
Waarom ik deze plaattaart met witlof, rauwe ham en blauwe kaas niet bij een etentje durf te serveren? Ik heb eigenlijk geen idee. Ergens zit in mijn hoofd de gedachte dat zo’n plaattaart met een ingrediënt als witlof te simpel is. Maar dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Want manlief en ik hebben er ontzettend van zitten smullen. Je flanst dit recept ook nog eens in no-time in elkaar van kant-en-klaar bladerdeeg, smeert er wat crème fraiche op en eventueel nog een sliert balsamico-creme voor een klein zoetje. Dan verdeel je er de rest van de ingrediënten over en schuif je hem in de oven.
Super lekker en super makkelijk voor een doordeweekse avond. Maar hij zou dus ook zeker niet misstaan op een uitgebreide borrelavond met vrienden. Met wat borrelhapjes, of zelfgemaakte bitterballen, vooraf. Wijntje erbij. Eventueel nog een lekker stukje taart na, maak zeker eens deze chocoladetaart met frambozen, en klaar is je perfecte avondje.
Ach misschien moet ik de hoge eisen die ik aan mezelf – en aan mijn etentjes- stel laten varen en deze plaattaart met witlof, rauwe ham en blauwe kaas gewoon eens gaan serveren aan eters. Moeten ze wel van blauwe kaas houden natuurlijk 😉

Recept voor plaattaart met witlof
Hoofdgerecht voor 2 personen of borrelhapje voor 4
- 6 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid (of gebruik 1 rol vers bladerdeeg uit het koelschap)
- 4 struikjes witlof
- 50 gram rauwe ham (ik gebruik graag Coburger- of Serranoham)
- 60 gram blauwe kaas, verkruimeld
- 100 gram creme fraiche
- eventueel balsamico crème en walnoten
Bereidingswijze
1. Ontdoe de witlof van de harde onderkant, halveer in de lengte en snijd in stukjes. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de witlof in ongeveer 5 – 10 minuten gaar.
2. Verhit de oven op 200 graden. Verdeel de ontdooide plakjes bladerdeeg over een grote bakplaat bekleed met bakpapier. Druk de randjes aan elkaar. Of, nog makkelijker, gebruik een rol vers bladerdeeg uit de koeling.
3. Besmeer het bladerdeeg met de crème fraiche. Dit gaat erg goed met de bolle kant van een lepel. Laat aan de buitenkant een klein randje vrij.
4. Verdeel nu de overige ingrediënten over de plaattaart. Heb je geen balsamico crème en walnoten? Laat die gerust weg.
Bak de plaattaart 30 minuten in de voorverwarmde oven tot hij mooi knapperig is aan de buitenkant en de kaas gesmolten.
Afdrukken
Plaattaart met witlof, rauwe ham en blauwe kaas
Omschrijving
Als hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten
- 6 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid (of gebruik 1 rol vers bladerdeeg uit het koelschap)
- 4 struikjes witlof
- 50 gram rauwe ham (ik gebruik graag Coburger- of Serranoham)
- 60 gram blauwe kaas, verkruimeld
- 100 gram creme fraiche
- eventueel balsamico creme en walnoten
Bereidingswijze
1. Ontdoe de witlof van de harde onderkant, halveer in de lengte en snijd in stukjes. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de witlof in ongeveer 5 – 10 minuten gaar.
2. Verhit de oven op 200 graden. Verdeel de ontdooide plakjes bladerdeeg over een grote bakplaat bekleed met bakpapier. Druk de randjes aan elkaar. Of, nog makkelijker, gebruik een rol vers bladerdeeg uit de koeling.
3. Besmeer het bladerdeeg met de creme fraiche. Dit gaat erg goed met de bolle kant van een lepel. Laat aan de buitenkant een klein randje vrij.
4. Verdeel nu de overige ingredienten over de plaattaart. Heb je geen balsamico creme en walnoten? Laat die gerust weg.
Bak de plaattaart 30 minuten in de voorverwarmde oven tot hij mooi knapperig is aan de buitenkant en de kaas gesmolten.
Bewaar dit meteen op een van je Pinterest borden door onderstaande foto te pinnen:

Heerlijk zeg!
Ideaal voor de zaterdag!
Dankjewel Marion! Ik vind hem zelf ook nog steeds erg lekker 😁
Dit ga ik zeker maken het water komt uit men mond
Ik ga hem zelf ook snel weer maken; zo makkelijk en zo lekker 🙂
Heerlijk recept. Heb nog champignons, uien en knoflook toegevoegd. Voor herhaling vatbaar.