
Als geboren Bredanaar ben ik natuurlijk niet onbekend met café ’t Hart van Breda midden op de Grote Markt. Ik heb daar tijdens mijn tiener en begin-twintiger jaren menig avond op het terras doorgebracht tot in de vroege uurtjes. Waar ik echter niet mee bekend was zijn hun beroemde nachos. De ‘Nachos uit ’t Hart’, zoals ze op de kaart staan, zijn mega populair. Het zijn nachos met uitgebakken spekjes, kruidenroomkaas, rode ui, bieslook, tomatensalsa en jongbelegen kaas.
Pas toen ik afgelopen voorjaar bij toeval met mijn moeder op hun terras belandde zagen we om ons heen de ene na de andere nacho bestelling langskomen. En die roken me toch een partijtje lekker! Maar wij hadden net een portie bittergarnituur besteld en zouden thuis gaan eten. Er was dus niet echt ruimte meer voor nog zo’n grote schaal nachos. Pas later hoorden we dat je ook een halve portie kunt bestellen…
Vanaf dat moment ben ik in de ban van nachos en heb al heel wat versies geprobeerd. Ik kocht zelfs het boek ‘Buenos Nachos‘ voor nog meer inspiratie en maakte daaruit meteen de verrukkelijke Pulled Pork nachos met peterseliesaus en fontinakaas. Maar terug naar de Nachos uit ’t Hart; ik beloofde mijn moeder dat ik ze zou maken als we in september een weekendje met de familie in België zouden zijn. En zo geschiedde.
Ik had thuis al wat geëxperimenteerd en besloot voor de uiteindelijke versie een zelfgemaakte tomatensalsa te gebruiken; met rijpe tomaten uit de moestuin. Gebaseerd op het recept zoals ik dat vond op Culy.nl. Vind je dat iets teveel werk? Gebruik dan een pot kant-en-klare tomatensalsa.
Overigens heb ik tot op de dag van vandaag nog steeds de nachos uit ’t Hart niet bij het Hart van Breda zelf geproefd! Onderstaand recept is mijn interpretatie van hoe ik denk dat ze zouden smaken 😉 Inmiddels heb ik wel de originele versie geproefd en komt er binnenkort staat er een 2.0 versie van de Nachos uit ’t Hart online. Vooral de tomatensalsa is aangepast.
P.s. heb jij al een exemplaar van mijn BBQ-boek Grillen & Chillen gereserveerd? Hij verschijnt als limited edition (hardcover) in april 2024 en bevat 60+ makkelijke BBQ-recepten voor elke dag. Een inkijkexemplaar en link naar de bestelpagina vind je via deze link.
Afdrukken
Nachos uit ’t Hart; Nachos met spekjes, kruidenroomkaas en tomatensalsa
- Genoeg voor: 2 1x
Ingrediënten
Voor 2 -3 personen als snack of klein hoofdgerecht
- 1 zak tortilla chips naturel = 150 gram
- 100 gram geraspte, jong belegen kaas
- 100 gram kruidenroomkaas (ik gebruikte Paturain #nospon ;))
- 1 bakje spekreepjes = 125 gram
- fijngesnipperde rode ui, niet te veel
- paar sprietjes verse bieslook fijngehakt
- 1 x recept tomatensalsa
Voor de tomatensalsa
- 1 grote rijpe tomaat, fijngesneden
- 1/2 rode ui, fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
- Sap van een 1/2 limoen
- Paar takjes verse peterselie, fijngehakt
- Peper & zout
Extra nodig: een platte ovenschaal of bakplaat
Bereidingswijze
1. Meng alle ingrediënten voor de tomatensalsa door elkaar en laat het vocht eruit lekken in een fijne zeef.
2. Bak de spekreepjes knapperig in een koekenpan.
3. Verhit de oven voor op 200°C en verdeel 1/3 van de tortillachips over een platte ovenschaal die bekleed is met een velletje bakpapier. Verdeel vervolgens steeds 1/3 van de overige ingrediënten over de nachos; de uitgebakken spekjes, kleine lepeltjes tomatensalsa, dotjes kruidenroomkaas, wat fijngesnipperde rode ui & bieslook en tenslotte de geraspte jong belegen kaas. Je maakt zo 2 of 3 laagjes, afhankelijk van hoe je de tortillachips hebt verdeeld
4. Schuif de nachos een minuut of 8 in het midden van de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is. Serveer de nachos met spekjes meteen omdat de tortillachips snel zacht worden. Je kunt uiteraard de bakplaat op tafel zetten of de nachos met bakpapier en al op een bord schuiven.

Nachosliefhebber en op zoek naar nog veel meer lekkere nachosrecepten? Ik kan je dit boek met nachosrecepten van harte aanbevelen.
Geef als eerste een reactie