Pasta met asperges en warmgerookte zalm

Pasta met witte asperges en gerookte zalm
Pasta met witte asperges en gerookte zalm

Pasta met asperges en warmgerookte zalm. Alweer zo’n klassieker uit mijn kookrepertoire die ik tijdens het aspergeseizoen altijd meerdere keren maak. Een eenpansgerecht dat, als je asperges geschild zijn, in een kwartiertje klaar is en dus ideaal voor doordeweeks. Wij gebruiken eigenlijk altijd warmgerookte zalm in plaats van verse of koudgerookte zalm. Het recept is ook eenvoudig te verdubbelen en voor te bereiden als je eters krijgt. Schil in dat geval de asperges al eerder (of koop ze geschild/ laat ze schillen door manlief) en bewaar ze in een natte theedoek in de koelkast.

Warmgerookte zalm is vrij eenvoudig zelf te maken en vele malen lekkerder dan uit de winkel!
Maar tegenwoordig ook gewoon te koop in de supermarkt. Kun je geen warmgerookte zalm vinden? Geen probleem, de bekende koudgerookte zalmplakken smaken er ook heerlijk bij.

Pasta met asperges en warmgerookte zalm

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten 

– 500 gram witte asperges, geschild
– 200 gram rigatoni of andere korte pasta
– 1 citroen, schoongeboend
– 50 gram crème fraîche
– 200 gram warmgerookte zalm in stukjes
– handje verse basilicum, in stukjes geknipt of gescheurd

Bereidingswijze 

1. Breng in een grote pan ruim water met zout aan de kook.

2. Schil de asperges met een dunschiller rondom van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd de houtachtige uiteinden eraf en snijd de asperges in stukjes van 3 centimeter.

3. Doe de rigatoni en de stukjes asperge in het kokende water en kook ze in 10 minuten gaar.

4. Giet de pasta met asperges af en bewaar nog wat van het kookvocht. Rasp de schil van de citroen en pers ‘m uit. Roer de crème fraiche met de citroenrasp, 1 eetlepel citroensap en de zalm door de pasta met asperges. Verwarm het geheel voorzichtig roerend 2-3 minuten op middelhoog vuur tot de zalm net gaar is als je rauwe zalm gebruikt. Gerookte zalm hoeft niet verder gegaard te worden.

5. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper en roer de helft van het basilicum erdoor.
Voeg eventueel nog wat kookvocht toe. Schep de pasta met asperges en zalm op warme borden en strooi de rest van de basilicumblaadjes erover.

Bron: gebaseerd op een recept uit Allerhande nr. 6, 2008

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pasta met asperges en warmgerookte zalm

Pasta met asperges en warmgerookte zalm

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Genoeg voor: 2 1x

Ingrediënten

Units Scale
  • 500 gram witte asperges, geschild
  • 200 gram rigatoni of andere korte pasta
  • 1 citroen, schoongeboend
  • 50 gram crème fraîche
  • 200 gram warmgerookte zalm in stukjes
  • handje verse basilicum, in stukjes geknipt of gescheurd

Bereidingswijze

1. Breng in een grote pan ruim water met zout aan de kook.

2. Schil de asperges met een dunschiller rondom van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd de houtachtige uiteinden eraf en snijd de asperges in stukjes van 3 centimeter.

3. Doe de rigatoni en de stukjes asperge in het kokende water en kook ze in 10 minuten gaar.

4. Giet de pasta met asperges af en bewaar nog wat van het kookvocht. Rasp de schil van de citroen en pers ‘m uit. Roer de crème fraiche met de citroenrasp, 1 eetlepel citroensap en de zalm door de pasta met asperges.  Verwarm het geheel voorzichtig roerend 2-3 minuten op middelhoog vuur tot de zalm net gaar is als je rauwe zalm gebruikt. Gerookte zalm hoeft niet verder gegaard te worden.

5. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper en roer de helft van het basilicum erdoor.
Voeg eventueel nog wat kookvocht toe. Schep de pasta met asperges en zalm op warme borden en strooi de rest van de basilicumblaadjes erover.


Pasta met witte asperges en gerookte zalm
Pasta met witte asperges en gerookte zalm

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.