Saucijzenbroodjes met ui en venkel(zaad)

Het is een beetje jammer dat Yvette van Boven, een van mijn favoriete Nederlandse kookboekenschrijfsters, dit recept in haar boek worstenbroodjes met ui en venkel noemt. Want Brabantse worstenbroodjes worden echt nooit met bladerdeeg gemaakt! Bladerdeeg is voor saucijzenbroodjes.  Maar het is een erg makkelijk en lekker recept. En zeker geschikt om regelmatig mijn favoriete Brabantse tussendoortje op zaterdag te vervangen. Of als bijgerecht bij een kom soep als avondeten.

Tips: Wil je ze liever als borrelhapje serveren snijd de broodjes dan in drieën voor je ze bestrijkt met ei.  En ze zijn ook prima in te vriezen. Zowel voor het afbakken (mijn voorkeur) als afgebakken.

Update 10 oktober 2017; ze zijn ook erg lekker zonder de verse venkel. Bak dan alleen de ui (zonder water) en voeg 1 extra theelepel venkelzaad toe.

Saucijzenbroodjes met ui en venkel(zaad)

Voor 10 saucijzenbroodjes 

Ingrediënten

-1 eetlepel boter
-1 rode ui, in ringen
-1 middelgrote venkel, fijngehakt
-500 gram biologische varkensbraadworstjes
-70 gram paneermeel
-1 volle theelepel venkelzaad, gemalen in een vijzel
-1/2 theelepel karwijzaad (optioneel)
-1 pakje roomboter bladerdeeg, ontdooid
-1 ei, losgeklopt

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

1. Smelt de boter in een grote koekenpan op matig, laag vuur. Voeg de ui en venkel toe en bak dit al omscheppend om. Giet na ongeveer 5 minuten een paar eetlepels water in de pan en bak ongeveer 15 minuten, tot de ui en venkel zeer zacht zijn. Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen.

2. Verwijder het vel van de worsten en verkruimel ze in een kom. Meng de gebakken ui en venkel met het worstgehakt, het broodkruim en het venkel- en karwijzaad tot een egaal deeg. Breng op smaak met peper en eventueel wat zout.

3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het worstmengsel in 10 bolletjes en rol ze met natte handen tot worstjes. Leg telkens één worstje op een helft van een bladerdeeglapje en vouw de andere kant eroverheen. Druk de randen vast met een vork en maak met een scherp mesje inkepingen in de bovenkant van het deeg. Leg de broodjes iets uit elkaar op het bakblik en besmeer ze met het losgeklopte ei.

4. Bestrooi de saucijzenbroodjes met wat venkelzaadjes en bak ze in 25 minuten mooi bruin.

Bron: Uit de oven van van Boven van Yvette van Boven

Afdrukken
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Mini saucijzenbroodjes met venkelzaad

Saucijzenbroodjes met ui en venkel(zaad)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Genoeg voor: 10

Omschrijving

Voor 10 saucijzenbroodjes


Ingrediënten

-1 eetlepel boter
-1 rode ui, in ringen
-1 middelgrote venkel, fijngehakt
-500 gram biologische varkensbraadworstjes
-70 gram paneermeel
-1 volle theelepel venkelzaad, gemalen in een vijzel
-1/2 theelepel karwijzaad (optioneel)
-1 pakje roomboter bladerdeeg, ontdooid
-1 ei, losgeklopt


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

1. Smelt de boter in een grote koekenpan op matig, laag vuur. Voeg de ui en venkel toe en bak dit al omscheppend om. Giet na ongeveer 5 minuten een paar eetlepels water in de pan en bak ongeveer 15 minuten, tot de ui en venkel zeer zacht zijn. Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen.

2. Verwijder het vel van de worsten en verkruimel ze in een kom. Meng de gebakken ui en venkel met het worstgehakt, het broodkruim en het venkel- en karwijzaad tot een egaal deeg. Breng op smaak met peper en eventueel wat zout.

3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het worstmengsel in 10 bolletjes en rol ze met natte handen tot worstjes. Leg telkens één worstje op een helft van een bladerdeeglapje en vouw de andere kant eroverheen. Druk de randen vast met een vork en maak met een scherp mesje inkepingen in de bovenkant van het deeg. Leg de broodjes iets uit elkaar op het bakblik en besmeer ze met het losgeklopte ei.

4. Bestrooi de saucijzenbroodjes met wat venkelzaadjes en bak ze in 25 minuten mooi bruin.


Mini saucijzenbroodjes met venkelzaad

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.