
Dit recept voor meloengazpacho met komkommer en mozzarellaspiesjes met rauwe ham maak ik al jaren. Het komt elke zomer wel een keer op tafel als voorgerecht op dagen dat het veel te warm is om veel meer te doen dan dit snelle koude soepje in elkaar flansen en de BBQ aan te steken.
Ik zeg altijd dat ik niet zo’n soepmens ben maar stiekem kan ik soep toch wel heel erg waarderen. Zeker als daar aandacht aan is besteed. Van koude soep ben ik echt fan geworden toen manlief ooit in Madrid gazpacho bestelde in een heel eenvoudig lunchtentje. (wat ik me dus helaas niet meer kan herinneren welk lunchtentje dat nou was…) Wat ik zelf bestelde ben ik al lang vergeten maar die gazpacho – koude Spaanse soep met tomaat en komkommer – ben ik nooit vergeten. En hebben we ook nooit meer ergens zo lekker geproefd.
In Spanje zijn er nog veel meer bekende koude soepen. Zoals salmorejo (gebonden met brood en gegarneerd met ei en rauwe ham) in Andalusie. En Ajo blanco; een witte gazpacho van amandelen en knoflook. Allemaal zeer de moeite waard om te bestellen als je ze in Spanje ergens op de kaart ziet staan. Maar terug naar mijn meloengazpacho -of is het meloen gazpacho?- met komkommer. Die heeft geen Spaanse roots maar Franse.
Tenminste dat maak ik er maar even van. Ik heb deze meloengazpacho met komkommer gebaseerd op het recept van Beatrice Peltre uit haar kookboek ‘Joie de Vivre’. Die daarvoor op haar beurt weer werd geïnspireerd door een koude meloensoep die ze proefde in een restaurant in Parijs. In dit recept komt de basilicum mooi uit. Maar je kunt ook varieren met verse munt.
Afdrukken
Meloengazpacho met komkommer
- Genoeg voor: 6 1x
Omschrijving
Zomers voorgerecht voor 6 personen
Ingrediënten
Voor de gazpacho:
- 650 gram vruchtvlees van honingmeloen (of een andere zoete meloen met eventueel wat extra suiker), in blokjes
- 1 komkommer, geschild, gehalveerd en kern eruitgeschraapt, in blokjes
- 1 sjalot, gepeld en gesnipperd
- sap van 1 grote sinaasappel of 60 ml appelsap
- sap van 1 limoen
- 1 theelepel witte wijnazijn
- handjevol basilicumblaadjes
- peper & zout
- 2 eetlepels goede olijfolie, plus extra om te besprenkelen
Voor de spiezen:
- 12 mini mozzarellabolletjes
- 6 plakken rauwe ham
- basilicumblaadjes
- evt. meloenbolletjes om af te wisselen met de mozzarellabolletjes
Extra nodig: cocktailprikkers en een blender, staafmixer of keukenmachine.
Bereidingswijze
1. Meng de honingmeloen, komkommer, sjalot, sinaasappel- en limoensap, witte wijnazijn en basilicumblaadjes in een blender, keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde puree.
2. Breng op smaak met peper en zout en roer er de olijfolie door. Zet de soep enkele uren in de koelkast tot hij goed koud is.
3. Wikkel rauwe ham om de mozzarellabolletjes en steek ze aan de spiezen met een basilicumblaadje er tussen.
Schep de koude meloensoep vlak voor het serveren in kommen of glaasjes, besprenkel met olijfolie en leg er een spiesje op.
Op zoek naar meer verfrissende recepten voor warme dagen? Maak dan zeker eens deze Perzische siroop met honing, saffraan en azijn. Je zult me daar dankbaar voor zijn 😉 Verder verzamelde ik mijn Top 10 favoriete recepten voor zomerse dagen voor je in deze blogpost. En als het te warm is om binnen in de keuken te gaan staan zet ik gewoon mijn tweepits-kookplaatje buiten en kook ik daar op 😉
Check ook eens mijn recept voor Avocadogazpacho of deze (oranje) Meloengazpacho met tomaat van collegablogger Emma.

Geef als eerste een reactie