Kookboekrecensie: Onder de mediterrane zon

Onder de mediterrane zon cover

Wat ben ik ook af en toe een ongelooflijke sukkel. In al mijn enthousiasme vroeg ik een recensie-exemplaar aan van het laatste kookboek uit de koker van Nadia Zerouali & Merijn Tol. Een duo dat al sinds jaar en dag kookboeken schrijft over de mediterrane en Midden-Oosterse keuken. Helemaal in mijn straatje dus. Er begon pas een belletje te rinkelen bij het doorbladeren van Onder de mediterrane zon bij het recept van Gepofte aubergine met labne, oregano en kappertjes. Daar schreven ze namelijk over chef Ravi Cohen van het fantastische restaurant Raphael in Tel Aviv. Ik herinner me nog de enorme lading aan mezze die ik daar proefde maar vooral dat het restaurant al een tijdje dicht is. Er gaan zelfs verhalen de ronde dat die chef het land uit is gevlucht door een hoop financiele rompslomp. Kortom, het leek me zo raar dat Nadia & Merijn hier recent nog geweest waren en daar nu over schreven in hun net uitgebrachte boek.

Ook leek het me sterk dat ze onlangs nog in Libie of Syrie geweest waren terwijl daar wel een heel hoofdstuk over in Onder de mediterrane zon staat. En het recept voor Kisir kwam me ook al zo bekend voor … Wat blijkt? Het is een verzameling van de recepten en herinneringen die in hun eerdere kookboeken verschenen. Niet raar dat dit me zo bekend voorkwam want ik heb de meeste van hun boeken al in mijn verzameling. Hun recept voor Kisir staat zelfs regelmatig bij mij op tafel tijdens etentjes met een Midden-Oosters thema. Het is een van mijn favoriete gerechten die altijd in de smaak valt.

Recepten uit Onder de mediterrane zon

Goed dat scheelde me dus in ieder geval een hoop testkoken 😉 Want naast die Kisir maakte ik ook al eens de Bulghurpilav met tuinbonen & kikkererwten en de Yufkarolletjes met knoflookyoghurt en hete peperolie. Alledrie uit het eerder gepubliceerde Bismilla Arabia. Van die Yufkarolletjes staat in ‘Onder de mediterrane zon’ trouwens een 2.0 versie; met flink veel za’atar door het gehakt en een warme knoflook-pijnboompitjesboter voor over de koude yoghurt. Die ga ik zeker snel eens proberen. (update april 2019: die 2.0 versie van de yufkarolletjes heb ik inmiddels al 2 keer gemaakt en ze zijn goddelijk!) Dat hun recepten kloppen daar twijfel ik niet aan. Dat ze ze daarvoor eerst in het land van herkomst geproefd hebben ook niet.

Voordat ik dat had uitgevogeld had ik manlief al instructies gegeven om alvast met het recept van Korte Turkse pasta met geplukte citroen-knoflookkip, tahina en yoghurt aan de slag te gaan terwijl ik in de file stond. Dat heeft hij geweten. Het recept dat er zo simpel uitziet en niet al te veel ingredienten heeft zorgde dat de keuken zo’n beetje ontploft was. Een ovenplaat om de kip te roosteren, een pan om de pasta te koken, een pan om de snijbiet met sjalot te bakken. Een ovenplaat om de amandelen te roosteren. En tenslotte een schaaltje om de tahina aan te maken. Het moet gezegd worden; het resultaat mocht er zijn. Het was echt een ontzettend lekker gerecht waar we van hebben zitten smullen. Op die afwas na dan.

In Onder de mediterrane zon staan dan ook niet perse recepten voor doordeweekse dagen. Maar des te meer recepten en verhalen uit Marokko, Tunesie, Libie, Algerije, Libanon, Syrie, Palestina, Israel, Turkije, Sicilie, Sardinie en Catalonie. En ze klinken allemaal even lekker. Zo staat op mijn to-cook lijstje in ieder geval nog de Maqlouba met aubergine & kruidige dilleyoghurt. De Sardijnse courgettecouscous (als het courgetteseizoen weer begint in mijn moestuin) met pistache, saffraan en citroerasp. En ben ik ook heel benieuwd naar de Plaatfocaccia met spinazie, roquefort en granaatappelmelassse.

Onder de mediterrane zon

Naast de recepten is het ook een boek vol met reisherinneringen en verhalen van Nadia en Merijn. Een must om te lezen, zelfs of misschien wel juist, omdat je op dit moment in sommige landen helemaal niet kunt reizen.

Ik heb in ieder geval alvast genoten van het hoofdstuk Libanon & Syrie. Want alhoewel Syrie momenteel geen optie is heb ik wel een vakantie naar Libanon geboek in maart.

De overstap naar uitgever Nijgh & Van Ditmar is ongetwijfeld de aanleiding geweest om al deze eerder gepubliceerde verhalen en recepten in een nieuw jasje te bundelen. Voor fans die hun eerdere boeken hebben wellicht niet de moeite waard maar voor kookliefhebbers die nog geen boeken van Nadia & Merijn in hun collectie hebben een mooie kennismaking. Ik hoop in ieder geval dat hun toekomste titels bij Nijgh & Van Ditmar dezelfde mooie vormgeving krijgen als Onder de mediterrane zon.

Onder de mediterrane zon is een uitgave van Nijgh & Van Ditmar en verkrijgbaar bij boekhandels en via Bol.com voor de verkoopprijs van € 29,99. Koop je het boek via deze link? Dat zou ik heel tof vinden want jij betaalt hetzelfde en Bol.com betaalt mij 6% commissie.

Disclaimer: Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgever maar volledig geschreven vanuit mijzelf. Door de uitgever of auteur is geen enkele invloed uitgeoefend op het schrijven hiervan. De link naar het boek is een affiliate link. Voor meer informatie hieroverklik hier

Cover kookboek Onder de mediterrane zon van Nadia Zerouali en Merijn Tol

2 Comments

  1. Fijn boek, ik had nog niets van de schrijfsters. Inmiddels wel het couscousboek en een kennismaking met Nadia gehad. Ik maakte oa de Sardijnse Torrone met rozenblaadjes, erg lekker! Ik word er iedere dag aan herinnerd omdat er een stuk van mijn tand afbrak 😉

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.