen als je geen karamelsaus wilt maken)
Last minute BBQ: stukje vlees en salade
Een BBQ-avondje hoeft zeker niet te bestaan uit veel stukken vlees. Eigenlijk is één stuk vlees meer dan genoeg met een lekkere, zelfgemaakte salade erbij. Dit zijn mijn favoriete combinaties:
- Beenhammetje van de BBQ* met asperge-aardappelsalade
- Perzische kippenvleugeltjes met coleslaw of kisir
- Kisir (Turkse bulgursalade) met gegrilde merquezworstjes
- Saté met oosterse noedelsalade. Het recept voor oosterse noedelsalade vind je in het inkijkexemplaar van Grillen & Chillen.
*Alleen voor het beenhammetje het je een indirecte BBQ en een vleesthermometer nodig.
Last minute BBQ: zoet
Doe vooral niet te moeilijk over een BBQ-toetje. Grote kans dat er helemaal geen ruimte meer is voor iets zoets. Rondgaan met je favoriete ijsjes of marshmallows grillen is altijd een succes. Wil je toch iets anders serveren bereid dan deze S’mores dip in de restwarmte van de BBQ (met deksel).
Drankjes voor bij de BBQ
In Grillen & Chillen heb ik een aantal toprecepten voor cocktails & mocktails staan, maar daar zul je nog heel even (tot half april 2024) op moeten wachten. Mijn beste advies voor drankjes bij de BBQ is om vooral te drinken wat je lekker vindt en daar genoeg van op voorraad te hebben. Dan is je BBQ-avondje sowieso geslaagd. Zorg dat er voldoende bier en wijn koud staat en denk ook aan de BOB met 0% biertjes.
En? Klaar om de BBQ aan te steken en daarmee het BBQ-seizoen 2024 af te trappen? Ik doe vanuit Curaçao gezellig met je mee.

Geef als eerste een reactie