
Dat je veel tijd en moeite stopt in de voorbereidingen van een etentje en dat er dan alleen om het recept wordt gevraagd van het meest simpele gerecht… Dat dus. Het gebeurde me al meerdere keren met deze olijventapenade met oude kaas. Ik maakte de tapenade al veel vaker maar had het recept nog niet eerder uitgewerkt.
De reden daarvoor is vooral dat ik hem telkens net iets anders maakte en het steeds vergat op te schrijven. Er zat ook echt verschil tussen de verschillende versies, maar afgelopen zondag was hij helemaal top. Gelukkig had ik er deze keer aan gedacht om tijdens het op smaak brengen wel notities te maken.
Het is werkelijk niet meer dan alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine doen (dit is die van mij) en door elkaar mixen. Je kunt zelfs de oude kaas en de zonnebloemolie al mee blenden maar dan krijgt de olijventapenade een wat minder grove structuur. Ik gebruik overigens bewust zonnebloemolie en geen olijfolie. De kwaliteit en smaak van olijfolie verschilt namelijk zo ontzettend dat ik liever kies voor de neutrale smaak van zonnebloemolie.
Samen met de artisjokharten dip en zelfgemaakte kruidenboter behoort deze olijventapenade met oude kaas tot mijn favoriete trio op een borrelplankje of bij de BBQ.
Olijventapenade met oude kaas
Voor een flinke schaal vol (ideaal voor een feestje) = 700 gram
Ingrediënten
- 15 zongedroogde tomaten (in olie)
- 2 tenen knoflook, geperst
- 200 gram zwarte olijven (= uitgelekt gewicht)
- 100 gram gezouten cashewnoten
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- bosje verse basilicum, alleen de blaadjes
- 100 gram geraspte, oude kaas
- flinke scheut zonnebloemolie
Bereidingswijze
1. Meng alle ingrediënten, behalve de kaas en olie, in een keukenmachine of met de staafmixer.
2. Voeg de kaas toe en zoveel zonnebloemolie dat het smeuige massa wordt. Roer door elkaar.
3. Voor de beste smaak zet je hem minimaal een paar uur in de koelkast, de smaak word dan meer een geheel.
Tip: Het kan zijn dat hij wat uitdroogt in de koelkast. Meng er dan voor het serveren nog wat zonnebloemolie door.
Bron: mijn eigen interpretatie van Formaggio tapenade van AH 😉
P.s. Heb jij deze olijventapenade met oude kaas gemaakt na het lezen van deze blog? Dan zou ik het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat hieronder of via een van mijn social media kanalen 😀
Afdrukken
Olijventapenade met oude kaas
Omschrijving
Voor een flinke schaal vol – ongeveer 700 gram
Ingrediënten
- 15 zongedroogde tomaten (in olie)
- 2 tenen knoflook, geperst
- 200 gram zwarte olijven (= uitgelekt gewicht)
- 100 gram gezouten cashewnoten
- 1 eetlepel kappertjes
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- bosje verse basilicum, alleen de blaadjes
- 100 gram geraspte, oude kaas
- flinke scheut zonnebloemolie
Bereidingswijze
1. Meng alle ingrediënten, behalve de kaas en olie, in een keukenmachine of met de staafmixer.
2. Voeg de kaas toe en zoveel zonnebloemolie dat het smeuïge massa wordt. Roer door elkaar.
3. Voor de beste smaak zet je hem minimaal een paar uur in de koelkast, de smaak word dan meer een geheel.
Tip: Het kan zijn dat hij wat uitdroogt in de koelkast. Meng er dan voor het serveren nog wat zonnebloemolie door.
Bron: mijn eigen interpretatie van Formaggio tapenade van AH 😉

Dit gerecht kun je ook goed bewaren, toch (eigenlijk moet je natuurlijk lekker alles opeten….😋😉)? Maar hoe lang eigenlijk? Of invriezen? Het lijkt mij leuk hier voorraad van te maken voor kadootjes.
Invriezen heb ik zelf nog niet geprobeerd maar als je het in potjes doet met een dun laagje olie er op kun je het in de koelkast al snel 1 a 2 weken bewaren.