
De inspiratie voor deze plaattaart met pompoen, geitenkaas en rauwe ham komt uit het laatste Foodies magazine. Daar stond een recept in van een plaattaart met eenzelfde soort deeg en roquefort. Mijn uiteindelijke versie werd uiteraard helemaal anders want zo werkt mijn foodiebrein. Ik zie iets, krijg daar instant zin in en ga vervolgens aan de slag met hoe ik denk dat het gerecht zou moeten smaken.
Mandy van de blog Mandyandmore.nl was de gelukkige die de plaattaart met pompoen en geitenkaas mocht testen tijdens de lunch. We begonnen allebei heel bescheiden met een kwart punt maar hebben zonder schroom de rest ook gewoon nog opgegeten. Te lekker om te laten liggen 😉
Nog een dingetje dat ik veranderde aan het recept is het gebruik van rauwe blokjes pompoen in plaats van voorgeroosterde. Ik zie heel vaak dat er in recepten vermeld wordt dat je de pompoen eerst moet roosteren. Maar als hij een kwartiertje in de oven gaat is hij sowieso gaar. Dus als je hem ook nog gaat voor roosteren wordt hij dubbelgaar en dat vind ik meer pompoenpuree. Nergens voor nodig dus en het bespaart je een extra handeling.
Voor een vegetarische versie laat je de rauwe ham gewoon weg.
Afdrukken
Plaattaart met pompoen, geitenkaas en rauwe ham
Omschrijving
Heerlijk lunchgerecht voor 2 a 3 personen
Ingrediënten
- 90 gram bloem
- 60 gram koude boter, in kleine blokjes gesneden
- 20 gram geraspte Parmezaanse kaas
- paar eetlepels creme fraiche
- 50 gram zachte geitenkaas
- 1/8 theelepel zout
- 1 eidooier + 1 geklutst ei
- een paar plakjes Serrano- of Coburgerham
- ongeveer 250 gram pompoen, ontdaan van schil en in stukjes van 1 x 1 cm gesneden
- snuf pul biber vlokken (bij de Turkse winkel) of vervang door wat chilipoeder
- wat fijngehakte salieblaadjes
- eventueel een restje avocadopesto ( naar recept van de Pasta avocadopesto en champignons van JoorKitchen; een aanrader trouwens als vegetarische maaltijd voor doordeweeks)
Bereidingswijze
1. Meng voor het deeg de bloem, het zout, de boter en de Parmezaanse kaas met je vingertoppen tot fijn kruim. Voeg 1 eetlepel creme fraiche en de eidooier toe en meng snel tot een soepel deeg. Kneed niet te lang. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
2. Bestuif een werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 20 x 30 (waarschijnlijk iets kleiner). Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer een dun laagje creme fraiche uit waarbij je de rand vrij laat.
3. Verdeel vervolgens de blokjes pompoen, verkruimelde geitenkaas, eventueel wat fijngehakte salieblaadjes en een snuf pul biber vlokken over de bodem en vouw de randen van het deeg over de vulling.
4. Bestrijk de rand van het deeg met het geklutste ei en bak de plaattaart met pompoen in ongeveer 30 minuten goudbruin in de oven op 200°C elektrisch of 180°C hetelucht.
5. Verdeel de plakjes ham, en als je die hebt wat lepels avocadopesto, over de plaattaart en serveer lauwwarm.
Vond je deze plaattaart met pompoen lekker?
En heb je pompoen over of ben je gewoon op zoek naar nog meer lekkere recepten met pompoen? Probeer ook eens:
- Pasta ovenschotel met pompoen en gehaktballetjes
- Pompoensoep met tomaat, kaneel en venkelgehaktballetjes
- Pompoen-kikkererwtenburgertjes

Joh, ik had die plaattaart in mijn ééntje ook nog opgekregen… Super lekker!
Volgende keer bak ik er gewoon twee 😉