Ik heb helaas niet zo’n handgeschreven schriftje met recepten die al generaties in de familie zijn. Alleen oma’s erwtensoep en het recept van haar monchoutaart heb ik weten te ontfutselen. Ook al komt die laatste waarschijnlijk gewoon van een pakje monchou jaren geleden.
Maar deze taart is puur jeugdsentiment en kwam vroeger bij elke verjaardag in de familie op tafel. Altijd gemaakt door oma. Ze heeft er in haar leven heel wat gemaakt met 5 kinderen en 10 kleinkinderen. Het was ook meteen de enige taart die ze kon maken want oma heeft nooit een oven gehad. Mijn lievelingstaart dus, en elk jaar rond mijn verjaardag of die van manlief, komt hij op tafel.
Overigens voeg ik zelf vaak nog een paar eetlepels jam aan de boter toe als deze smelt; dat maakt de bodem iets minder hard.
Oma’s monchoutaart
Voor 1 taart van ongeveer 10 punten
Ingrediënten
- 1 pakje roomboter = 250 gram
- 1,5 rol droge marie-koekjes = 300 gram
- bekertje slagroom = 250 ml
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1 blik jonker fris taartvulling (aardbeien of kersen)
- 2 pakjes monchou = 200 gram
Extra nodig: springvorm van 26 cm Ø, ingevet, keukenmachine of deegroller, mixer, 2 kommen, steelpan
Bereidingswijze
1. De biscuitjes klein maken door ze in een plastic zak te doen en met een deegroller fijn te stampen. Of verkruimel ze in een keukenmachine.
2. Smelt de boter in een steelpan en roer de fijngemaakte biscuit er door. Dit mengsel in de ingevette springvorm doen, aandrukken met de bolle kant van een lepel en even in de koelkast laten afkoelen.
3. De slagroom met de helft van de suiker (en eventueel slagroomversteviger) kloppen. Daarna de monchou met de overige suiker kloppen. Ik gebruik hiervoor gewoon dezelfde gardes.
4. De slagroom luchtig door de monchou mixen, op de taartbodem scheppen en de kersen vulling erover verdelen. Het monchou mengsel kan wat korrelig lijken maar dat lost vanzelf op. Zet een paar uur in de koelkast om op te laten stijven.
Afdrukken
Oma’s monchoutaart
Omschrijving
Voor 1 taart van ongeveer 10 punten
Ingrediënten
- 1 pakje roomboter = 250 gram
- 1,5 rol droge marie-koekjes = 300 gram
- bekertje slagroom = 250 ml
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1 blik jonker fris taartvulling (aardbeien of kersen)
- 2 pakjes monchou = 200 gram
Extra nodig: springvorm van 26 cm Ø, ingevet, keukenmachine of deegroller, mixer, 2 kommen, steelpan
Bereidingswijze
1. De biscuitjes klein maken door ze in een plastic zak te doen en met een deegroller fijn te stampen. Of verkruimel ze in een keukenmachine.
2. Smelt de boter in een steelpan en roer de fijngemaakte biscuit er door. Dit mengsel in de ingevette springvorm doen, aandrukken met de bolle kant van een lepel en even in de koelkast laten afkoelen.
3. De slagroom met de helft van de suiker (en eventueel slagroomversteviger) kloppen. Daarna de monchou met de overige suiker kloppen. Ik gebruik hiervoor gewoon dezelfde gardes.
4. De slagroom luchtig door de monchou mixen, op de taartbodem scheppen en de kersen vulling erover verdelen. Het monchou mengsel kan wat korrelig lijken maar dat lost vanzelf op. Zet een paar uur in de koelkast om op te laten stijven.
Hmmmmm verrukkelijk, deze taart. Een tip: zorg dat je met genoeg mensen bent, zodat je allemaal een bescheiden puntje eet, anders eet je er sowieso te veel van, haha, ik geloof niet dat ik de enige ben die zich moeilijk in kan houden. Ps: weer gefeliciteerd met je verjaardag;-). Deze was precies een jaar geleden gepost! Grappig 🙂
Dat is geen toeval 😉 Ik maak deze taart elk jaar voor mijn verjaardag en heb hem ongetwijfeld ook toen gepost. En inderdaad lastig om je in te houden! Bedankt voor je reactie 😃
Ha ha nu zie ik pas welke Maartje het is 😀 Dat kan ik vanaf mijn telefoon niet zien. Thanks Maartje; ik vind het super leuk dat je regelmatig een berichtje achterlaat.
De taart staat NU in de koelkast op te stijven. Lekker voor de zondagse koffie bij mijn ouders morgen (en voor vanmiddag om voor te proeven 😋.
Wat ontzettend leuk dat je hem gemaakt hebt! Ik ga zo nog het laatste puntje opeten dat over is van gisteren 😉