
Ik heb mezelf ongeveer een jaar geleden een kookboek-verbod opgelegd. Ik zou kookboeken voortaan alleen nog uit de bieb lenen. Als ik het boek daarna nog steeds héél graag wilde hebben zou ik het alsnog kopen. Zoals sommige mensen verslaafd zijn aan chocolade of schoenen kopen, zo ben ik verslaafd aan kookboeken. Het begon een beetje uit de hand te lopen (250+) en het is bovendien ook nog eens een redelijk dure hobby. Maar ik kan het gewoon niet laten. Sommige boeken móet ik gewoon in mijn kookboek verzameling hebben.
Een van die kookboeken is ‘Veggie’ van Hugh Fearnley Whittingstall. Ik heb Veggie, een verzameling van de beste recepten uit Veg!, inmiddels al meerdere keren uit de bieb geleend en blijf er maar uit koken. Het is een boek met groenten in de hoofdrol en dat is precies waar ik naar op zoek ben in dit seizoen nu er elke dag uit de moestuin geoogst kan worden. Daarnaast staan er zeer smakelijke foto’s in én de recepten kloppen. Ik maakte eerder al de Maiskoekjes met korianderraita en de Babybietjes met walnoot-yoghurtdressing naar volle tevredenheid. En soms laat ik me gewoon inspireren door recepten uit Veggie zonder ze perse volgens het originele recept te maken.
Dat is ook precies wat er gebeurde toen ik het recept zag voor ‘Quiche met sla, lente-ui en kaas’ waar onderstaand recept op gebaseerd is. De enige overeenkomst met het recept zoals dat in Veggie staat is dat er inderdaad sla, lente-ui en kaas in zit. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het resultaat is overigens hetzelfde; een heerlijke quiche die perfect is voor een vroege zomerlunch. Ik plukte allerlei bladgroenten uit de moestuin, verving het zelfgemaakte deeg voor kant-en-klaar bladerdeeg en de harde geitenkaas door scamorza die ik vond tijdens de Italiaanse week bij de plaatselijke Lidl. Vooral de scamorza, een soort van gerookte mozzarella kaas, is de moeite waard om eens te proberen. Vind je hem niet, vervang dan gerust door een andere smaakvolle kaas zoals geitenkaas of blauwe kaas.
Afdrukken
Quiche met bladgroenten uit de moestuin
Omschrijving
Voor 1 quiche (voor 4 personen met normale trek of 2 grote eters)
Ingrediënten
- 5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- een flinke hoeveelheid bladgroenten en ander lekkers uit de moestuin, ik gebruikte: kropsla, snijbiet, bietenblad, 2 kleine stengels bleekselderij, de stengels van de uien en peterselie
- 3 eieren
- 250 ml slagroom of crème fraîche
- 125 gram scamorza of andere kaas met veel smaak, in stukjes gesneden
- boter of olijfolie om in te bakken
Extra nodig: ingevette quichevorm
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 220ºC. Verdeel de ontdooide bladerdeeg plakjes in de quichevorm en prik er gaatjes in met een vork. Bak de bodem alvast 10 minuten voor.
2. Was alle groenten goed, vooral als ze recht uit de moestuin komen kunnen ze vol met zand en vliegjes zitten. Droog ze daarna in een sla centrifuge.
3. Snijd de bladeren wat kleiner, of doe dit met je handen, en houdt de harde stengels van de snijbiet apart.
4. Snijd de bleekselderij en snijbietstengels fijn en bak deze alvast even aan in een koekenpan met boter of olijfolie. Als ze iets zachter zijn geworden kun je de rest van de bladgroenten toevoegen.
5. Meng ondertussen de eieren met de slagroom en een flinke hoeveelheid zout & peper in een kom. Verdeel achtereenvolgens de gebakken groenten, het eimengsel en de stukjes kaas over de voorgebakken bodem in de quichevorm.
6. Draai de oven terug naar 200 ºC en bak nog 25 minuten totdat de vulling gaar is en de bovenkant licht gebruind.
Quiche met bladgroenten uit de moestuin
Voor 1 quiche (voor 4 personen met normale trek of 2 grote eters)
Ingrediënten
– 5 plakjes bladerdeeg, ontdooid
– een flinke hoeveelheid bladgroenten en ander lekkers uit de moestuin, ik gebruikte:
kropsla, snijbiet, bietenblad, 2 kleine stengels bleekselderij, de stengels van de uien en peterselie
– 3 eieren
– 250 ml slagroom of crème fraîche
– 125 gram scamorza of andere kaas met veel smaak, in stukjes gesneden
– boter of olijfolie om in te bakken
Extra nodig: ingevette quichevorm
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 220ºC. Verdeel de ontdooide bladerdeeg plakjes in de quichevorm en prik er gaatjes in met een vork. Bak de bodem alvast 10 minuten voor.
2. Was alle groenten goed, vooral als ze recht uit de moestuin komen kunnen ze vol met zand en vliegjes zitten. Droog ze daarna in een sla centrifuge.
3. Snijd de bladeren wat kleiner, of doe dit met je handen, en houdt de harde stengels van de snijbiet apart.
4. Snijd de bleekselderij en snijbietstengels fijn en bak deze alvast even aan in een koekenpan met boter of olijfolie. Als ze iets zachter zijn geworden kun je de rest van de bladgroenten toevoegen.
5. Meng ondertussen de eieren met de slagroom en een flinke hoeveelheid zout & peper in een kom. Verdeel achtereenvolgens de gebakken groenten, het eimengsel en de stukjes kaas over de voorgebakken bodem in de quichevorm.
6. Draai de oven terug naar 200 ºC en bak nog 25 minuten totdat de vulling gaar is en de bovenkant licht gebruind.
Bron: naar een idee van Hugh Fearnsley Whittingstal uit Veggie!



1 Trackback / Pingback