
Na een heerlijk weekend in Malaga waar we genoten van tapas, wijn en (vooral!) de zon, was het vandaag een groot contrast met het druilerige weer in Nederland. Wel een prima reden trouwens om dit winterse, ouderwetse zuurkoolstamppotje weer eens te maken. Want dat smaakt toch het lekkerst als het buiten guur is. Ik maak zuurkoolstamppot al jaren volgens dit recept en verander er niets meer aan.
De stamppot wordt lekker smeuïg door de toevoeging van de crème fraîche en de appel voegt een subtiel zoetje toe.
Maar wat mij betreft mag de lente hier ook snel beginnen; na alle machtige wintergerechten heb ik inmiddels wel zin in lichte lente gerechtjes.
Heb je trouwens een restje zuurkool over van dit recept? Hou dan ook nog een stukje rookworst achter en gebruik beide om deze heerlijke zuurkoolbroodjes met rookworst te maken.
P.s. heb jij mijn boek Het Bourgondische Bitterballenboek al in je bezit? Hét must-have kookboek voor bourgondiërs! Nu ook verkrijgbaar als ePub.
Ouderwetse zuurkoolstamppot met appel
Hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten:
– 500 gram kruimige aardappels geschild
– 1 bouillonblokje
– 1 appel, geschild en in partjes gesneden
– ongeveer 400 gram zuurkool, uitgelekt
– boter of margarine
– 100 gram crème fraîche
– 1 rookworst
Bereidingswijze:
1. Snijd de aardappels in stukken en zet ze onder water met een bouillonblokje en de zuurkool.
Leg de rookworst er bovenop en kook gaar in 25 minuten.
2. Verhit de boter in een koekenpan en bak de appelpartjes in een paar minuten bruin. (voeg eventueel nog wat ontbijtspek toe; zie variatietip)
3. Giet na 25 minuten de aardappelen af en bewaar wat van het kookvocht.
Haal de rookworst uit de pan en stamp de aardappelen samen met de crème fraîche en eventueel kookvocht met de zuurkool fijn.
4. Roer als laatste de appelpartjes er door en serveer met de warme rookworst.
Variatietip: uitgebakken spekjes/bacon of 25 gram gewelde rozijnen mengen door de appel.
Bron: Unox stamppotboekje 2009
Volg jij me al op Pinterest? Je bewaart er met 1 klik op de foto je favoriete recepten.



Ouderwetse zuurkoolstamppot met appel
Ingrediënten
– 500 gram kruimige aardappels geschild
– 1 bouillonblokje
– 1 appel, geschild en in partjes gesneden
– ongeveer 400 gram zuurkool, uitgelekt
– boter of margarine
– 100 gram crème fraîche
– 1 rookworst
Bereidingswijze
1. Snijd de aardappels in stukken en zet ze onder water met een bouillonblokje en de zuurkool.
Leg de rookworst er bovenop en kook gaar in 25 minuten.
2. Verhit de boter in een koekenpan en bak de appelpartjes in een paar minuten bruin. (voeg eventueel nog wat ontbijtspek toe; zie variatietip)
3. Giet na 25 minuten de aardappelen af en bewaar wat van het kookvocht.
Haal de rookworst uit de pan en stamp de aardappelen samen met de crème fraîche en eventueel kookvocht met de zuurkool fijn.
4. Als laatste de appelpartjes er door roeren en serveren met de warme rookworst.
Variatietip: uitgebakken spekjes/bacon of 25 gram gewelde rozijnen mengen door de appel.



Goedemorgen beste kook mensen. De zuurkool die u beschreven heb is echt erg lekker. Deze man van 70 jaren jong houd van ouderwetse eren.
Dat is fijn om te horen Cor! Er is niets mis met ouderwets eten 😁