Pajeon; Koreaanse lente- ui pannenkoek

Pajeon Koreaanse lente ui pannenkoek

De directe aanleiding om dit typisch Koreaanse gerecht weer eens te maken was het feit dat ik op Instagram zag dat medeblogger Taco (van de blog FoodieTaco) momenteel in Seoul is. Tevens lag het boek ‘Yaki Tori & Korean BBQ’ nog op mijn keukentafel om te reviewen, keken manlief en ik afgelopen week naar een documentaire over Noord-Korea en zijn de lente-uitjes in mijn moestuin eindelijk klaar. De hoogste tijd dus om een van mijn favoriete Koreaanse borrelhapjes weer eens te maken: Pajeon! Het is een, eigenlijk erg simpel te maken, Koreaanse hartige pannenkoek met lente-ui.

Manlief en ik zijn enkele jaren terug een kleine week in Zuid-Korea geweest waar we kennis maakten met deze bijzondere eetcultuur en dus ook de Pajeon. Waarbij ‘pa’ staat voor groene ui en ‘jeon’ voor pannenkoek. Of toch in ieder geval een soort van pannenkoek want er wordt geen melk gebruikt. Wat de pajeon zijn typisch Koreaanse smaak geeft, is de sojaboon pasta; Doenjang. Die is gewoon bij de toko te koop en ik zag hem zelfs online in het assortiment van AH.

De pajeon, in stukjes geknipt en met een dipsausje, misstaat zeker niet tijdens een etentje met Aziatische gerechten. Sterker nog, nu ik dit zo schrijf krijg ik ineens weer inspiratie voor een mooi thema tijdens een volgend huiskamerrestaurant! Om het echt helemaal af te maken en in Koreaanse sferen te blijven probeer je aan ‘Makgeolli’ te komen om er bij te schenken. Een zeer apart alcoholisch drankje met een melkachtige kleur. Even wennen, maar zeker de moeite waard om eens te proberen.

Pajeon: Koreaanse lente-ui pannenkoek

Voor 1 pannenkoek, als hapje voor 2 personen

– handjevol lente-ui (of: Asian chives/ garlic chives/Chinese leek/Chinese chives; dunner dan normale lente-ui), in stukjes gesneden van ongeveer een 1/2 centimeter
– 1/2 cup = 70 gram bloem
– 1/2 cup = 125 ml koud water
– 1 theelepel sojaboon pasta
– 1/2 theelepel suiker
– 1/2 ei

Voor de dipsaus:
– 2 eetlepels sojasaus
– 1 eetlepel rijstazijn
– 1 theelepel suiker of honing
– gehakte rode chili, zonder zaadjes
– 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
– Evt. 1 theelepel sesamolie

1. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar.

2. Maak een beslag door de bloem, water, ei, 1 theelepel sojaboon pasta en ½ theelepel suiker in een kom te mixen tot een glad beslag.

3. Verhit een kleine koekenpan met anti-aanbaklaag en voeg 2 eetlepels plantaardige olie toe als de pan warm is. Doe nu eerst de helft van het beslag in de pan, verdeel de lente-ui er over en vervolgens de rest van het beslag(of meng alvast de helft door het beslag zodat het goed verdeeld is).

4. Druk de pannenkoek zachtjes aan tijdens het bakken en draai om als de onderkant knapperig en goudbruin gebakken is. Bak ook de andere kant nog een paar minuten. Maak de pannenkoek niet te dik, ander wordt hij niet goed gaar.

5. Serveer warm, in stukjes geknipt, met de dipsaus. En natuurlijk eet je de pajeon met stokjes!

Bron: geen idee! Ik heb het na onze vakantie in Korea verschillende keren gemaakt en steeds weer iets aangepast tot ik er tevreden over was.

Op zoek naar meer lekkere gerechten met een Koreaans tintje? Deze pittige Koreaanse noodles met lamsgehakt en spirelligroenten zijn ideaal voor doordeweeks. Een ander borrelhapje met een Aziatisch tintje, en een echte aanrader, is dit recept van Taiwanese gefrituurde kip.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pajeon Koreaanse lente ui pannenkoek

Pajeon; Koreaanse lente- ui pannenkoek

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Ingrediënten

– handjevol lente-ui (of: Asian chives/ garlic chives/Chinese leek/Chinese chives; dunner dan normale lente-ui), in stukjes gesneden van ongeveer een 1/2 centimeter
– 1/2 cup = 70 gram bloem
– 1/2 cup = 125 ml koud water
– 1 theelepel sojaboon pasta
– 1/2 theelepel suiker
– 1/2 ei

Voor de dipsaus:
– 2 eetlepels sojasaus
– 1 eetlepel rijstazijn
– 1 theelepel suiker of honing
– gehakte rode chili, zonder zaadjes
– 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
– Evt. 1 theelepel sesamolie


Bereidingswijze

1. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus door elkaar.

2. Maak een beslag door de bloem, water, ei, 1 theelepel sojaboon pasta en ½ theelepel suiker in een kom te mixen tot een glad beslag.

3. Verhit een kleine koekenpan met anti-aanbaklaag en voeg 2 eetlepels plantaardige olie toe als de pan warm is. Doe nu eerst de helft van het beslag in de pan, verdeel de lente-ui er over en vervolgens de rest van het beslag(of meng alvast de helft door het beslag zodat het goed verdeeld is).

4. Druk de pannenkoek zachtjes aan tijdens het bakken en draai om als de onderkant knapperig en goudbruin gebakken is. Bak ook de andere kant nog een paar minuten. Maak de pannenkoek niet te dik, ander wordt hij niet goed gaar.

5. Serveer warm, in stukjes geknipt, met de dipsaus. En natuurlijk eet je de pajeon met stokjes!

 


Pajeon Koreaanse lente ui pannenkoek

4 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.