Perzische worteljam

Perzische worteljam op platbrood met feta

Perzische worteljam, ik had er nog nooit van gehoord. Maar in Iran verslinden ze er hele potten van. Bij elk ontbijtje dat wij daar nuttigden tijdens onze vakantie vorig jaar stond het op tafel. Maar pas aan tafel bij onze couchsurfing gastheer ontdekten we dat de worteljam nog lekkerder smaakt in combinatie met het zoutige van zachte, witte kaas.

De zachte kaas die we in Iran proefden heb ik hier nog niet kunnen vinden. Maar feta of witte kaas van de Turk is net zo lekker.

Perzische worteljam verschilt van gewone worteljam door de toevoeging van kardemon en rozenwater. Je kunt dit laatste uiteraard ook weglaten maar ik vind een beetje rozenwater de jam juist helemaal af maken.

Op internet zijn verschillende recepten van deze worteljam te vinden. Waarbij de hoeveelheiden weliswaar niet overal hetzelfde zijn, maar de ingrediënten wel. Onderstaand recept is wat ik er van heb gemaakt. Ik geloof niet dat je het hier snel in de supermarkt zult vinden maar het is zeker de moeite om eens te maken. Helemaal ideaal als je nog een lading wortels over hebt.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Perzische worteljam op platbrood met feta

Perzische worteljam

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Voor 2 jampotjes


Ingrediënten

Scale
  • 400 gram wortelen, geschild & geraspt (= geschild gewicht)
  • 400 gram geleisuiker
  • 400 ml water
  • 4 kardemonpeulen, zaadjes fijngestampt
  • schil van 1/2 sinaasappel, fijn geraspt
  • 2 theelepels rozenwater

Bereidingswijze

1. Doe de geleisuiker, water, geraspte wortel, fijngestampte kardemon en sinaasappelschil in een kookpan met stevige bodem.

2. Breng aan de kook. Roer af en toe door en laat ongeveer 30 minuten koken tot het stollingspunt. Om dit te meten doe je een lepeltje jam op een koud schoteltje. Als het na een minuut gestold is is het goed. Je kunt dit testen door met je vinger door de jam te gaan. Als er een veeg van je vinger achter blijft is het goed.

3. Meng nog 2 theelepels rozenwater door de worteljam en giet in gesteriliseerde* jampotjes.

Lekker op (Perzisch) platbrood met een beetje verkruimelde witte kaas.

* Heb je een stoomoven? Dan zijn de jampotjes snel gesteriliseerd door ze 15 minuten op 100 graden te stomen.


Benieuwd naar meer recepten uit de Perzische keuken? Deze Perzische kippenvleugeltjes zijn al jaren ons favoriete BBQ gerecht. En ook Sekanjabin – een heerlijke siroop met honing, munt en saffraan- is de moeite waard om eens te maken.

Leuke (Engelstalige) blogs over de Perzische keuken om te lezen: Tumeric & Saffron, My Persian Kitchen & My Little Persian Kitchen.

Perzische worteljam op platbrood met feta

6 Comments

    • Ik ben erg benieuwd wat je er van vindt! Aan je blognaam te zien is een recept met wortel in ieder geval aan jou besteedt 😉

    • He Dieuwke, wat leuk dat je het recept gemaakt hebt! Ik vind het lastig te beoordelen van een afstand maar bij mij is de wortel wel zacht. Maar dat is hij eigenlijk al bij het raspen dus ik gok dat jij een grovere rasp hebt gebruikt. Heb je hier iets aan? Groetjes Ilona

  1. Zeker! Bedankt voor de tip. De smaak was overigens heeeerlijk echt en wat zag het er mooi uit. Ik kan geen foto uploaden, anders stuurde ik die mee. Ik had een Libanese wrap ingewreven met olijfolie en in een hete koekenpan even om en om licht knapperig gebakken. Dan verkruimelde feta erover en met de pizzaschaar in acht punten geknipt. Op elke punt een dot jam, beetje limoenrasp erover en spaarzaam fijngehakte munt.

    Vanmorgen heb ik de rest van de jam wel nog een keer opgekookt, want die was erg vloeibaar gebleven. Ik heb dit keer het sap van een citroen toegevoegd. Ik las namelijk op internet dat pectine zuur nodig heeft om te geleren. Resultaat is nu al (en de jam is nog heet) veelbelovend.

1 Trackback / Pingback

  1. Dit typisch Nederlandse gerecht is niet zo Hollands als je misschien zou denken – Melting Pot

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.