Pasta ovenschotel met pompoen en gehaktballetjes

Pasta ovenschotel met pompoen en gehaktballetjes bedekt met mozzarella en parmezaanse kaas

In mijn hoofd maak ik soms rare sprongen om tot een recept te komen. Zo ook bij deze pasta ovenschotel met pompoen en gehaktballetjes. Ik werd op het idee gebracht door mijn schoonzusje die op sinterklaasavond deze ovenschotel met pasta en gehaktballetjes maakte. Ik bedacht toen meteen dat dit ook super lekker zou zijn met pompoen. Vervolgens bladerde ik door het Elle Eten hitparade kookboek en zag daar een recept voor pompoenlasagne met spinazie en ricotta. Waardoor ik op het idee werd gebracht om er rauwe palmkool doorheen te mengen. Volg jij deze logica nog? Ik niet. Maar zo werkt mijn foodiebrein 😉

Het resultaat is dus onderstaand recept voor een overheerlijke pasta ovenschotel met pompoen en gehaktballetjes. Ik heb het inmiddels al 3 keer gemaakt want ik vergat steeds aantekeningen te maken. Of misschien heb ik wel aantekeningen gemaakt maar kan ik ze gewoon niet terugvinden. Hij is nu in ieder geval uitgewerkt. Het enige wat nog niet is gelukt is het maken van foto’s als hij uit de oven komt. Gewoon te snel op!

Het is geen recept dat je even snel klaar maakt. Maar het is een heerlijke ovenschotel met een hoog comfortfood gehalte, misstaat niet op tafel tijdens een etentje en is helemaal voor te bereiden. Tegen de tijd dat je gasten arriveren hoef je hem alleen nog maar in de oven te schuiven. En dat is precies wat ik een paar weken terug deed. Het voorgerecht sla ik steeds vaker over en tijdens de borrel serveer ik, naast wat nootjes en kaas, eigenlijk altijd verschillende soorten van mijn bitterballen. Daarvan heb ik namelijk standaard een voorraadje in de vriezer. Als nagerecht bakte ik chocoladetaart met frambozen die ook al helemaal klaar was. Een stress-free etentje dus. Met de nodige voorbereiding vooraf.

Omdat er behalve een flinke hoeveelheid pompoen ook rauwe palmkool in de ovenschotel zit vond ik het niet nodig om er nog een salade naast te serveren. Deze ovenschotel is ruim voldoende voor 4 personen. En dan heb je zelfs nog wat restjes over. Je kunt de palmkool trouwens ook prima weglaten, dat scheelt weer wat was- en snijwerk.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pasta ovenschotel met pompoen en gehaktballetjes bedekt met mozzarella en parmezaanse kaas

Pasta ovenschotel met pompoen en gehaktballetjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Genoeg voor: 4 1x

Omschrijving

Ovenschotel bomvol groenten en met een hoog comfortfoodgehalte.


Ingrediënten

Scale
  • 400 gram korte pasta (bijvoorbeeld penne of rigatoni)
  • 700 gram pompoen, in blokjes (= geschild gewicht)
  • 70 gram palmkool, heel fijngehakt (of laat het weg) 
  • 1 blik tomatenblokjes + 1/2 blikje water
  • 5 saucijzen
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden of oregano
  • 2 tenen knoflook
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 bollen mozzarella, in plakken gesneden
  • 1 bakje ricotta
  • Parmezaanse kaas 
  • peper en zout 

Bereidingswijze

1. Meng de pompoenblokjes met wat olijfolie, peper en zout en rooster ze 15 minuten op een bakplaat op 200°C. Je kunt ze hierna pureren of heel laten. Ik gebruik hiervoor ook wel geroosterde pompoenpuree die ik eerder heb gemaakt en ingevroren. Deze hoeveelheid maakt ongeveer 500 ml pompoenpuree.

2. Kook de pasta al dente volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af en spoel even om met koud water zodat ze niet aan elkaar plakken. 

3. Snijd het velletje van de saucijsjes open en meng het saucijzenvlees met de oregano of Italiaanse kruiden.  Rol er kleine gehaktballetjes van ter grootte van een bitterbal en bak ze bruin in een grote koekenpan.

4. Bak de ui en knoflook even aan in wat olie en voeg het blikje tomatenblokjes en een half blikje water toe. Heb je de geroosterde pompoen gepureerd? Dan kun je die hier ook bij mengen. Breng alles goed op smaak met peper en zout. 

5. Je gaat nu alles door elkaar mengen in een grote ovenschaal behalve de mozzarella. Ik begin met de ricotta te mengen door de pasta zodat elk stukje bedekt is met een laagje ricotta. Je zult waarschijnlijk niet het hele bakje nodig hebben. Vervolgens gaat de tomatensaus er doorheen, de pompoenblokjes, de rauwe palmkool als je die gebruikt en een klein beetje geraspte Parmezaanse kaas. Verdeel er tenslotte de gehaktballetjes door zodat ze goed verdeeld zijn over de ovenschaal. Als laatste gaan de plakjes mozzarella en nog wat geraspte Parmezaanse kaas erop. 

6. Tot dit punt kun je de ovenschotel met pasta, pompoen en gehaktballetjes helemaal voorbereiden. Schuif hem voor het serveren 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Komt de ovenschotel uit de koelkast? Zet hem dan al in de oven tijdens het voorverwarmen. Of dek de bovenkant de eerste 10 minuten af met aluminiumfolie en laat hem 10 minuten langer staan. 


Pasta ovenschotel met pompoen
Voordat de kaas er op zit
Pasta ovenschotel met pompoen en gehaktballetjes bedekt met mozzarella en parmezaanse kaas

2 Comments

    • Pompoen is eigenlijk het hele jaar wel verkrijgbaar 😊 Ben benieuwd wat je er van vindt. Ik vind het ideaal om te maken als ik eters krijg.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.