
Om de traditie van worstenbroodjes op kerstavond nieuw leven in te blazen besloot ik mijn familie uit te nodigen voor soep en worstenbroodjes. Dat die soep pompoensoep zou worden stond al vast vanwege de enorme pompoenoogst dit jaar. Ik zat daarom al een tijdje te broeden op een lekkere pompoensoep die mijn nichtjes ook zouden lusten. Tomaat is dan natuurlijk de oplossing want dat is al zoet en tomatensoep gaat er altijd wel in bij de dames. Alhoewel mijn nichtjes uiteindelijk niet aanschoven hebben we met vier volwassenen ook ontzettend van deze pompoensoep met tomaat, kaneel en venkelgehaktballetjes zitten smullen.
De recepten voor pompoensoep met tomaat die ik op internet tegenkwam gebruiken bijna allemaal verse tomaten. En alhoewel daar niets mis mee is kan ik het niet aan mezelf verkopen om in de winter ‘verse’ tomaten te kopen. Dat is wat het hebben van een eigen moestuin met je doet ben ik bang. Ik ben me zo ontzettend bewust van de seizoenen dat ik steeds meer moeite heb met groenten en fruit kopen die niet in het seizoen zijn.
Gelukkig maakt die ‘afwijking’ me meestal extra creatief en is het gebruik van tomatenpassata niet alleen super makkkelijk maar ook super lekker. Deze pompoensoep met tomaat is lekker romig ondanks het feit dat er geen extra room aan wordt toegevoegd. Een fijn soepje als lunch (met of zonder worstenbroodjes ;)) of voorgerecht.
Afdrukken
Pompoensoep met tomaat, kaneel en venkelgehaktballetjes
Omschrijving
Voor 6 – 8 personen
Ingrediënten
- 1 kilo (fles) pompoen, geschild en in blokjes gesneden (gewicht = geschild gewicht)
- 1 grote wortel, geschild en in blokjes gesneden
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 liter runderbouillon
- 500 ml tomatenpassata
- 3 verse saucijzen of braadworsten
- 1 theelepel venkelpoeder
- olie & boter om in te bakken
Extra nodig: grote soeppan en staafmixer
Bereidingswijze
1. Verhit een flinke scheut (zonnebloem) olie en een klont roomboter in een ruime soeppan. Bak hierin de stukken pompoen en wortel tot ze wat zachter worden. Voeg vervolgens de ui toe en bak nog even mee.
2. Verdeel de kaneelpoeder over de groenten en schep alles goed door elkaar. Voeg de tomatenpassata en de bouillon toe aan de pan en laat alles ongeveer een kwartiertje zachtjes koken tot de groenten zacht zijn.
3. Maak terwijl de soep kookt de soepballetjes. Haal hiervoor het vel van de saucijzen, kneed 1 theelepel venkelpoeder door het vlees en rol hier soepballetjes van. Kook de soepballetjes nu 10 minuten in een los pannetje, giet ze af en voeg toe aan de pompoensoep bij het serveren. Of kook ze in de pompoensoep mee nadat hij gepureerd is.
3. Pureer de pompoensoep met tomaat en kaneel met een staafmixer en serveer warm met de venkelgehaktballetjes.
Notities
De tip om soepballetjes los te koken las ik op Mariette’s blog Over eten gesproken. Je kunt ook haar recept voor soepballetjes aanhouden en in plaats van gehaktkruiden peper, zout en 1 theelepel venkelpoeder aanhouden.
Op zoek naar meer recepten met pompoen?
Probeer eens deze Pompoen-kikkererwtenburgertjes of gebruik pompoen in een Gratin van wintergroenten. De Israelische chef Yotam Ottolenghi heeft ook een aantal fijne recepten met pompoen in zijn repertoire. Zoals Geroosterde flespompoen met linzen en dolcelatte (die ik verving door gorgonzola dolce). En een salade van Geroosterde pompoen met tahin.
En neem ook zeker eens een kijkje op de blog AnniePannie.nl. Deze foodievriendin is een echte groentekonining en heeft een aantal mooie recepten met pompoen op haar blog staan zoals; Geroosterde pompoen met miso en Spaghettipompoen met blauwe kaas en boerenkool.

Geef als eerste een reactie