
Of ik, als nieuw lid van de Brabantse Wijnbouwers en enthousiast foodblogger, misschien de nieuwe rubriek Wijn & Spijs onder mijn hoede wilde nemen?
Daar hoefde ik niet lang over na te denken! Een wijn kan lekker zijn op zich, een gerecht kan goed smaken, maar de juiste combinatie van die twee is pas echt genieten.
Voor mij niet meer dan logisch.
Het uitgangspunt zou dan zijn de wijn. Dus niet zoals dat normaal bij ons thuis gaat; verzinnen wat we gaan eten en vervolgens pas kijken welke wijn er nog in de (koel)kast ligt die er bij past. Een uitdaging dus. En eentje die ik best wel spannend vind want als ik iets heb geleerd de afgelopen maanden is dat de meeste wijnbouwers meer dan gemiddeld eigenwijs zijn. Maar tegelijkertijd durfde ik de uitdaging ook wel aan te gaan. De lezers van het magazine ‘Wijnbouw in de Lage Landen’ weten dan misschien wel meer dan ik over druiventeelt en vinificatie, maar mijn neus laat me niet snel in de steek als het gaat om het combineren van wijn met spijs.
Omdat ik Nederlandse wijnen een warm hart toedraag en er telkens weer door verrast word stelde ik voor om in deze Wijn & Spijs rubriek dan ook Nederlandse wijnen als uitgangspunt te nemen.
Over de vraag welke wijn ik als eerste zou kiezen hoefde ik in ieder geval niet lang na te denken. Na jarenlang bij Marius & Marthe van Stokkom als vrijwilliger mee te hebben geholpen bij de druivenpluk en het bottelen moest dat wel een ‘De Linie’ wijn worden uit Made.
En alhoewel ik ook erg gecharmeerd was van de rode wijn werd ik vooral erg blij van de zojuist gebottelde witte wijn.
De typisch fruitige geur van wat ik dacht te herkennen als Sauvignon Blanc spatte meteen bij mijn eerste kennismaking met de 2016 oogst al het glas uit. Toen ik bij Marius informeerde of hij elk jaar dezelfde combinatie van druiven gebruikt voor zijn witte wijn was het antwoord dat hij er dit jaar wat extra Cabernet Blanc in had gedaan. Dat moest het zijn; de neus van de wijn wordt overheerst door dit schimmeltolerante druifje dat sterk doet denken aan het kruisbessenaroma van de Sauvignon Blanc. Het zorgt voor een licht zoetje in de geur maar niet per se in de afdronk. De keus voor een bijpassend gerecht was daarmee snel gemaakt; iets met geitenkaas. Want Sauvignon Blanc met geitenkaas is een beproefde combinatie en die zou ook prima passen bij de Cabernet Blanc.
Recept voor pasta met geroosterde tomaten en geitenkaas
Het is even vooruitdenken qua wijn-spijs combinatie als je in april een redactievergadering hebt voor het nummer dat verschijnt als het hoogzomer is. Een recept van in de oven geroosterde asperges met geitenkaas en rauwe ham viel daarom af. Asperges zijn in juli niet meer te verkrijgen. Toen kwam ik op het idee om een pastasalade te maken met smaakcombinaties die ik vond in het kookboek ‘Joie de Vivre’. Het fijne van dit recept is dat het helemaal van tevoren kan worden bereid. Het roosteren van de tomaten kost weliswaar even tijd, maar kan zelfs al 2 dagen eerder worden gedaan. Het smaakverschil tussen de tomaten voordat ze geroosterd worden en nadat ze 2 uur geroosterd zijn is echt enorm. Nog zelfs voordat het hoogzomer is maakt dit de tomaten tot echte smaakbommetjes.
Totdat ik mezelf meer begon te verdiepen in wijnbouw in Nederland dacht ik altijd dat Marius maar wat deed. Zo leek het in ieder geval; gewoon alle druiven bij elkaar gooien, een juiste mix van gisten erbij kieperen, even doorroeren en dan maar zien wat het wordt. Inmiddels weet ik wel beter. Consistent een lekkere wijn maken is geen kwestie van ‘maar wat doen’. Als een van de eerste wijnbouwers in Brabant heeft Marius daarvoor jarenlang ontzettend veel kennis vergaard en er een hoop tijd en energie in gestoken. Manlief en ik haalden er tijdens het testen van deze wijn/spijs combinatie speciaal de proefglaasjes van de Brabantse Wijnbouwers voor uit de kast en constateerden dat de Linie Wit 2016 perfect combineert met deze zomerse smaken.
Afdrukken
Pastasalade met langzaam geroosterde tomaten, geitenkaas en rauwe ham
Ingrediënten
Voor de tomaten:
- 1 kilo tomaten, gehalveerd
- 4 teentjes knoflook, geplet
- 1 eetlepel verse dragon, fijngehakt (of vervang door bijvoorbeeld basilicum)
- 4 eetlepels witte wijnazijn
- 4 eetlepels olijfolie
- Peper & zout
Voor de rest:
- 400 gram korte pasta (ik gebruikte penne)
- 200 gram zachte geitenkaas
- 100 gram rauwe ham, in plakjes
- 1 zak rucola
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 160ºC en verdeel de gehalveerde tomaten over een grote ovenschaal.
2. Meng de knoflook, fijngehakte dragon, witte wijnazijn en de olijfolie door elkaar en schenk dit mengsel in de ovenschaal. Breng nog wat op smaak met peper en zout en laat de tomaten nu 2 uur langzaam roosteren in de oven.
3. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, dit verschilt per merk. Giet de pasta af en laat even afkoelen. Meng er eventueel wat olijfolie door als het teveel aan elkaar plakt.
4. Verdeel alle ingrediënten, dus de gekookte pasta, rucola, geroosterde tomaten, zachte geitenkaas en de rauwe ham, over de borden.
Notities
Je zult misschien niet alle tomaten nodig hebben. Dit is geen probleem; de volgende dag smaken ze ook super lekker op de boterham.
Pastasalade met langzaam geroosterde tomaten, geitenkaas & rauwe ham
Zomers hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
Voor de tomaten:
- 1 kilo tomaten, gehalveerd
- 4 teentjes knoflook, geplet
- 1 eetlepel verse dragon, fijngehakt (of vervang door bijvoorbeeld basilicum)
- 4 eetlepels witte wijnazijn
- 4 eetlepels olijfolie
- Peper & zout
Voor de rest:
- 400 gram korte pasta (ik gebruikte penne)
- 200 gram zachte geitenkaas
- 100 gram rauwe ham, in plakjes
- 1 zak rucola
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160ºC en verdeel de gehalveerde tomaten over een grote ovenschaal.
- Meng de knoflook, fijngehakte dragon, witte wijnazijn en de olijfolie door elkaar en schenk dit mengsel in de ovenschaal.
Breng nog wat op smaak met peper en zout en laat de tomaten nu 2 uur langzaam roosteren in de oven. - Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, dit verschilt per merk. Giet de pasta af en laat even afkoelen.
Meng er eventueel wat olijfolie door als het teveel aan elkaar plakt. - Verdeel alle ingrediënten, dus de gekookte pasta, rucola, geroosterde tomaten, zachte geitenkaas en de rauwe ham, over de borden.
Je zult misschien niet alle tomaten nodig hebben. Dit is geen probleem; de volgende dag smaken ze ook super lekker op de boterham.



Geef als eerste een reactie