Oosterse gehaktballetjes a la Nigella Lawson

Oosterse gehaktballetjes in schaaltje

Deze Oosterse gehaktballetjes met noodles waren meteen een hit toen ik ze afgelopen weekend op Instagram postte. Ik nam ze mee naar de Toost op 2020 borrel van collega-foodie Manon van Toost aan Tafel. Ze waren als eerste verdwenen van de tafel met borrelhapjes 🙂

Voor mij is het overigens geen nieuw borrelhapje maar eentje die ik jaren terug regelmatig maakte. Hij was gewoon een beetje in de vergetelheid geraakt. Zonde eigenlijk want deze Oosterse gehaktballetjes zijn prima voor te bereiden en zowel warm als koud erg lekker.

Vooral met een dipje van zoete chilisaus erbij. Dit geniale borrelhapje heb ik overigens niet zelf bedacht maar van Nigella Lawson geleend uit haar boek ‘Feest’. Ik heb het, zoals dat een beetje foodie betaamt, uiteraard ietwat aangepast. Of misschien vooral verduidelijkt.

Het is in ieder geval de moeite waard om eens te maken en te serveren tijdens een borrel. Succes gegarandeerd. Op zoek naar nog meer lekkere gehaktballetjes? Probeer dan ook eens Oma’s gehaktballetjes met uitjes en ketjap.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Oosterse gehaktballetjes in schaaltje

Oosterse gehaktballetjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Voor ongeveer 25 stuks. Geïnspireerd op een recept van Nigella Lawson 


Ingrediënten

Scale
  • 50 gram gedroogde eiernoodles (ik gebruik hiervoor noodles uit zo’n 1-persoons pakje van de toko of supermarkt en week die even in kokend water)
  • 300 gram half-om-half gehakt 
  • 2 lente-uitjes fijngehakt
  • 3 flinke theelepels knoflook-gemberpuree van de toko (of vervang door 2 geperste teentjes knoflook en 1 eetlepel fijngehakte gemberwortel) 
  • 1 eetlepel chilisaus (zoet of pittig)
  • eventueel 1 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt 
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 4 eetlepels bloem
  • 1 ei
  • mais- of zonnebloemolie om in te bakken

Om erbij te serveren: zoete chilisaus 


Bereidingswijze

1. Kook de noodles gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik gebruik hiervoor van die 1-persoonsporties noodles die alleen maar even in kokend water geweekt hoeven te worden. Het is het meest praktisch als je ze al voor je ze gaat weken in kleine stukjes breekt. Giet daarna af in een fijne zeef en spoel af met koud water. 

2. Doe de noodlestukjes in een kom samen met het gehakt, de lente-uitjes, knoflook-gemberpuree, chilisaus, sojasaus, eventueel rode chilipoeder, bloem en ei. Kneed alles door elkaar met je vingers. Dek de kom af met vershoudfolie en zet het mengsel minimaal een uur in de koelkast. Langer mag ook. 

3. Vorm met vochtige handen (het gehakt is vrij plakkerig) kleine balletjes van het gehaktmengsel. Leg ze terwijl je bezig bent op een met folie beklede bakplaat.

4. Verhit een laag van 1,5 cm olie in een hapjespan. Bak de Oosterse gehaktballetjes in porties in de hete olie goudbruin. Let op; de olie kan in het begin te heet zijn en dan gaat het erg snel. De stukjes noodle die uit de balletjes steken zijn dan krokant.

Serveer warm of koud met een kommetje zoete chilisaus. 


gehaktballetjes met chilisaus
Oosterse gehaktballetjes in schaaltje

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.