
Snijbiet; ik ben er gek op! Mijn moestuin staat er dan ook niet voor niets bomvol mee. Dit jaar helaas alleen in de groene variant. Maar volgend jaar ga ik ook zeker de regenboogsnijbiet weer planten. Dit recept voor orechiette met snijbiet is een recept dat ik bijna wekelijks maak en toch nog niet op de site stond. Dat komt deels omdat ik er niet altijd aan denk om foto’s te maken en deels omdat ik dit pastagerecht met snijbiet telkens weer net iets anders maak. En het vervolgens vergeet op te schrijven. Voor orechiette met snijbiet – of elke andere pasta met snijbiet maar orechiette heeft mijn voorkeur – heb ik eigenlijk altijd wel de ingrediënten in huis. En in de moestuin.
De ene keer gaan er pijnboompitten in in plaats van zonnebloempitten. De andere keer rasp ik er Pecorino over in plaats van Parmezaan. Wat ook een favoriete combinatie is voor orechiette met snijbiet is ‘ a la salsiccia’, dus met rul gebakken saucijzenvlees. Wat in ieder geval altijd hetzelfde is in mijn bereidingswijze is het eerst bakken van de fijngehakte snijbietstengels en pas op het laatst het grofgehakte snijbietblad toevoegen. Waarbij ik me telkens weer verbaas hoe weinig er van over blijft. Het slinkt net zo erg als spinazie.
Het is mij een raadsel waarom snijbiet niet in de Nederlandse supermarkt verkrijgbaar is. Vooral omdat het een groente is die het prima doet op onze Hollandse bodem. Heb je zelf geen moestuin met snijbiet? Zorg dan dat je snel bevriend raakt met een moestuinier, een abonnement op een groentetas neemt of kijk eens op een boerenmarkt.
In tegenstelling tot veel van mijn andere recepten gebruik ik geen afgewogen hoeveelheid voor de snijbiet. Gewoon omdat ik altijd maar wat pluk. Het mag echter best een flinke bos zijn; je gebruikt dan een deel van de stengels en al het blad.
Afdrukken
Orechiette met snijbiet, rozijnen en ansjovis
Omschrijving
Hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten
- 170 gram orechiette of andere gedroogde pasta
- 1 bos snijbiet
- 4 ansjovisfilets
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 verse rode chilipeper, fijngesneden of 1/2 theelepel chilivlokken
- 30 gram zonnebloempitten
- 35 gram rozijnen, geweld
- 30 gram boter
- Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
1. Was de snijbiet goed. Snijd een paar stengels in kleine stukjes en het blad in grove stukken.
2. Verhit wat olie op laag vuur en bak hierin de ansjovis, knoflook, chilipeper en zonnebloempitten.
3. Draai het vuur wat hoger en voeg de boter en de snijbietstengels toe. Bak ongeveer 10 minuten tot ze wat zachter zijn en bak daarna het blad nog even mee. Het zal flink slinken.
4. Kook ondertussen de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet af en bewaar wat van het pastawater.
Meng de pan met snijbiet en de gewelde rozijnen door de pasta en voeg eventueel nog wat pastawater toe als het te droog is. Rasp er aan tafel Parmezaanse kaas over.
Op zoek naar meer recepten met snijbiet? Een aantal van mijn favoriete recepten staan al op de site:
- Lasagne met snijbiet, mortadella en taleggio
- Hartige clafoutis met blauwe kaas en snijbiet
- In mijn groene shakshuka gebruik ik graag snijbiet ipv spinazie
- En ook in een quiche met bladgroenten uit de moestuin doet snijbiet het prima
- Zelf word ik altijd blij als Elefteria van de blog Koken met Elefteria in mijn moestuin snijbiet komt shoppen en ik die terugkrijg als Griekse chortopita. Al zou ik hem natuurlijk eigenlijk gewoon zelf moeten maken 😉

Geef als eerste een reactie