Omschrijving
Voor ongeveer 25 stuks. Geïnspireerd op een recept van Nigella Lawson
Ingrediënten
- 50 gram gedroogde eiernoodles (ik gebruik hiervoor noodles uit zo’n 1-persoons pakje van de toko of supermarkt en week die even in kokend water)
- 300 gram half-om-half gehakt
- 2 lente-uitjes fijngehakt
- 3 flinke theelepels knoflook-gemberpuree van de toko (of vervang door 2 geperste teentjes knoflook en 1 eetlepel fijngehakte gemberwortel)
- 1 eetlepel chilisaus (zoet of pittig)
- eventueel 1 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt
- 1 eetlepel sojasaus
- 4 eetlepels bloem
- 1 ei
- mais- of zonnebloemolie om in te bakken
Om erbij te serveren: zoete chilisaus
Bereidingswijze
1. Kook de noodles gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik gebruik hiervoor van die 1-persoonsporties noodles die alleen maar even in kokend water geweekt hoeven te worden. Het is het meest praktisch als je ze al voor je ze gaat weken in kleine stukjes breekt. Giet daarna af in een fijne zeef en spoel af met koud water.
2. Doe de noodlestukjes in een kom samen met het gehakt, de lente-uitjes, knoflook-gemberpuree, chilisaus, sojasaus, eventueel rode chilipoeder, bloem en ei. Kneed alles door elkaar met je vingers. Dek de kom af met vershoudfolie en zet het mengsel minimaal een uur in de koelkast. Langer mag ook.
3. Vorm met vochtige handen (het gehakt is vrij plakkerig) kleine balletjes van het gehaktmengsel. Leg ze terwijl je bezig bent op een met folie beklede bakplaat.
4. Verhit een laag van 1,5 cm olie in een hapjespan. Bak de Oosterse gehaktballetjes in porties in de hete olie goudbruin. Let op; de olie kan in het begin te heet zijn en dan gaat het erg snel. De stukjes noodle die uit de balletjes steken zijn dan krokant.
Serveer warm of koud met een kommetje zoete chilisaus.