Omschrijving
Als hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten
- 6 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid (of gebruik 1 rol vers bladerdeeg uit het koelschap)
- 4 struikjes witlof
- 50 gram rauwe ham (ik gebruik graag Coburger- of Serranoham)
- 60 gram blauwe kaas, verkruimeld
- 100 gram creme fraiche
- eventueel balsamico creme en walnoten
Bereidingswijze
1. Ontdoe de witlof van de harde onderkant, halveer in de lengte en snijd in stukjes. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de witlof in ongeveer 5 – 10 minuten gaar.
2. Verhit de oven op 200 graden. Verdeel de ontdooide plakjes bladerdeeg over een grote bakplaat bekleed met bakpapier. Druk de randjes aan elkaar. Of, nog makkelijker, gebruik een rol vers bladerdeeg uit de koeling.
3. Besmeer het bladerdeeg met de creme fraiche. Dit gaat erg goed met de bolle kant van een lepel. Laat aan de buitenkant een klein randje vrij.
4. Verdeel nu de overige ingredienten over de plaattaart. Heb je geen balsamico creme en walnoten? Laat die gerust weg.
Bak de plaattaart 30 minuten in de voorverwarmde oven tot hij mooi knapperig is aan de buitenkant en de kaas gesmolten.