
Een recept waar je eigenlijk geen recept voor nodig hebt 😉 Deze salade met gebakken brie heeft namelijk helemaal geen precieze ingrediëntenlijst of bereidingswijze. Ik had al bedacht dat ik plakjes brie wilde bakken en op verse pluksla uit de moestuin serveren. Dat is toch weer eens wat anders als met geitenkaas of met romige boerenbrie zoals in dit recept.
Walnoten, goede olijfolie en verschillende soorten azijn of citroensap heb ik altijd wel in huis.
De tomaatjes en champignons die je op de foto ziet waren nog over van een ander gerecht.
Met superverse en zachte pluksla uit de moestuin heb je vervolgens niet veel meer nodig. Door de salade met gebakken brie te serveren ziet het er niet alleen leuk uit maar heb je meteen een prachtige crunchy en romige toevoeging te pakken.
Ik had al bedacht dat ik plakjes gebakken brie op een salade wilde serveren maar wist niet precies hoe ik die zou gaan bakken. Even googlen op ‘gebakken brie’ bracht mij op de blog ‘Onze Franse Keuken’ van Lisette die ik al langer volg op Instagram. Daar zag ik dat het een kwestie was van paneren zoals ik ook mijn bitterballen paneer; door bloem, ei & paneermeel. Al maakt Lisette het zelfs nog feestelijker door tijm door het ei te mengen en Parmezaanse kaas door het paneermeel.
Salade met gebakken brie
Voorgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- een grote punt brie, in plakken van ongeveer een 0,5 centimeter dik ( in totaal 8 plakken)
- pluksla, gewassen
- handje walnoten (of andere noten of zaden)
- cherrytomaatjes (maar denk ook eens aan aardbeien)
- uitgebakken plakjes champignon
- dressing van 1 deel azijn op 3 delen olie
- peper & zout
Om te paneren:
- bloem
- 1 of 2 eieren
- paneermeel
Bereidingswijze
1. Paneer alvast de plakken brie door 3 diepe borden klaar te zetten met bloem, geklutst ei en paneermeel.
2. Haal de plakken 1 voor 1 door de bloem, het eimengsel en tot slot door het paneermeel. Leg de plakken op een bord en zet ze afgedekt minimaal een half uur in de koelkast.
3. Was ondertussen de sla als je dit nog niet gedaan hebt en verdeel over 4 borden.
4. Verdeel, behalve de brie, ook de andere ingrediënten over de sla en breng op smaak met de dressing, peper en zout.
5. Smelt voor de gebakken brie wat boter met olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur. Leg de gepaneerde plakken brie naast elkaar in de pan en bak elke kant 1 à 2 minuten. Draai ze slechts 1 keer om met behulp van een spatel en schep ze daarna voorzichtig uit de pan op de salade.
Ik serveerde deze salade als voorgerecht, maar als lunchgerecht is hij natuurlijk ook erg lekker.
Afdrukken
Salade met gebakken brie
Omschrijving
Voorgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- een grote punt brie, in plakken van ongeveer een 0,5 centimeter dik ( in totaal 8 plakken)
- pluksla, gewassen
- handje walnoten (of andere noten of zaden)
- cherrytomaatjes (maar denk ook eens aan aardbeien)
- uitgebakken plakjes champignon
- dressing van 1 deel azijn op 3 delen olie
- peper & zout
Om te paneren:
- bloem
- 1 of 2 eieren
- paneermeel
Bereidingswijze
1. Paneer alvast de plakken brie door 3 diepe borden klaar te zetten met bloem, geklutst ei en paneermeel.
2. Haal de plakken 1 voor 1 door de bloem, het eimengsel en tot slot door het paneermeel. Leg de plakken op een bord en zet ze afgedekt minimaal een half uur in de koelkast.
3. Was ondertussen de sla als je dit nog niet gedaan hebt en verdeel over 4 borden.
4. Verdeel, behalve de brie, ook de andere ingrediënten over de sla en breng op smaak met de dressing, peper en zout.
5. Smelt voor de gebakken brie wat boter met olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur. Leg de gepaneerde plakken brie naast elkaar in de pan en bak elke kant 1 à 2 minuten. Draai ze slechts 1 keer om met behulp van een spatel en schep ze daarna voorzichtig uit de pan op de salade.
Notities
Ik serveerde deze salade als voorgerecht, maar als lunchgerecht is hij natuurlijk ook erg lekker.

Ha Ilona, even een vraagje, voor de gebakken brie, kan je daar gewone brie voor gebruiken of heb je dan een bepaalde soort nodig??
Groetjes Nelleke
Nee hoor daar kun je gewone brie voor gebruiken. Je maakt zelf het paneerlaagje eromheen. Zelf vind ik een boerenbrie erg lekker.