
Soms is een recept de eerste keer zo ontzettend goed gelukt dat ik hem maar meteen uitwerk. Zo ook deze quesadillas met refried beans die ik gisteren op tafel zette voor manlief en mij. Is het niet voor de bezoekers van Worstenbrood & Wijn dan toch in ieder geval voor mezelf. Ook bij mij ontbreekt het soms weleens aan inspiratie voor de doordeweekse avondmaaltijd. Even scrollen op mijn eigen blog en tadaaa… dan herinner ik me vaak ineens weer hoe lekker iets was wat ik al bijna was vergeten. Quesadillas met refried beans dus. Voor wie refried beans niet kent: het is een bonenpasta van gebakken en gepureerde bonen. Vooral in Mexico en andere landen in Centraal Amerika wordt het veel gegeten. En quesadillas zijn eigenlijk gewoon Mexicaanse kaastosti’s waarbij in plaats van brood tortilla’s worden gebruikt.
Ik had eigenlijk verwacht dat ik refried beans hier op Curaçao wel kant-en-klaar zou kunnen kopen. In de dichtstbijzijnde supermarkt staat namelijk een megaschap met bonen in blik en gedroogde bonen. Sowieso staan er erg veel op de Amerikaanse consument gerichte producten. Maar refried beans waren niet te vinden dus. Geen probleem, want het is eenvoudig zelf te maken en zoals met veel zelfgemaakt eten is dat sowieso vaak lekkerder. Maar mocht je het tegenkomen in blik; het is een prima optie voor een snelle maaltijd.
Quesadillas met zwarte bonenpasta
Met gedroogde bonen die eerst worden geweekt smaakt het ongetwijfeld nog veel lekkerder. Maar ik was behoorlijk in mijn nopjes met het resultaat met zwarte bonen uit blik. Ik bedacht me ineens dat ik weleens quesadillas kon maken omdat in de supermarkt hier heel veel keus is in verse tortillawraps. Ze liggen in de koeling en zijn prima dubbel te vouwen zonder dat ze scheuren. Mocht jij wat minder soepele wraps vinden dan kun je er ook voor kiezen om ze niet dubbel te vouwen, maar op elkaar te leggen en te bakken. Het is dan alleen iets lastiger om de quesadillas met refried beans om te draaien in de pan.
Superlekker om erbij te serveren en meteen ook extra groenten op je bord: zelfgemaakte guacamole! Liefst had ik er ook nog een Mexicaanse salsa bij gemaakt, maar het flesje pika (een zeer pittige Antilliaanse sambal) wat ik nog had staan was ook een mooie aanvulling. Dit recept voor quesadilla met refried beans gaat zeker vaker op tafel komen tijdens onze tijd op Curacao. En ongetwijfeld nog in heel veel andere variaties. Quesadillas zijn namelijk ideaal om mee te variëren. De basis is altijd een tortilla (Mexicaans platbrood en in Nederland ook wel wrap genoemd) met kaas en nog een andere vulling.
In onderstaand recept voor quesadillas kun je de chorizo makkelijk vervangen door restjes kip. Of juist weglaten en eventueel nog wat gebakken champignons toevoegen voor een vegetarische versie. Ik plan hem alvast weer in voor op het menu volgende week.
Afdrukken
Quesadillas met refried beans
- Genoeg voor: 2 1x
Omschrijving
Genoeg voor 4 quesadillas; voldoende als hoofdgerecht voor 2 personen met guacamole. Of als lunchgerecht voor 4.
Ingrediënten
Voor de refried beans:
- 1 blikje zwarte bonen, vocht opgevangen en de bonen afgespoeld
- 1/2 ui, fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 theelepel komijn
- Olijfolie
- Peper & zout
- Limoensap
Voor de rest:
- Tortillas (ik gebruikte volkoren)
- Klein blikje mais, afgespoeld
- 8 plakjes chorizo (of salami)
- 200 gram geraspte kaas (ik gebruikte een mix van cheddar, mozzarella en Monterey jack)
Bereidingswijze
Maak eerst de refried beans klaar. Dit kan prima al eerder op de dag:
1. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit hier kort de ui en knoflook in aan zonder dat ze verbranden. Voeg nu de afgespoelde bonen toe en bak mee samen met de komijn. Na een paar minuten mag het opgevangen vocht van de bonen erbij (of een scheutje water als je dit niet hebt). Zet nu het vuur uit en stamp het geheel fijn met een aardappelstamper. Breng op smaak met peper, zout en een scheutje limoensap en bewaar tot gebruik in de koelkast.
2. Besmeer de helft van de tortillas (zie foto) met 1 a 2 eetlepels van de zwarte bonenpuree.
3. Verdeel over dezelfde helft vervolgens de mais, de chorizoplakjes en een flinke hand geraspte kaas. Vouw de tortillas dicht.
4. Verwarm ondertussen een grote koekenpan op middelhoog vuur waar 2 dubbelgevouwen quesadillas tegelijk inpassen. Vet deze in met een beetje olie of spray juist de quesadillas een beetje in zodat ze niet aan de pan plakken, maar tegelijkertijd ook niet verzuipen in de olie.
5. Bak de quesadillas een paar minuten per kant tot ze licht gekleurd zijn en de kaas gesmolten.
Notities
Serveer met zelfgemaakte guacamole. Ik heb er geen recept voor uitgewerkt maar prak gewoon 2 avocado’s fijn met een vork, meng er een beetje fijngesnipperde rode ui en fijngesneden tomaat door en breng het op smaak met zout & peper. De meeste simpele versie maar hij smaakt altijd. En als ik hier verse koriander had zou ik dat ook nog gebruiken.

Geef als eerste een reactie