Tips bij het kopen van een nieuwe keuken. Lees hier 14 tips van een hobbykok!

collage foto's keuken kopen tips

Als foodie & hobbykok krijg ik regelmatig de vraag van familie, vrienden en collega’s;’ Ik ga een nieuwe keuken kopen, heb jij nog tips?’ Zeker sinds ik nog geen 3 jaar geleden mijn huidige keuken kocht en er grondig onderzoek naar deed. Want tja, je bent een foodie of je bent het niet. Met een oude, beschimmelde en uit elkaar vallende badkamer kan ik best leven. Maar mijn keuken; die moet goed zijn 😉

Na onze eerste ervaring met een keuken kopen waren we de tweede keer een stuk beter voorbereid. Sowieso had ik in de jaren na de eerste keuken aankoop een lijstje voor mezelf bijgehouden met wat ik graag in een volgende keuken wilde. We bezochten een Duitse, Belgische en Nederlandse keukenzaak, maar lieten hem uiteindelijk ontwerpen en maken door een interieurbouwer. Iedere keukenboer had zo zijn eigen tips en daar hebben we natuurlijk dankbaar gebruik van gemaakt.

Hieronder vind je 15 tips & trucs die handig zijn als je een nieuwe keuken gaat kopen. Alle tips zijn 100% persoonlijk en puur geschreven vanuit mijn eigen ervaring. Ik ben nog steeds elke dag blij met mijn huidige keuken, toch heb ik ook nu weer dingen die ik de volgende keer anders zou doen. Je leest ze allemaal in de 15 tips hieronder. Het zit helemaal niet in de planning maar mocht ik ooit zelf nog eens een nieuwe keuken gaan kopen dan neem ik dit lijstje in ieder geval als uitgangspunt.

Voor de beeldvorming vind je onder de blogpost foto’s van mijn eigen keuken.

1. Zorg voor voldoende opbergruimte

Het lijkt een open deur, maar ik heb me er toch in vergist. Grote lades lijken dan misschien wel veel opbergruimte te hebben maar je kunt ze niet onbeperkt vol laden. Zo kwam ik er al snel achter dat met name mijn verzameling van flesjes azijn (toegegeven, ik heb er ook belachelijk veel), sojasaus en sambal behoorlijk zwaar wegen. De keuken was nog geen dag geplaatst of ik besefte dat ik echt kastruimte miste. Uiteindelijk konden we, tegen een belachelijke hoge bijbetaling, nog een extra kast laten bijplaatsen. Dit is achteraf gewoon een stuk prijziger als dat je dezelfde kast meteen in de eerste offerte laat meenemen. Kastruimte dus; hoe meer hoe beter!

2. Kies een hitte, kras & zuur bestendig aanrechtblad

Ons aanrechtblad is het duurste onderdeel van de hele keuken. Ik had er nog niet eerder van gehoord maar ben nog elke dag blij met de keuze voor een werkblad van keramiek. Drielaags. Hij is echt niet kapot te krijgen. Azijn of citroensap morsen is geen probleem. Zelfs als het er een nacht op ligt zit er nog steeds geen vlek in. En dan nog even over het feit dat je je hete ovenschalen zo recht uit de oven op je aanrechtblad kunt zetten; geweldig! Ik weet nog dat de Belgische keukenboer ons probeerde wijs te maken dat je dat in de praktijk toch niet gebruikt. Nou, dat is dus niet zo. Ik vind het ideaal dat ik er niet bij na hoef te denken wat ik wel of niet op het aanrechtblad kan zettten.

3. Leg een plavuizen vloer in je keuken en geen laminaat of hout

Wij kozen voor laminaat in de keuken omdat we een open keuken hebben en de vloer op die manier doorloopt in de woonkamer. Een mooi geheel dat rustiger oogt. Ons laminaat is ook van prima kwaliteit en kan heus wel tegen een drupje water. Toch is het een tijdje terug fout gegaan toen de boiler van de kokendwaterkraan lekte. Een paar planken trokken helemaal krom… Hieruit volgen meteen de 2 volgende tips.

4. Laat je keuken niet óp de (laminaat)vloer plaatsen

Kies je toch voor laminaat in de keuken? Laat je keuken er dan in ieder geval niet op plaatsen. Toen de laminaat planken vervangen moesten worden liepen wij hier tegenaan. Er moet dan om de poten heen gezaagd worden en daarna afgewerkt met plintjes. Niet het mooiste effect…

5. Plaats je stoomoven niet in een los keukenblok

Nog zo’n dingetje dat duidelijk maakte dat het niet handig is om een laminaatvloer in je keuken te hebben. Als je je stoomovenschaal eruit haalt, lekt er ongetwijfeld water langs. Als je dan met die schaal dwars door je keuken naar je aanrechtblad moet is de vloer daaronder dus nat. Niet handig. Je kunt de stoomoven beter dichter bij je aanrechtblad hebben.

6. Kijk of je van een hoek een volledige kast kunt maken via de achterkant

Dit klinkt misschien raar, maar ik weet niet hoe ik het anders uit moet leggen. Wij hebben een soort van onzichtbaar deurtje met daarachter een volledige kast in de hoek van de keuken. Dit kan alleen omdat daar geen muur achter zit maar een bar gedeelte. Door tegen het deurtje aan te drukken gaat hij open en wordt de ruimte zichtbaar. Veel praktischer dan zo’n draaicarrousel in een hoek. Dit kan dus alleen als de achterkant van een hoek vrij is en niet als er een muur achter zit.

