Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Plaattaart met pompoen en geitenkaas

Plaattaart met pompoen, geitenkaas en rauwe ham

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review

Omschrijving

Heerlijk lunchgerecht voor 2 a 3 personen


Ingrediënten

Scale
  • 90 gram bloem
  • 60 gram koude boter, in kleine blokjes gesneden
  • 20 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • paar eetlepels creme fraiche
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • 1/8 theelepel zout
  • 1 eidooier + 1 geklutst ei
  • een paar plakjes Serrano- of Coburgerham
  • ongeveer 250 gram pompoen, ontdaan van schil en in stukjes van 1 x 1 cm gesneden
  • snuf pul biber vlokken (bij de Turkse winkel) of vervang door wat chilipoeder
  • wat fijngehakte salieblaadjes
  • eventueel een restje avocadopesto ( naar recept van de Pasta avocadopesto en champignons van JoorKitchen; een aanrader trouwens als vegetarische maaltijd voor doordeweeks)

Bereidingswijze

1. Meng voor het deeg de bloem, het zout, de boter en de Parmezaanse kaas met je vingertoppen tot fijn kruim. Voeg 1 eetlepel creme fraiche en de eidooier toe en meng snel tot een soepel deeg. Kneed niet te lang. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.

2. Bestuif een werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 20 x 30 (waarschijnlijk iets kleiner). Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en smeer een dun laagje creme fraiche uit waarbij je de rand vrij laat. 

3. Verdeel vervolgens de blokjes pompoen, verkruimelde geitenkaas, eventueel wat fijngehakte salieblaadjes en een snuf pul biber vlokken over de bodem en vouw de randen van het deeg over de vulling. 

4. Bestrijk de rand van het deeg met het geklutste ei en bak de plaattaart met pompoen in ongeveer 30 minuten goudbruin in de oven op 200°C elektrisch of 180°C hetelucht. 

5. Verdeel de plakjes ham, en als je die hebt wat lepels avocadopesto, over de plaattaart en serveer lauwwarm.