
Op avonden dat ik laat thuis ben – of er geen zin of tijd is om uitgebreid te koken – wordt met enige regelmaat deze mediterrane ovenschotel met braadworst in de oven geschoven. Koken kun je het eigenlijk niet noemen. Het is gewoon een kwestie van alle ingrediënten in de juiste vorm snijden en op een grote bakplaat met wat olijfolie en kruiden in de oven schuiven.
Ik geloof dat ze dit in Engelstalige landen een traybake noemen. Het soort recept waarvan ik er wel meer in mijn kookrepertoire zou willen hebben. Deze traybake met spruitjes, worst en bonen van Em’s Real Food hoort daar in ieder geval ook in thuis. Je zou het ook in een ovenschaal kunnen maken, maar het bakt net wat lekkerder op een grote platte bakplaat zoals deze. Die waarschijnlijk al met je oven is meegeleverd.
Je hoeft de ingrediënten voor de ovenschotel met braadworst alleen halverwege een keer omscheppen. Als je de groenten en aardappels wat meer kleur wilt geven zet dan op het laatst de grill functie even aan.
Op zoek naar meer van dit soort snelle recepten voor doordeweeks? In de winter maak ik een soortgelijke ovenschotel met wintergroenten. Een pastavariant op onderstaand recept is dit recept voor ravioli met geroosterde groenten uit de oven; vegetarisch. En tot slot nog een lekker snel en vegetarisch recept voor doordeweeks; kikkererwtenpita’s met harissasaus.
P.s. heb jij mijn boek Het Bourgondische Bitterballenboek al in je bezit? Hét must-have kookboek voor bourgondiërs! Nu ook verkrijgbaar als ePub.
Ovenschotel met braadworst en groenten
Hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten:
- 500 gram vastkokende aardappelen, geschild en in de lengte in plakken van 0,5 cm gesneden
- 2 eetlepels arachideolie
- 1 gele paprika, van zaadlijsten ontdaan en in halve ringen van 1 cm breed gesneden
- 1 courgette
- 1 teen knoflook, in stukjes gesneden
- 2 braadworsten, in 3 schuine plakken gesneden (tip: zelf vind ik de venkel/tijm worsten van Mister Kitchen erg lekker. Ze zijn verkrijgbaar bij AH)
- Een flinke snuf gedroogde oregano of Provençaalse kruiden
- 125 gram cherrytomaten, gehalveerd
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Verdeel de aardappelen over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met 1 eetlepel olie. Bak in het midden van de oven in ca. 35 min. goudbruin en gaar. (Let op; na 15 minuten gaan de rest van de ingrediënten er bij)
3. Was ondertussen de courgette, snijd in de lengte in kwarten en snijd in stukken van 2 cm. Snijd ook de paprika, knoflook, braadworst en tomaatjes als je dat nog niet had gedaan.
4. Neem na 15 minuten de bakplaat uit de oven en schep de paprika, courgette, knoflook, worst, oregano en de rest van de olie erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout en bak nog 20 minuten in het midden van de oven.
Schep tussendoor de groenten en aardappels nog een keer om.
5. Neem de bakplaat uit de oven en schep de tomaatjes door de groenten. Verdeel de groenten en worst over de borden.
Bron: recept uit de Allerhande Box
Afdrukken
Ovenschotel met braadworst en groenten
- Genoeg voor: 2 1x
Omschrijving
Hoofdgerecht voor 2 personen; ideaal voor een doordeweekse maaltijd.
Ingrediënten
- 500 gram vastkokende aardappelen, geschild en in de lengte in plakken van 0,5 cm gesneden
- 2 eetlepels arachideolie
- 1 gele paprika, van zaadlijsten ontdaan en in halve ringen van 1 cm breed gesneden
- 1 courgette
- 1 teen knoflook, in stukjes gesneden
- 2 braadworsten, in 3 schuine plakken gesneden (tip: zelf vind ik de venkel/tijm worsten van Mister Kitchen erg lekker. Ze zijn verkrijgbaar bij AH)
- Een flinke snuf gedroogde oregano of Provençaalse kruiden
- 125 gram cherrytomaten, gehalveerd
Extra nodig: grote bakplaat voor in de oven
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Verdeel de aardappelen over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met 1 eetlepel olie. Bak in het midden van de oven in ca. 35 min. goudbruin en gaar. (Let op; na 15 minuten gaan de rest van de ingrediënten er bij)
3. Was ondertussen de courgette, snijd in de lengte in kwarten en snijd in stukken van 2 cm. Snijd ook de paprika, knoflook, braadworst en tomaatjes als je dat nog niet had gedaan.
4. Neem na 15 minuten de bakplaat uit de oven en schep de paprika, courgette, knoflook, worst, oregano en de rest van de olie erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout en bak nog 20 minuten in het midden van de oven.
Schep tussendoor de groenten en aardappels nog een keer om.
5. Neem de bakplaat uit de oven en schep de tomaatjes door de groenten. Verdeel de groenten en worst over de borden.
Bron: recept uit de Allerhande Box

Geef als eerste een reactie