
Wat dit recept voor nasi goreng Bali nou zo anders maakt dan ‘gewone’ nasi goreng? Ik denk de hoeveelheid witte peper! Ik maakte deze balinese nasi voor het eerst tijdens een online kookworkshop. Toen we in februari 2021 nog altijd niet konden gaan reizen besloot ik online op reis te gaan. Naar Bali dus, waar we zeker te weten zouden zijn geweest als corona daar geen stokje voor had gestoken.
Aangezien reizen voor mij gelijkstaat aan het proeven en koken van lokale recepten ben ik gaan Googlen op ‘online cooking course + land naar keuze’. En wat bleek? Bij AirBnB bieden ze naast overnachtingen ook online belevenissen aan. Er ging letterlijk een wereld voor me open.
Nadat ik op woensdagavond samen met een local uit San Sebastian Spaanse croquetas maakte, stond ik op zaterdagochtend klaar om een complete Balinese lunch te bereiden. Met aan de andere kant van het scherm Ngurah & Ayu. In Bali dus! Dat is toch fantastisch? De andere deelnemers en ik kregen zelfs een rondleiding door hun tuin.
Naast dit recept voor Nasi Goreng Bali maakten we tijdens de workshop ook nog Gado Gado en Perkedel Jagung (Indonesische maiskoekjes). Alles bij elkaar een heerlijke maaltijd. Die ik kort daarna meteen nog een keer maakte. Zo goed en kwaad mogelijk mijn krabbelige aantekeningen ontcijferend… Helemaal precies hetzelfde ga ik die Balinese nasi ongetwijfeld nooit meer krijgen. Maar ik heb mijn best gedaan om het zo precies mogelijk uit te werken. Je vindt mijn uitwerking van nasi goreng Bali hieronder:
Afdrukken
Nasi Goreng Bali
- Genoeg voor: 2 1x
- Keuken: Indonesisch
Omschrijving
Een heerlijk recept voor Nasi Goreng zoals ik dat maakte tijdens een online Balinese kookworkshop via AirBnB bij Ngurah & Ayu Canang Sari Homestay Bali.
Ingrediënten
- 350 gram gekookte en afgekoelde rijst (gebruik hiervoor 140 gram ongekookte rijst)
- 3 eieren
- 1/2 theelepel witte peper
- 1 eetlepel zoete sojasaus (ketjap manis)
- 4–6 eetlepels kokos- of zonnebloemolie
Groenten:
- 200 gram spitskool, fijngesneden
- 100 gram wortel, geraspt en julienne gesneden
- evt. een stukje prei
- handje fijngehakte koriander
Voor de boemboe:
- 2 sjalotjes, gepeld
- 3 teentjes knoflook, gepeld
- 1 rode Spaanse peper (lombok)
- 1 kleine rode peper (rawit)
- 1 rijpe tomaat, zaadjes en kroontje verwijderd
- 1/2 theelepel zout
Bereidingswijze
1. Stamp in een vijzel de ingrediënten voor de boemboe fijn.
2. Verhit de olie in een wok en bak hierin ongeveer 1 minuut de boemboe op middelhoog vuur. Voeg daarna 1 ei toe en roer goed door.
3. Voeg hierna de groenten toe en bak onder voortdurend omscheppen tot ze zacht zijn.
4. Bak nu de rijst mee en voeg 1 theelepel ketjap en 1/2 theelepel witte peper toe. Meng goed door elkaar en breng eventueel verder op smaak met ketjap en witte peper indien nodig.
Notities
Serveer met een gebakken ei, perkedel jagung (Indonesische maïskoekjes) en atjar ketimoen (zoetzuur van komkommer) als vegetarisch hoofdgerecht.

Geef als eerste een reactie