Red Hot Stew; pittige ovenschotel met rode biet

red hot stew ovenschotel rode biet

“Ik las dat je in de rode bieten zat. Ik heb nog wel een recept voor je.  Red hot stew, is Iers. Met aardappels, gehakt, slagroom en cayennepeper. Een ovenschotel met rode biet. Als je wil kan ik het je sturen. Vraag ik het recept aan mijn moeder.”

Dit berichtje kreeg ik van oud-collega Wendy die mijn Worstenbrood & Wijn  Facebookpagina volgt. Bieten & slagroom in 1 recept? Daar was ik wel benieuwd naar!

Enkele dagen later ontving ik het recept in mijn mailbox met de volgende opmerking erbij: “Mijn moeder heeft het niet op papier maar maakt het vanuit haar hoofd. De ene keer wat meer bieten dan de andere keer. De ene keer wat pittiger als de andere keer. Je weet wel hoe dat gaat.  Dus de hoeveelheden zijn plus/minus.  Maar dat is aan jou wel besteed.”

Dat is zeker aan mij besteed. Al probeer ik voor de meeste recepten die ik hier plaats de hoeveelheden wel specifiek aan te geven. Het grappige aan dit ‘Red Hot Stew’ recept is dat ik geen idee heb waar de naam vandaan komt. En ik betwijfel of het überhaupt uit Ierland komt. Google brengt me bij een liedje met diezelfde naam. En zoeken op ‘red hot stew irish’ geeft alleen hits op stoofschotels met rundvlees en bier. Maar niet met biet 😀

Red hot stew, een familie recept

Ik heb de plus/minus hoeveelheden afgewogen en uitgewerkt. Het resultaat was behoorlijk pittig, maar daar houden manlief en ik wel van. Liever wat minder pittig? Halveer dan de hoeveelheden chilipoeder & cayennepeper.

De mail eindigde met “Ben benieuwd wat je er van vind. Ik hoop dat ze niets vergeten is. Gebeurd mij regelmatig dat ik om een recept vraag en als ik dan zeg dat het bij haar toch lekkerder is komt ze altijd weer met een ingrediënt wat ze niet verteld heeft. Moeders geheime ingrediënt weer, zegt mijn pa dan!”

Update 2019: Wendy vond het originele recept terug en stuurde me daar een foto van. 

Red hot stew recept

Bedankt voor het delen Wendy 🙂 Mijn eigen moeder is niet zo’n keukenprinses maar ik vind het zeker zo leuk om de familierecepten van anderen te proeven.

Op zoek naar meer recepten met rode biet? Aanraders zijn deze bietensoep met geitenkaas, carpaccio met rode biet, bladerdeeghapjes met rode biet voor bij de borrel en ook verrassend lekker in een chocolade brownie.

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Red Hot Stew; pittige ovenschotel met rode biet en gehakt

Red Hot Stew; pittige ovenschotel met rode biet

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews

Omschrijving

Hoofdgerecht voor 2 personen


Ingrediënten

Scale
  • 5 rode bieten (netto gewicht +/- 350 gram)
  • 3 aardappelen, in stukken gesneden (netto gewicht +/- 350 gram)
  • 300 gram rundergehakt of half-om-half gehakt
  • 1/2 eetlepel Dijon mosterd (met deze opmerking bij het originele recept: ‘het moet Dijon zijn, andere heeft ze ook al geprobeerd, maar dan is de smaak heel anders’)
  • 150 ml slagroom
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1 ui, fijngesneden
  • zout

Extra nodig; 1 ingevette ovenschaal.


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180ºC.

 

1. Aardappelen in een kwartiertje gaar koken met wat zout. Stamp ze daarna fijn, zonder boter.

2. Kook of stoom de bieten tot ze gaar zijn. Afhankelijk van de grootte duurt dit tussen de 30 – 60 minuten. In de zomer zijn de bieten over het algemeen kleiner dan in de winter. Daarna de bieten schillen en raspen.

3. Bak de ui in een koekenpan met wat olie of boter. Daarna het gehakt toevoegen en rul bakken. Als het gehakt rul is, de mosterd, chilipoeder en cayennepeper toevoegen.

