
Het is eigenlijk een klusje van niets en je hebt er maanden plezier van; zelf jam maken. En met een potje zelfgemaakte rabarber-aardbeienjam maak je ook anderen erg blij.
Sinds ik 5 rabarberplanten in de moestuin heb kom ik er niet onderuit om minstens 1 keer in het seizoen jam te maken. Op een gegeven moment is er gewoon teveel rabarber om, maar taarten en cakes te blijven bakken 😉
Voor mijn favoriete rabarber-aardbeienjam gebruik ik al jaren hetzelfde recept dat ik ooit vond in de Foodies. Zelf ben ik niet zo’n fan van jam als beleg maar deze potjes gaan er in het seizoen rap doorheen als onderdeel van deze heerlijke tiramisuflip met rabarber.
Bij het maken van jam is het vooral belangrijk dat de potjes waar je de rabarber-aardbeienjam in giet goed schoon zijn. Dit kan in de vaatwasser of door ze uit te koken in een pan. Maar helemaal ideaal is het gebruik van een stoomoven. Je schuift de potjes en de deksels gewoon 10 minuten op 100ºC in de stoomoven en klaar is kees. Even af laten koelen en ze, liefst met behulp van een jamtrechter, vullen met de nog hete jam. Jamtrechters hebben een bredere doorloop waardoor ook kleine stukjes fruit er door kunnen zonder te knoeien.
Afdrukken
Recept voor rabarber-aardbeienjam
Omschrijving
Voor ongeveer 4 jampotjes
Ingrediënten
- 1 kilo rabarber, gewassen en in kleine stukjes gesneden
- 300 gram aardbeien, gewassen en gehalveerd of in vieren
- 500 gram geleisuiker speciaal of 1 kilo gewone geleisuiker
- 1 kaneelstokje
(ongeveer 1200 gram fruit op 500 gram geleisuiker speciaal of 1 kilo gewone geleisuiker)
Bereidingswijze
1. Meng de rabarber in een grote pan met de aardbeien en de geleisuiker. Laat ca. 1 uur staan tot het sap vrijgekomen is.
2. Breng de massa met het kaneelstukje op hoog vuur al roerend aan de kook. Laat de jam ca. 4 minuten borrelend koken, blijf voortdurend roeren. Verwijder het kaneelstokje.
3. Giet de hete jam in schoongemaakte potjes. Sluit de potjes en laat ze op de kop afkoelen.
Notities
Houdbaarheid 6 – 9 maanden
Rabarber-aardbeienjam
Voor circa 4 potjes (afhankelijk van hoe groot ze zijn)
Ingrediënten
– 1 kilo rabarber, gewassen en in kleine stukjes gesneden
– 300 gram aardbeien, gewassen en gehalveerd of in vieren
– 500 gram geleisuiker speciaal of 1 kilo gewone geleisuiker
– 1 kaneelstokje
(ongeveer 1200 gram fruit op 500 gram geleisuiker speciaal of 1 kilo gewone geleisuiker)
1) Meng de rabarber in een grote pan met de aardbeien en de geleisuiker.
Laat ca. 1 uur staan tot het sap vrijgekomen is.
2) Breng de massa met het kaneelstukje op hoog vuur al roerend aan de kook.
Laat de jam ca. 4 minuten borrelend koken, blijf voortdurend roeren.
Verwijder het kaneelstokje.
3) Giet de hete jam in schoongemaakte potjes. Sluit de potjes en laat ze op de kop afkoelen.
Houdbaarheid 6 – 9 maanden.
Bron: Foodies magazine, mei 2010


Geef als eerste een reactie