Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
warmgerookte zalm rookoven

Uit de rookoven: warmgerookte zalm

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Genoeg voor: 4 1x

Omschrijving

Voor 4 zalmfilets


Ingrediënten

Scale

Ingrediënten voor de pekel (4 zalmfilets):

  • 225 gram (grof) zeezout
  • 50 gram lichte of donkerbruine basterdsuiker
  • wat dillegroen & citroenschilletjes (en evt. gekneusde witte peperkorrels)
  • 600 à 800 gram zalmfilet met vel (zonder vel kan ook prima)

Extra nodig: rookoventje + houtmot


Bereidingswijze

Voorbereiding

Voordat je de zalm gaat roken moet hij eerst gepekeld worden. Meng het zeezout met de basterdsuiker, het dillegroen en citroenschilletjes. Wrijf de zalmfilets goed met dit mengsel in en leg ze in een glazen schaal, afgedekt met plasticfolie, gedurende 40 minuten in de koelkast.

Spoel de vis daarna goed af onder koud stromend water, dep de vis droog en laat nog twee uur, onafgedekt, goed nadrogen in de koelkast.

Bereiding

Bereid je rookoventje voor: Strooi 1 volle eetlepel houtmot op de bodem.

Zet daarop de met aluminiumfolie bedekte lekschaal; dit vergemakkelijkt het schoonmaken.

Plaats hierop vervolgens het rooster, ingevet met wat olie. Leg daarop de zalm, met de mooie kant naar boven.

Schuif de bovenkant op de bak en laat een klein kiertje open. Zet het oventje op de brander of op een gaspit die niet te hoog staat. Zodra je de rookontwikkeling ziet schuif je het oventje helemaal dicht.

De zalm heeft een half uur tot drie kwartier nodig om gaar te worden, afhankelijk van de dikte van de filets.

Open als de vis klaar is het oventje onder een werkende afzuigkap of buiten, i.v.m. de rook!


Notities

Bron: Coquinaria