
Herken je dat gevoel dat je een gerecht gewoon MOET proeven? Vanaf het moment dat ik in de boekwinkel door het boek Buenos Nachos bladerde had ik dat met de pulled pork nachos die ik daar zag staan. Ik heb het boek meteen gekocht en dat kwam perfect uit met de 2 kilo procureur die we de dag daarvoor op de Big Green Egg tot pulled pork hadden omgetoverd 😉
Het resultaat; perfectie! Een regelrecht enkeltje naar de foodiehemel. Als die al bestaat. Het knapperige van de tortillachips, de romige, gesmolten kaas, het zoute en ziltige van de peterseliesaus met ansjovis en kappertjes, de rooksmaak van de pulled pork, het frisse van de ingelegde rode ui, het pittige van de pepers en het romige van de avocado; gewoon heerlijk!
Maken dus deze pulled pork nachos. Al was het maar 1 keer. Overigens kon ik geen fontina vinden bij de kaasboer op de markt en nadat hij had uitgevogeld waar ik die voor nodig had raadde hij me een Pave d’affinois kaasje aan. Geen idee hoe het met fontina smaakt maar dit was een prima vervanger. Grappig ook dat meteen alle medewerkers van de kaaskraam enthousiast werden bij het idee van lekkere Franse smeltkaasjes over nachos 😀
Pulled pork nachos (met peterseliesaus en fontina)
Voor 4 -6 personen ( voor 4 personen als hoofdgerecht en 6 personen als voorgerecht)
Ingredienten
Voor de peterseliesaus:
- 30 gram bladpeterselie
- 3 eetlepels kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
- 2 ansjovissen op olie, uitgelekt
- 3 teentjes knoflook, grof gehakt
- 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
- 120 ml extra virgin olijfolie
Voor de nacho’s:
- 340 – 455 gram maistortilla’s (ik gebruikte het huismerk van AH)
- 420 gram pulled pork (ik gebruikte deze hoeveelheid aangemaakt met BBQ saus en een beetje appelsap zodat het niet te droog is)
- 345 gram fontina ( ik gebruikte een vergelijkbaar goed smeltend Frans kaasje dat me was aangeraden door de kaasboer: Pavé d’Affinois)
- 200 gram ingelegde rode ui (zie recept hieronder)
- 3 serranopepers, zonder zaad en fijngehakt (ik verving ze door jalapenopepers)
- 2 avocado’s, gehalveerd, ontpit en in blokjes
Voor de ingelegde rode ui:
Doe 120 ml rodewijn- of ciderazijn, 1 eetlepel suiker, 1 theelepel grof zout in een weckpot. Sluit de pot en schud tot het zout en de suiker zijn opgelost (of roer met een lepel). Voeg 1 gehalveerde en in dunne ringen gesneden rode ui toe, sluit de pot en schud weer. Laat hem 1 uur voor gebruik bij kamertemperatuur staan. Zet hem tot gebruik, maximaal 1 week, in de koelkast.
Bereidingswijze
1. Maak eerst de peterseliesaus door alle ingredienten daarvoor door elkaar te mengen in een blender of met de staafmixer. Het moet een gladde en heldergroene saus zijn; een beetje ‘soepachtig’.
2. Verwarm de oven voor op 200°C.
3. Verdeel een derde van de tortillachips op een bakpapier over een bakplaat met rand. Verdeel daar een derde van de pulled pork en een derde van de kaas over. Maak op dezelfde manier nog twee lagen. Bak de nacho’s ongeveer 5 minuten, tot de kaas gesmolten is, maar niet bruin kleurt.
4. Verdeel de rode ui, peper en avocado erover. Besprenkel met 120 ml peterseliesaus (ongeveer 2/3 van het recept) en serveer de pulled pork nachos meteen.
Bron: het kookboek !Buenos Nachos! van Gina Hamadey. In Nederland uitgegeven door Veltman Uitgevers en verkrijgbaar voor € 20,-.
Echt de HEMEL lijkt me dit. Ik moet echt eens pulled pork maken. Tot nu toe nog nooit van gekomen. Wel pulled chicken!
Was het ook 😉 Een perfecte combi van smaken allemaal samengebracht op 1 nacho chipje! Pulled pork kan ook in de oven hoor. Of in de slowcooker.