Omschrijving
Voor 20 – 25 latkes
Ingrediënten
Voor de latkes:
- 1 kg zoete aardappels, geschild en in even grote stukken gesneden van ongeveer 1 a 2 centimeter
- 3/4 kop bloem = 140 gram
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- olie of boter om in te bakken
Voor de dipsaus:
- 1 bekertje zure room (160 ml)
- 2 eetlepels mayonaise
- zout & peper naar smaak
- 2– 3 eetlepels fijngehakte bieslook
Bereidingswijze
1. Kook de zoete aardappelstukken totdat ze zacht zijn, ongeveer 12 minuten, en laat goed uitlekken. Ik stoom ze in mijn stoomoven en dat geeft sowieso een minder vochtig resultaat.
2. Laat de aardappel afkoelen en meng er dan in een kom voorzichtig met je handen de sojasaus door. Je knijpt de zoete aardappel dus helemaal fijn met de sojasaus. Het is een redelijk plakkerig beslag. Voeg zout, suiker en de bloem toe en meng het verder tot het goed gemixt is. Kneed vooral niet te lang. Zet het beslag een half uurtje weg en vul er daarna de spuitzak mee als je die gebruikt.
3. Meng de ingrediënten voor de dipsaus in een kom. Het mag een vrij dunne saus zijn.
4. Verwarm op laag vuur een laagje olie (of een combinatie van boter en olie) en spuit de zoete aardappel latkes rechtstreeks in de pan. Of vorm er met natte handen balletjes van ter grootte van een walnoot en druk ze wat platter met een spatel.
5. Bak de latkes voorzichtig 4-5 minuten en draai ze slechts 1 keer om. Ze moeten mooi gebruind zijn en stevig genoeg om te verplaatsen met de spatel. Laat uitlekken op keukenpapier en bak de rest van het beslag op. Voeg eventueel nog wat boter of olie toe als dat nodig is. Zorg er dan wel voor dat dit al heet is voordat je het nieuwe beslag toevoegt.
Serveer Orna & Ella’s zoete aardappel latkes warm met de dipsaus. Je kunt ze ook bewaren voor later en even opwarmen in de oven.