Pasta met muntpesto uit Veg!

Pasta met muntpesto

Het is niet altijd heel bewust maar op de een of andere manier eten we op maandagavond vaak vegetarisch. Overigens eten we stiekem steeds vaker vegetarisch en is het niet alleen Meatless Monday maar ook vaak nog Meatless Tuesday of Wednesday 😉  Dat komt deels doordat ik geen grote vleeseter ben, deels door een stukje bewustzijn van dierenleed  en vooral omdat we gerechten met groenten gewoon heel erg lekker vinden en het vlees niet missen.

Daarnaast ben ik ook alvast een beetje vooruit aan het denken en recepten aan het uitproberen met groenten die hopelijk later dit jaar in overvloed uit de moestuin gaan komen. Als ik in de zomer ineens een lading cherrytomaatjes heb schiet ik geheid in de stress als ik last-minute nog moet gaan bedenken in welk gerechten ik ze kan verwerken. Deze pasta past daarom ook helemaal in de categorie ‘Moestuinkoken’ ; munt, courgette en tomaatjes kunnen allemaal op Hollandse bodem worden geteeld.

Het recept is gebaseerd op de ‘Linguine met munt-amandelpesto en tomaten’ uit het geweldige groenten kookboek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall. Ik leende het boek al meerdere malen uit de bieb maar ga het nu toch echt zelf aanschaffen omdat ik er maar uit blijf koken. Aangezien ik geen amandelen in huis had gebruikte ik amandelpoeder. Maar je kunt ze ook gerust vervangen door andere noten.  In het oorspronkelijk recept zit geen courgette; dit is mijn eigen toevoeging en paste er prima bij.  De volgende keer ga ik het eens proberen met groene asperges ipv courgette; dat combineert ook prima met de muntpesto en tomaatjes.

Als je geen foodprocessor of keukenmachine hebt om pesto te maken is dat geen probleem; maak de pesto net als ik met een vijzel of hak de ingrediënten gewoon heel fijn en meng het zo door elkaar. Ik heb heb wel een keukenmachine maar moet eerlijk toegeven dat ik hem niet vaak gebruik omdat  het zoveel afwas oplevert…

Linguine met muntpesto, courgette, tomaatjes en Pecorino kaas

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten 

– 180 gram linguine (of andere gedroogde pasta)
– 200 gram cherrytomaatjes, gehalveerd (of grotere tomaten in stukjes gesneden)
– 1 courgette
Voor de muntpesto
– 25 gram blanke amandelen, licht geroosterd of 25 gram amandelpoeder
– ongeveer 25 gram munt (alleen de blaadjes)
– +/- 40 ml lekkere olijfolie
– 1 teentje knoflook, gesneden
– fijngeraspte schil van 1/2 citroen, plus kneepje sap
– 1/4 theelepel Dijon mosterd
– snufje suiker
– peper & zout
– Pecorino (harde schapenkaas) of bijvoorbeeld Parmezaanse kaas of harde geitenkaas, grof geraspt

Bereidingswijze 

1. Maak de pesto door de geroosterde amandelen in een foodprocessor, met de munt, knoflook en citroenschil fijn te malen. Laat draaien tot alles heel fijn gesneden is hak alle ingrediënten gewoon heel fijn met de hand. Doe de mosterd en suiker erbij en schenk er steeds scheutjes olie bij, terwijl je blijft pureren. Ga door tot er een dikke puree ontstaat. Breng de pesto op smaak met zout en peper en citroensap.

2. Snijd de courgette in plakjes of blokjes en rooster of bak ze gaar.

3. Zet een grote pan water op voor de pasta. Breng aan de kook en voeg zout toe. Doe de pasta in het kokende water en kook tot deze al dente is, volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet de pasta af maar bewaar nog wat van het kookvocht!

4. Meng de muntpesto, geroosterde courgette en tomaten door de pasta en voeg eventueel wat kookvocht toe als de pasta erg droog is. Dien meteen op en bestrooi met de Pecorino of Parmezaanse kaas.

Bron: Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pasta met muntpesto

Pasta met muntpesto

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Genoeg voor: 2 1x

Ingrediënten

Scale
  • 180 gram linguine (of andere gedroogde pasta)
  • 200 gram cherrytomaatjes, gehalveerd (of grotere tomaten in stukjes gesneden)
  • 1 courgette

Voor de muntpesto

  • 25 gram blanke amandelen, licht geroosterd of 25 gram amandelpoeder
  • ongeveer 25 gram munt (alleen de blaadjes)
  • +/- 40 ml lekkere olijfolie
  • 1 teentje knoflook, gesneden
  • fijngeraspte schil van 1/2 citroen, plus kneepje sap
  • 1/4 theelepel Dijon mosterd
  • snufje suiker
  • peper & zout
  • Pecorino (harde schapenkaas) of bijvoorbeeld Parmezaanse kaas of harde geitenkaas, grof geraspt

Bereidingswijze

1. Maak de pesto door de geroosterde amandelen in een foodprocessor, met de munt, knoflook en citroenschil fijn te malen. Laat draaien tot alles heel fijn gesneden is hak alle ingrediënten gewoon heel fijn met de hand. Doe de mosterd en suiker erbij en schenk er steeds scheutjes olie bij, terwijl je blijft pureren. Ga door tot er een dikke puree ontstaat. Breng de pesto op smaak met zout en peper en citroensap.

2. Snijd de courgette in plakjes of blokjes en rooster of bak ze gaar.

3. Zet een grote pan water op voor de pasta. Breng aan de kook en voeg zout toe. Doe de pasta in het kokende water en kook tot deze al dente is, volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet de pasta af maar bewaar nog wat van het kookvocht!

4. Meng de muntpesto, geroosterde courgette en tomaten door de pasta en voeg eventueel wat kookvocht toe als de pasta erg droog is. Dien meteen op en bestrooi met de Pecorino of Parmezaanse kaas.


Notities

Bron: Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.