
Mijn hersenen maken soms rare sprongen om een recept te bedenken.
Ik kan in mijn hoofd uren bezig zijn met het bij elkaar zoeken van verschillende smaken en structuren. Hoe ik deze pastasalade met yoghurtdressing van erwtjes en avocado bedacht ging als volgt:
Manlief had wel zin in een pastasalade. Hij suggereerde nog om de pastasalade met mango en kip weer eens te maken. Wat op zich helemaal geen slecht idee was (die is namelijk al jaren favoriet) maar ik had zin in iets met vis. Ik was dus op zoek naar recepten voor een pastasalade met tonijn. In gedachten had ik de ingrediënten van een salade nicoise al omgetoverd in een pastasalade. Toen ik in Google ‘ pastasalade’ begon te typen kreeg ik echter als suggestie ‘pastasalade ottolenghi’ te zien.
Aangezien ik altijd wel benieuwd ben naar wat Ottolenghi er van maakt klikte ik door en kwam op de site van Lisette van ‘Onze Franse Keuken’ bij een recept voor pasta met doperwten, yoghurt en pijnboompitten. Gebaseerd op een recept uit Yotam’s boek Jeruzalem. Oorspronkelijk dus een warm gerecht maar aangezien er toch al koude yoghurt door ging heb ik er een pastasalade met yoghurtdressing van gemaakt. Ik heb aan de dressing ook meteen wat extra doperwten en een avocado toegevoegd.
Deze frisse pastasalade met een prachtig lentegroen kleurtje is prima van te voren klaar te maken. Wij aten hem de eerste keer met gerookte makreel maar de volgende keer gaat er iets van de BBQ bij.
Afdrukken
Pastasalade met yoghurtdressing van erwtjes en avocado met feta en pijnboompitten
- Genoeg voor: 2 1x
- Diet: Vegetarian
Omschrijving
Vegetarisch hoofdgerecht voor 2 (of bijgerecht voor 2 met een lunchportie voor de volgende dag ;))
Ingrediënten
- 150 gram schelpjespasta (gebruik gerust een andere vorm)
- 100 gram doperwtjes
- 20 gram pijnboompitten
- 1 theelepel chilivlokken (pul biber)
- klontje boter of scheut olijfolie
- 20 gram verse basilicum
- 100 gram feta
Voor de yoghurtdressing:
- 150 gram Griekse yoghurt
- 100 gram doperwtjes
- 1 rijpe avocado
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels olijfolie
- peper een zout
Evt. (gerookte) vis of iets van de BBQ voor erbij
Bereidingswijze
- Maak eerst de yoghurtdressing door alle ingrediënten daarvoor tot een saus te mengen in een keukenmachine of met de staafmixer. Breng op smaak met (zee)zout en peper.
- Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking en kook de laatste 5 minuten de doperwten mee.
- Giet de pasta af. Laat even afkoelen en meng er geleidelijk de yoghurtdressing door om schiften te voorkomen.
- Meng de helft van de basilicumblaadjes door de pasta. Tot zover kun je de pastasalade voorbereiden en eventueel in de koelkast bewaren tot later gebruik.
- Bak vlak voor het serveren de pijnboompitten en chilivlokken even in een flinke scheut olie of boter en verdeel die over de pastasalade. Tenslotte de verkruimelde feta en de rest van de basilicumblaadjes.

Dit ziet er echt onwijs lekker uit!! Zo grappig trouwens dat jij een hele BBQ sectie heb, die heb ik helemaal niet want geen BBQ haha. Wie weet, ooit!
En ik heb geen pizzasectie 😉