4. Meng de aardappels, bieten en gehakt door elkaar. En breng eventueel op smaak met wat zout.

5. Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal en giet de slagroom erover. Bak 30 – 45 minuten in de oven op 180ºC.


Notities

Bron: Wendy’s moeder

Red Hot Stew; pittige ovenschotel met rode biet

Hoofdgerecht voor 2 personen

Ingrediënten

– 5 rode bieten (netto gewicht +/- 350 gram)
– 3 aardappelen, in stukken gesneden (netto gewicht +/- 350 gram)
– 300 gram rundergehakt of half-om-half gehakt
– 1/2 eetlepel Dijon mosterd (met deze opmerking bij het originele recept: ‘het moet Dijon zijn, andere heeft ze ook al geprobeerd, maar dan is de smaak heel anders’)
– 150 ml slagroom
– 1/2 theelepel chilipoeder
– 1/2 theelepel cayennepeper
– 1 ui, fijngesneden
– zout
Extra nodig; 1 ingevette ovenschaal.

Bereidingswijze 

Verwarm de oven voor op 180ºC.

1. Aardappelen in een kwartiertje gaar koken met wat zout. Stamp ze daarna fijn, zonder boter.

2. Kook of stoom de bieten tot ze gaar zijn. Afhankelijk van de grootte duurt dit tussen de 30 – 60 minuten. In de zomer zijn de bieten over het algemeen kleiner dan in de winter. Daarna de bieten schillen en raspen.

3. Bak de ui in een koekenpan met wat olie of boter. Daarna het gehakt toevoegen en rul bakken. Als het gehakt rul is, de mosterd, chilipoeder en cayennepeper toevoegen.

4. Meng de aardappels, bieten en gehakt door elkaar. En breng eventueel op smaak met wat zout.

5. Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal en giet de slagroom erover. Bak 30 – 45 minuten in de oven op 180ºC.

Bron; Wendy’s moeder

Red Hot Stew; pittige ovenschotel met rode biet en gehakt
De mix van aardappel, biet en gehakt in de ovenschotel voordat de slagroom er over gaat.
red hot stew ovenschotel rode biet
Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
red hot stew ovenschotel rode biet

Red Hot Stew; pittige ovenschotel met rode biet

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Genoeg voor: 2 1x

Omschrijving

Hoofdgerecht voor 2 personen


Ingrediënten

Scale
  • 3 rode bieten (netto gewicht +/- 350 gram)
  • 3 aardappelen, in stukken gesneden (netto gewicht +/- 350 gram)
  • 250 gram rundergehakt of half-om-half gehakt
  • 1/2 eetlepel Dijon mosterd (met deze opmerking bij het originele recept: ‘het moet Dijon zijn, andere heeft ze ook al geprobeerd, maar dan is de smaak heel anders’)
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1 ui, fijngesneden
  • 150 ml slagroom
  • zout
    Extra nodig; 1 ingevette ovenschaal

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180ºC.

1. Aardappelen in een kwartiertje gaar koken met wat zout. Stamp ze daarna fijn, zonder boter.

2. Kook of stoom de bieten tot ze gaar zijn. Afhankelijk van de grootte duurt dit tussen de 30 – 60 minuten. In de zomer zijn de bieten over het algemeen kleiner dan in de winter. Daarna de bieten schillen en raspen.

3. Bak de ui in een koekenpan met wat olie of boter. Daarna het gehakt toevoegen en rul bakken. Als het gehakt rul is, de mosterd, chilipoeder en cayennepeper toevoegen.

4. Meng de aardappels, bieten en gehakt door elkaar. En breng eventueel op smaak met wat zout.

5. Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal en giet de slagroom erover. Bak 30 – 45 minuten in de oven op 180ºC.

Bron; Wendy’s moeder


1 Comment

  1. Hartstikke leuk Ilona dat je het recept van mijn moeder in jouw blog vernoemd hebt. Ook leuk om met iemand anders mijn ervaring te delen om te koken met “ons moeders geheime recepten”. 😉

1 Trackback / Pingback

  1. Voor bij de borrel: Rode biet bladerdeeghapjes - Worstenbrood & Wijn

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.