
Bestel jij altijd hetzelfde bij Indiase restaurants? Ik wel! De bestelling van manlief en mij bestaat eigenlijk standaard uit: Lam Rogan Josh, Kip Tikka Massala, Saag Paneer, Rijst & Naan. Maar na jaren van uitstelgedrag maak ik die Saag Paneer tegenwoordig dus gewoon thuis 🙂 Ik begon met het recept voor Palak Paneer van Paulami en dat lukte prima. Zelfs op een doordeweekse dag. Nu moet ik er wel meteen bij vermelden dat dit vooral een fluitje van een cent was door het gebruik van mijn stoomoven. Er schijnen overigens wat subtiele verschillen te zitten tussen Palak Paneer en Saag Paneer. Maar zolang ik niet zelf in India ben geweest doe ik daar maar geen uitspraken over.
De basis voor beide vegetarische curries bestaat in ieder geval uit spinazie en paneer. Paneer is een Indiase kaas gemaakt van koemelk die stevig genoeg is om te bakken. Het recept van Paulami was al een succes en toen ik daarna het boek ‘The Curry Guy Easy‘ ontving als recensie-exemplaar was ik benieuwd naar Dan’s versie. Het grootste verschil zit hem in het kruiden van de paneer voor het bakken. Dit deed ik ’s ochtends voor ik naar het werk ging zodat ik ’s avonds meteen aan de slag kon.
Een stoomoven is dus echt reuze handig voor het gaar stomen van een grote hoeveelheid spinazie. Maar als je die niet hebt kun je de aanwijzingen van auteur Dan Toombs gebruiken: ‘Schenk 280 ml water in een grote pan en breng aan de kook. Voeg de verse spinazie toe en laat zachtjes koken tot het water is verdampt.’
Ik serveer de saag paneer met wat rijst waar ik gebakken cashewnoten door meng. Ben je na het proberen van dit makkelijke Indiase curry recept op zoek naar meer inspiratie? Check dan ook eens dit recept van Shahi Paneer; ook een vegetarische Indiase curry die eenvoudig thuis is klaar te maken.
Afdrukken
Saag Paneer uit ‘The Curry Guy Easy’
Omschrijving
Voor 2- 4 personen als hoofdgerecht met rijst of voor meer personen als onderdeel van een meergangenmenu.
Ingrediënten
- 250 gram paneer, in blokjes ( bij de toko of AH)
- 5 eetlepels zonnebloemolie
- 800 gram verse spinazie (gewassen) of 450 gram diepvriesspinazie (ontdooid)
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 4 dikke teentjes knoflook, fijngehakt (of gebruik 2 theelepels knoflookpuree)
- 2 eetlepels yoghurt
- zout
- eventueel 3 eetlepels slagroom
Voor de marinade:
- 1/2 theelepel kurkumapoeder
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel olie
Bereidingswijze
1. Prik met een vork een paar gaatjes in elk blokje paneer en meng goed met de ingrediënten voor de marinade. Je kunt de paneer nu meteen bakken, maar het is lekkerder als je hem langer laat marineren.
2. Bak de paneer in een paar eetlepels olie in een koekenpan op middelhoog vuur goudbruin. Zet apart als je de spinazie gaat koken of stomen (als je verse spinazie gebruikt)
3. Stoom de spinazie in 3 minuten gaar in de stoomoven op 100°C. Of kook in een ruime pan met water. Laat de spinazie daarna afkoelen en pureer in een blender of met een staafmixer tot een dikke pasta. Het kan zijn dat je er wat water bij moet doen.
4. Verhit de rest van de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het komijnzaad toe en roer 30 seconden door de olie. Voeg dan het chilipoeder en het kurkumapoeder toe. Roer de gehakte knoflook erdoor en bak goudbruin. Pas op dat de knoflook niet verbrandt want dan wordt hij bitter.
5. Voeg de gepureerde spinazie toe aan de pan en roer de yoghurt er eetlepel voor eetlepel door. Roer de gebakken paneer erdoor en verwarm.
Breng op smaak met zout en serveer direct. Je kunt er eventueel nog 3 eetlepels room door roeren om het gerecht af te maken.

Dit recept voor Saag Paneer uit ‘The Curry Guy Easy’ werd gepubliceerd met toestemming van de uitgever.
Geef als eerste een reactie