
Jarenlang was ik op zoek naar het perfecte recept voor nasi goreng. Maar altijd was er wel iets dat niet klopte. De rijst te plakkerig. De boemboe te flauw. Het vlees te droog. Kortom, ik was er niet tevreden over. Tot ik dus onderstaand recept maakte; een combinatie van verschillende recepten en vele pogingen die daaraan vooraf gingen. Het uiteindelijke resultaat; nasi goreng met buikspek en courgette.
Normaal gesproken zou ik geen stukjes courgette in de nasi goreng doen. Maar iemand met een courgette overload uit de moestuin maakt rare sprongen. En zo belandde er dus wat stukjes courgette (alleen de stevige groene buitenkant) in dit nasirecept. Vervang het echter gerust door andere groenten zoals paprika of kool. Nasi goreng is tenslotte van oorsprong een restjes gerecht; daarom geef ik ook geen afgemeten hoeveelheden voor de groenten.
Maar wat, behalve de boemboe, deze nasi goreng echt ontzettend lekker maakte was het restje gerookt buikspek dat er in ging! Als wij een stuk buikspek op de BBQ klaar maken is er eigenlijk altijd wel een restje over.
In stukjes gesneden en even opgebakken in de pan is het een perfecte toevoeging aan nasi.
Het idee om buikspek in de nasi goreng te verwerken zal ik waarschijnlijk hebben opgepikt van vrienden die ik ooit nasi zag maken met spekreepjes.
Voor het beste resultaat is het belangrijk om de rijst voor te koken en deze weer af laten koelen. Dit kan dus al prima een dag eerder gebeuren. Of in de ochtend. Als je rijst niet goed is afgekoeld gaat hij plakken in de pan of wok. En dan is het geen nasi goreng meer maar gewoon een plakkerig prutje rijst in de pan.
Wij eten nasi altijd met wat aangemaakte komkommersalade (of gebruik dit recept voor atjar ketimoen), seroendeng en een gebakken omeletje van een eitje geklutst met ketjap.
P.s. heb jij mijn boek Het Bourgondische Bitterballenboek al in je bezit? Hét must-have kookboek voor bourgondiërs! Nu ook verkrijgbaar als ePub.
Nasi Goreng met buikspek
Hoofdgerecht voor 2 -3 personen
Ingrediënten
Voor de boemboe
- 1 ui of 4 sjalotjes, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel trassi (gewoon verkrijgbaar bij de Appie)
- 2 theelepels sambal oelek
- 2 theelepels ketoembar ( = korianderzaad)
Voor de rest van de nasi goreng
- 300 gram basmati rijst; gekookt en afgekoeld (gebruik hiervoor 140 gram ongekookte rijst)
- restje gerookt buikspek of gerookte spekreepjes
- stukje courgette in kleine blokjes (alleen de stevige buitenkant en niet de zompige binnenkant)
- wortel, geschild en in stukjes gesneden
- prei, gewassen en in ringetjes
- sambal
- ketjap manis
Voor erbij (optioneel)
- 1 komkommer in dunne plakjes gesneden en even gemarineerd in een eetlepel azijn en een theelepel suiker (of gebruik dit recept voor atjar ketimoen)
- omelet gebakken van 2 geklutste eieren en een scheut ketjap manis of gewoon een spiegelei
- gebakken uitjes
- seroendeng
Bereidingswijze
1. Stamp de ingrediënten voor de boemboe tot een grove puree met een vijzel.
2. Bak de stukjes buikspek even aan in wat zonnebloemolie in een grote wok. Voeg al vrij snel de boemboe toe en bak even mee.
3. Voeg nu alle gesneden groenten toe, dit mag op redelijk hoog vuur, en bak een paar minuten.
4. Tenslotte doe je de afgekoelde rijst in de wok en warm je het geheel goed door.
5. Breng de nasi goreng met buikspek op smaak met sambal en ketjap manis.
Serveer met de atjar, omelet en seroendeng of andere bijgerechten naar keuze (een mals kippendij sateetje met satésaus zou hier ook niet bij misstaan ;))
Afdrukken
Nasi Goreng met buikspek (& courgette!)
Ingrediënten
Voor de boemboe
- 1 ui of 4 sjalotjes, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel trassi (gewoon verkrijgbaar bij de Appie)
- 2 theelepels sambal oelek
- 2 theelepels ketoembar ( = korianderzaad)
Voor de rest van de nasi goreng
- 300 gram basmati rijst; gekookt en afgekoeld (= 140 gram ongekookte rijst)
- restje gerookt buikspek of gerookte spekreepjes
- stukje courgette in kleine blokjes (alleen de stevige buitenkant en niet de zompige binnenkant)
- wortel, geschild en in stukjes gesneden
- prei, gewassen en in ringetjes
- sambal
- ketjap manis
Voor erbij (optioneel)
- 1 komkommer in dunne plakjes gesneden en even gemarineerd in een eetlepel azijn en een theelepel suiker
- omelet gebakken van 2 geklutste eieren en een scheut ketjap manis
- gebakken uitjes
- seroendeng
Bereidingswijze
1. Stamp de ingrediënten voor de boemboe tot een grove puree met een vijzel.
2. Bak de stukjes buikspek even aan in wat zonnebloemolie in een grote wok. Voeg al vrij snel de boemboe toe en bak even mee.
3. Voeg nu alle gesneden groenten toe, dit mag op redelijk hoog vuur, en bak een paar minuten.
4. Tenslotte doe je de afgekoelde rijst in de wok en warm je het geheel goed door.
5. Breng de nasi goreng met buikspek op smaak met sambal en ketjap manis.
Notities
Serveer met de atjar, omelet en seroendeng of andere bijgerechten naar keuze (een mals kippendij sateetje met satésaus zou hier ook niet bij misstaan ;))


Geef als eerste een reactie