Omschrijving
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 1 kilo buikspek, zonder zwoerd
- BBQ rub (ik maak aan het begin van het seizoen een grote hoeveelheid basis bbq rub en gebruik die)
- BBQ saus, in onderstaand recept gebruik ik 1 x het recept voor ssamjang. Maar kijk ook eens bij het recept van Grillfun voor een meer zoete BBQ saus met whisky)
Om in te pakken:
- 3 eetlepels roomboter
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 3 eetlepels honing
Extra nodig: aluminiumfolie, rookhout en een voor de BBQ geschikte ovenschaal of alumiumschaaltjes
Bereidingswijze
1. Maak je barbecue klaar voor indirect barbecueën op 125-130°C.
2. Snijd het buikspek in blokken van 4 x 4 centimeter. Bestrooi de blokken buikspek aan alle kanten met de bbq rub. Het makkelijkst is om wat rub op je snijplank te strooien en ze daar door te rollen.
3. Voeg het rookhout toe aan de kolen en leg de blokjes op een BBQ rooster. Sluit het deksel en laat 2,5 uur op de barbecue roken.
4. Doe de buikspekblokjes na die tijd over in een geschikte ovenschaal of aluminiumbak. Bestrooi de buikspekblokjes met de bruine basterdsuiker. Verdeel de boter in stukjes over de buikspekblokjes en doe er ook nog 3 eetlepels honing over. Dek af met aluminiumfolie en zet de bak 2 uur terug in de barbecue.
5. Na twee uur haal je de bak uit de barbecue en doe je de pork belly burnt ends in een schone oven- of aluminiumschaal. Verdeel de barbecuesaus – in dit geval de ssamjang – over de buikspek. Het moet genoeg saus zijn om ze aan alle kanten te bedekken. Zet de bak – onafgedekt! – nog een half uurtje terug in de barbecue.
De pork belly burnt ends zijn klaar als de saus is gekaramelliseerd.