7. Zorg dat je afzuigkap groter is dan je fornuis

Met ander woorden; is je fornuis 90 cm breed? Koop dan een afzuigkap van 100 cm breed. Zo valt hij er overheen en filtert alle geurtjes goed weg.

8. Kies voor koken op gas of inductie

Heb je de keus om te koken op gas? Kies voor gas. Voor mij was dit een nummer 1 prioriteit bij de keuze van een nieuwe woning. In de vorige wijk waar we woonden was er alleen stadsverwarming en dus de verplichting om elektrisch te koken. Toen kozen we een keramische kookplaat en daar heb ik 8 jaar lang spijt van gehad. Elke avond had ik het gevoel dat ik eten stond op te warmen. Het ging gewoon zo ontzettend langzaam. Ik wil vuur onder mijn pannen zien. Ben je toch gebonden aan koken op elektriciteit kies dan voor inductie. Veel topchefs koken ook op inductie. Het is veel preciezer te regelen en geeft je meteen een goed excuus om al je pannen te vernieuwen 😉

9. Geef het expliciet aan als je gaat koken op propaan of butaangas

Heb je net als wij geen aansluiting op het aardgasnet, maar ben je afhankelijk van een propaangastank? Geef dit expliciet aan bij het bestellen van je gasfornuis. Én maak duidelijke afspraken over het installeren of ombouwen er van. Wij dachten hier heel duidelijk in te zijn geweest, maar uiteindelijk is manlief zelf nog uren bezig geweest om alle aansluitingen om te bouwen naar een propaangasaansluiting.

10. Extra lade in grote lade

Zorg dat je een extra lade neemt bovenin de grote lade. Zo eentje die je uit kunt schuiven. Het levert je extra opbergruimte op voor bestek en allerhande klein spul.

11. Liggende kruidenpotjes

Mijn schoonmoeder vindt dit nog steeds het mooiste onderdeel van onze keuken; een lade met alleen maar kruidenpotjes die met het label naar boven. Het liefst legt ze ze ook nog op alfabetische volgorde. Dat doe ik dan weer niet, maar het is ongelooflijk overzichtelijk om op deze manier je kruiden te organiseren in zo’n extra lade. Ik haalde de inzet hiervoor gewoon bij IKEA en liet manlief hem op maat zagen.

12. Denk goed na over de grootte van je wasbak

Wij kozen bewust voor een grote wasbak waar de ovenplaten helemaal in kunnen. Dit heeft meteen ook een nadeel want het duurt ontzettend lang voordat die wasbak vol is. Dat lukt uberhaupt al niet met warm water want dat komt uit een boiler en die is zo leeg. Houdt daar dus rekening mee. Je kunt overigens ook voor een grotere boiler kiezen maar die neemt weer meer ruimte in.

13. Neem een dieper werkblad

In onze vorige keuken kozen wij al voor 10 centimeter extra diepte en ook in onze huidige keuken hebben we daar geen moment over getwijfeld. Als je de ruimte hebt gun jezelf dan die extra werkruimte.
Nog een extra tip hier bij; als je je keuken op maat laat maken zorg dan dat ook de lades 10 centimeter dieper worden. Dan heb je er dubbel plezier van.

14. Neem adviezen ter harte maar volg je gevoel

Met name de Belgische keukenverkoper probeerde ons meerdere keren zijn eigen ideeën op te dringen. Hoe goed ook bedoelt, en deze meneer had echt ruime ervaring met het ontwerpen en verkopen van keukens, bepaalde dingen wilden wij toch gerealiseerd hebben. Zoals bijvoorbeeld een wijnrekje.
Ik snap ook heus wel dat er stof in komt en dat het niet de ideale temperatuur is om wijn te bewaren. Maar het staat gewoon zo gezellig en er liggen toch alleen maar supermarkt wijntjes in. De meer bijzondere wijnen hebben een plekje in de kelderkast. Volgens mij wilde hij ook nog het losse keukengedeelte helemaal tegen de muur aan hebben, terwijl wij daar een eettafel in de planning hadden. Ook van die beslissing hebben we nog steeds geen spijt.

Kortom; volg vooral je eigen gevoel bij het kopen van een keuken. Jij bent degene die er uiteindelijk in staat te koken en niet de keukenverkoper.

Wat zijn jouw ervaringen met het kopen van een keuken, wat zou je de volgende keer anders doen en wat mist er nog in bovenstaande tips? Ik zou het leuk vinden als je een reactie achter laat hieronder.

collage foto's keuken kopen tips

keuken kopen tips extra opbergruimte
Links is een kast met planken voor extra opbergruimte, in het midden de stoomoven, warmhoudlade en gewone oven en rechts de koelkast
keuken kopen tips foto van keuken
Mijn eigen keuken met het extra dikke keramische blad

kruidenlade in keukenDe kruidenlade

Het ‘verborgen’ kastje waardoor de volledige hoek wordt gebruikt
keuken kopen tips afzuigkap groter dan kookplaat
Afzuigkap hangt over de kookplaat heen

3 Comments

  1. Wat een goede tips! Over meerendeel nog nooit nagedacht!
    Ik zou gaan voor een oven op borst/buikhoogte om hete en zware schalen er gemakkelijk uit te kunnen halen. En een oven die aan de buitenkant niet heet wordt. Vooral handig met kinderen. Groetjes, Charlotte

    • Dat op borst/buikhoogte is inderdaad handig! Al moet hij zeker niet te hoog hangen; het is makkelijker om te bukken dan om boven je kunnen een hete schaal uit de oven te tillen 😉

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.