
Ik was enorm nieuwsgierig naar het kookboek NENI’s Tel Aviv om verschillende redenen. Als eerste omdat het TLV kookboek van Jigal Krant zo’n enorm succes was en ik nieuwsgierig was naar een tweede boek over dezelfde stad. Ten tweede omdat je nooit genoeg kookboeken in je verzameling kunt hebben met Israelische/ Midden-Oosterse recepten. En tenslotte omdat ik door de tekst op de achterzijde van NENI’s Tel Aviv in de veronderstelling was dat dit recepten waren van een restaurantketen uit Israel. En die mag natuurlijk niet in mijn verzameling ontbreken.
In dat laatste heb ik me vergist. Het bleek namelijk een restaurantketen met Midden Oosterse gerechten uit Oostenrijk te zijn. De oprichtster daarvan, Hay Molcho, heeft overigens wel haar roots in Tel Aviv liggen. De naam NENI staat voor de initialen van haar vier zoons waarmee ze de restaurants runt. Voor het NENI’s Tel Aviv kookboek zijn ze met zijn allen twee weken naar Tel Aviv geweest om met locals te praten en er te koken. Overigens komt er in januari 2019 ook een vestiging van NENI in Amsterdam.
De recepten in Neni’s Tel Aviv
Ik zal maar meteen met het slechte nieuws beginnen; ik ben niet heel erg enthousiast over de recepten. Afgezien van het feit dat ze echt heerlijk klinken en zeker voldoende inspiratie bieden om zelf met bepaalde smaakcombinaties aan de slag te gaan. Denk aan Okra met limabonenpuree, Lamböreks, Eend- en tamarindekerrie met gebakken aubergines en Kunafah-Tatin met pruimen. Ik krijg daar dus meteen trek van en kan in gedachten vaak al proeven hoe het eindresultaat zou moeten smaken.
Precies hetzelfde had ik bij het lezen van het recept voor Geroosterde aubergines met Aziatische tahina. Dit is een gerecht van zwartgeblakerde aubergines waar je het velletje vanaf haalt en daaroverheen een tahinasaus met Aziatische smaakmakers als gember, sojasaus, mirin en rijstazijn. Helaas klopt het recept voor geen meter. Ik had graag gezien dat het anders was en heb het, om er zeker van te zijn dat het echt niet klopte, zelfs 3 keer geprobeerd. Maar als ik het recept volg dan is alles wat er overblijft een waterachtige saus. In de verste verte lijkt het nog niet op de dikte van de tahinsaus die op de foto te zien is en zoals ik die ken uit Israel.
Ook staan er rare dingen in het recept als ‘schil ze terwijl ze nog warm zijn’. Maar iedereen die een beetje verstand van koken heeft weet dat je zwartgeblakerde aubergines onmogelijk kunt schillen. Dat is echt een kwestie van het velletje eraf peuteren. Verder zou ik het binnenste van de cherrytomaatjes eruit moeten drukken en dat gebruiken. Maar daar blijft toch veel te weinig van over bij cherrytomaatjes? Uiteraard kan een en ander het gevolg zijn van een vertaling door een niet-receptenschrijver maar het blijft een kwalijke zaak.
Het maakte ook dat ik kritischer naar de overige recepten ben gaan kijken en meer onduidelijkheden tegenkwam. Zo staat in het recept voor de Lamböreks eerst dat je het lamsvlees bijna net zo klein als gehakt moet snijden. Om vervolgens te vermelden dat ‘de stukken vlees’ elkaar niet mogen overlappen. Bij het recept voor Kweepeerjam zou ik eerst de kweeperen moeten schoonmaken en de haartjes eraf raspen, om ze daarna alsnog te gaan schillen. Dat lijkt me nogal overbodig werk. Ook in de beschrijving voor Kebab met vis en aubergines wordt er op het eind ineens een tomatensalade vermeld die nergens in het recept staat. En is onduidelijk waar in het recept de geroosterde aubergine (die hier ineens weer gebakken aubergine wordt genoemd) in verwerkt wordt.
Conclusie; ik ben niet enthousiast over de recepten in NENI’s Tel Aviv en heb ze verder alleen als inspiratiebron gebruikt. Zoals voor de focaccia belegd met rode bieten en gemarineerde zalm.
De verhalen in Neni’s Tel Aviv
Wat ik wel ontzettend leuk vind aan Neni’s Tel Aviv zijn de verhalen van verschillende inwoners uit de stad. Onder andere die van een foodbloggende taxichauffeur, van Barak Yehezkeli de chef-kok en oprichter van het megapopulaire pop-up restaurant Burek en van de dames achter mijn favoriete huiskamerrestaurant Habanot waar ik een paar jaar geleden aanschoof. Het geeft een mooi beeld van de diversiteit van Tel Aviv, de sfeer in de stad en er staan ook recepten in van de geïnterviewden. De Israelische zeevruchtenpaella van Habanot ga ik zeker nog eens maken. En ook naar de Lamssofrito met aubergines en spinazie van het Azura restaurant ben ik erg benieuwd. Toch zal ik bij het maken van deze recepten wederom kritisch kijken naar de ingrediëntenlijst en de beschrijving.
Mocht je een vakantie geboekt hebben naar Tel Aviv, plannen hebben in die richting of er ooit geweest zijn? Dan is het zeker een leuk boek om aan je verzameling toe te voegen. Al was het alleen maar voor de verhalen en leuke hotspots die er in staan.
NENI’s Tel Aviv is een uitgave van Terra en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van € 29,99. Koop je het boek via deze link? Dat zou ik heel tof vinden want jij betaalt hetzelfde en Bol.com betaalt mij 6% commissie.
Disclaimer: Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgever maar volledig geschreven vanuit mijzelf. Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek is een affiliate link. Voor meer informatie hierover klik hier
I love kookboeken reviews! En wijn! Mooie combi trpuwens @wineintubes 🤗😉
Thanks!
Na het lezen van deze review blijf ik lekker bij ’t boek van Jigal, fantastische recepten en grappig geschreven verhalen. Wil heel graag een keer naar TLV om ’t live te checken ☺️
Wat je winactie betreft: mooi dat je dicht bij jezelf blijft en je blog niet vervuilt met sponsoring! Mocht ik winnen, gaat de wijn naar m’n zwangere schoonzusje die al maanden zit te smachten naar een glaasje 🍷 #wineintubes. Fijne feestdagen!
Ah wat leuk om te lezen! Dankjewel. En Tel Aviv is echt een aanrader. Ik ga in februari nog een uitgebreide blogpost delen met al mijn tips en favoriete adresjes 😉