
In januari maakte ik deze salade met geroosterde rode biet, sinaasappel en dukkah voor het eerst tijdens het bezoek van vrienden uit Australië. Het komt uit een kookboek van de Australiër Matt Preston waar ik toevallig de Engelse uitgave van heb. Wel zo makkelijk als vriendin SarahKate een recept uit wil zoeken 😉
De reden dat ik het nu pas op mijn blog zet is een stukje perfectionisme. De foto’s die ik hier plaats mogen dan misschien niet altijd even ‘foodblogwaardig’ zijn maar er is een grens. En mijn grens lag bij de foto die ik daar in januari van maakte. Vaag, donker en gemaakt toen we al aan het eten waren. Het was pas afgelopen week dat ik me deze geroosterde bietensalade weer herinnerde. En aangezien er nog steeds kilo’s bieten in de moestuin staan een mooi excuus om nieuwe foto’s te maken.
De eerste keer maakten we de salade zonder geitenkaas. Dat was omdat de kaasfondue die daarna op het menu stond al genoeg kaas bevatte. Toen mijn ouders vorige week aanschoven heb ik de geitenkaas wel toegevoegd. Beide versies smaken even lekker. De combinatie van de aardse bietensmaak past goed bij het frisse van de sinaasappel en het knapperige van de hazelnoten. Geen dukkah in huis? Hieronder staat een snel receptje.
P.s. mocht ik de ‘originele’ foto uit januari nog tegenkomen dan zal ik hem onder het bericht plakken. Maar ik ben bang dat ik hem definitief heb verwijderd.
Salade met geroosterde rode biet, sinaasappel en dukkah
Als voor- of bijgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
– 1 grote rode biet (of 2 kleinere), ongeveer 400 gram
– 2 sinaasappels
– 100 gram geitenkaas in een aslaagje
– 30 gram geroosterde hazelnoten, grofgehakt
– 2 eetlepels dukkah
– extra virgin olijfolie
– zoutvlokken en versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200°C. Wikkel de rode biet(en) in aluminiumfolie rooster in 50- 60 minuten gaar in de oven. Je moet er met een mes makkelijk doorheen kunnen.
2. Als de biet gaar is kun je makkelijk het schilletje eraf halen. Gebruik eventueel rubber handschoentjes om rode handen te voorkomen. Snijd de biet in partjes als hij op kamertemperatuur is.
3. Rasp een beetje van de sinaasappelschil. Haal de schil van de sinaasappels en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Dit gaat het makkelijkst met een scherp mesje. (tip: Google even op ‘sinaasappel partjes snijden’ voor een filmpje). Vang het sinaasappelsap op.
4. Verdeel de stukjes rode biet en sinaasappel over 4 borden. Verkruimel de geitenkaas erover, het restje sinaasappelsap, de geroosterde hazelnoten en de dukkah. Eindig met wat zeezout & versgemalen zwarte peper en een beetje van de geraspte sinaasappelschil.
Bron: Fast,fresh and unbelievably delicious van Matt Preston
Snel dukkah recept: stamp een handvol hazelnoten of amandelen met 1 theelepel korianderzaadjes, 1/2 theelepel komijnzaadjes, wat zout en sesamzaadjes fijn in een vijzel.
Geef als eerste een reactie